У Кьольні відбувся міжнародний музичний проєкт «Європейські музи не мовчать»

У Кьольні за участі музикантів Львівської національної філармонії відбувся міжнародний музичний проєкт «Європейські музи не мовчать». Про це повідомили в Департаменті з питань культури, національностей та релігій.

Українські та німецькі музиканти провели воркшоп у Кьольні, де записали чотири музичні сети.

Проєкт організували Центр старовинної музики «ZAMUS» та Львівська національна філармонія за підтримки Гете-інституту в Україні, німецької асоціації міжкультурних проєктів «Culture Connects» та музичного фонду Ернста фон Сіменса (Ernst von Siemens Musikstiftung).

У межах проєкту, повна назва якого, «Європейські музи не мовчать: симпозіум, майстерня, музична резиденція», у Львівській національній філармонії відбувся цикл концертів за участі іноземних музикантів. Відеозаписи концертів публікували на ютуб-каналі філармонії. У філармонії зазначають, що під час повномасштабної війни через повітряні тривоги не всі концерти відбувалися за планом, тож українські музиканти з перших тижнів війни почали шукати можливість самореалізації. У подальшому, музиканти представлять свої напрацювання на концертах у Німеччині.

1 грудня українські та німецькі музиканти провели воркшоп у Кьольні, де записали чотири музичні сети. Переглянути воркшоп можна тут - прослухати повну музичну програму зі студії в Кьольні можна за посиланням. Програма складається із сольних творів, дуетів та тріо (українського та європейського ренесансу та бароко) та спільних імпровізацій із синтезатором у чотирьох музичних сетах.

До складу ансамблю музикантів з України, учасників проєкту, увійшли клавесиністка Анна Іванюшенко (Львівська національна філармонія), контрабасист Назарій Стець (Національний ансамбль солістів «Київська камерата»), бандурист Дмитро Губ’як (ТНПУ імені Володимира Гнатюка), вокаліст Роман Меліш (Національний будинок музики) та композитор, менеджер багатьох проєктів Львівської національної філармонії Богдан Сегін. До українських музикантів доєднаються флейтист Норберт Роденкірхен з Кьольну (Німеччина) та українська скрипалька Наталія Нешмоніна з Ессена (Німеччина).

У проєкті, що тривав з 29 листопада по 2 грудня, музиканти мали на меті презентувати зокрема давнє українське бароко та сучасну музичну сцену.

Особливу вдячність музиканти висловили Норберту Роденкірхену, німецькому флейтисту та композитору, завдяки якому процес співпраці між німецькою та українською інституцією став можливий та був ретельно організований.

Передісторія проєкту сягає у березень 2022, коли розпочалась масштабна серія концертів Львівської національної філармонії онлайн та офлайн «Україна-2022. Музи не мовчать».

 

Опубліковано на сайті galinfo

8 грудня 2022 р.

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]