Професорка кафедри психології ТНПУ радить: як допомогти дітям пережити стрес, спричинений війною?
 
 ЗМІ про нас. Професорка кафедри психології ТНПУ радить: як допомогти дітям пережити стрес, спричинений війною? (ВІДЕО)

Повномасштабне вторгнення росії стало причиною стресу та психологічного навантаження чи не для кожного українця. Найуразливіші – діти, яким довелося познайомитися із звуками повітряних тривог, вибухів та обстрілів. Все це залишає свій відбиток на ментальному здоров’ї маленьких українців. Cаме про це наш третій сюжет нового проєкту TV-4 “Вижити – перемогти!”. Про те, як допомогти дітям пережити стрес, спричинений війною, читайте далі...

Сьогодні в Україні немає дитини, яка б не зазнала впливу війни. Мільйони з них змушені були покидати рідну домівку, залишати друзів, бачити втрати, переживати страх. Сховища замінили дітям їхні кімнати, а лавки чи крісла – м’які ліжка... 

Протягом двох років повномасштабної війни, понад два мільйони українських дітей покинули рідну домівку, аби врятуватися. Багатьом довелося пережити втрату рідної людини.

Психологи кажуть: у такі непрості моменти дітям важливо відчувати, що вони перебувають у безпеці. Існують базові правила, як підтримати дитину у стресовій ситуації, щоб стабілізувати її стан.

“Бути поруч і не вимагати, щоб підліток розповідав, не стимулювати до розповідей. Якщо підліток мовчить, то просто в міру потреби обійняти, підійти.  Задовольняти елементарні потреби дитини, щоб вона поїла, лягла спати, щоб була в теплі. І демонструвати дитині, що я поруч, ти в безпеці і що є кому допомогти”, – радить Наталія Савелюк професорка кафедри психології ТНПУ ім.В.Гнатюка.

Наталія Савелюк каже: коли дитина відчуває гнів і смуток, то важливо прийняти ці почуття, та дозволити їм бути. Адже так дитина зможе швидше пережити свій біль. Також фахівчиня радить повернутися, до звичного ритму життя, відновити навчання, відвідування гуртків та спілкування з друзями.

“Треба дати можливість підлітку комунікувати з тими друзями, котрі залишились там. І ще дуже важливо, якщо тато лишився, або пішов воювати, чи змінили домівку, робити сімейні вечори, зберегти традиції. Традиції це те, що дає відчуття стабільності”,- зазначила Наталія Савелюк.

До слова, сьогодні в області існує безліч програм, які допомагають дітям під час війни адаптуватися до нового місця проживання. програми можна на офіційній сторінці Тернопільської обласної військової адміністрації.

Опубліковано : на сайті ТНПУ ім. В. Гнатюка

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]