Генії в камені: у Тернополі відкрили меморіал, створений руками митців ТНПУ

Пам'ятний знак, приурочений 150-річчю від заснування Наукового товариства імені Шевченка, створений руками митців ТНПУ, освятили сьогодні на подвір'ї Тернопільської обласної наукової бібліотеки. Це — перший в Україні монумент, де викарбувані імена членів НТШ — 34 науковці, вчені світового рівня, уродженці Тернопільщини, які отримали звання до 1940 року.  

Три із чотирьох національних університети України мають імена видатних вчених із переліку викарбуваних на меморіалі. 

Автори пам'ятного знаку — митці з кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ТНПУ — очільниця кафедри Марія Маркович (на фото - друга зліва) та народний художник, професор кафедри Роман Вільгушинський (на фото - перший зліва).  На граніті Марія Маркович викарбувала імена, Роман Вільгушинський виконав барельєф Тараса Шевченка в бронзі. 

Голова Тернопільського осередку НТШ, доктор медичних наук, професор, академік Національної академії медичних наук України Михайло Андрейчин висловив вдячність всім, хто долучився до створення цього пам'ятного знаку — ідейникам, авторам, митцям та меценатам, всім, хто розуміє вагомість і значення наукового товариства в державі. 

"Товариство завжди несло українську ідею, підтримувало українську науку, займалося просвітництвом. Ми гордимося тим, що наші земляки також були його учасниками і є гідними послідовниками, — відзначив на заході міський голова Сергій Надал. —  Цей пам’ятний знак — шана і повага від всіх тернополян до науковців і стимул для молодих початківців".

Провідний фахівець зі зв'язків із громадськістю ректорату ТНПУ Оксана Чмиленко 

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]