Міжрегіональним засадам стійкості бути

Коротко про результати чергового засідання #СпільноМисль партнерства #СтійкістьДляГромад 23 вересня 2022р.

Онлайн-режим заходу дозволив учасниками із різних громад України: з Тернополя:
Волонтерський центр ТНПУ
- Голова громадської організації “Нескорені Духом – особи з інвалідностю”,
- переселені – ГО Фонд громад “Знання і справедливість”, Приватне підприємство “Система” & ЛОГО “Бізнес-клуб “Європейський вибір”;
- з Теребовлі: Центр цифрового розвитку громади; громадська ініціатива із  Дорохова: Марина Мирошниченко; Кремінська бізнес-асоціація із Andriy Simonov(Київ – Рівне);

- журналістська ініціатива Канева поділились своїм досвідом допомоги внутрішньо переміщеним особам та особистим досвідом переміщення, викликами та можливостями.

Партнери розглянули шляхи надання гуманітарної допомоги та підтримки активностей вразливих спільнот, проблеми організаційного розвитку та напрацювали плани і шляхи співпраці та взаємопідтримки.

На засіданні #СпільноМисль відбулось обговоренням логічної моделі проєкту партнерства від Фонду Східна Європа.

На розгляд спільноти пропонується назва і фактична мета спільного проєкту: #ТерениСтійкості. Посилення стійкості та ефективності коаліційного партнерства #СтійкістьДляГромад– задля розвитку громадської активності вразливих спільнот громад Тернопілля та партнерських регіонів (?) в умовах наглої воєнної агресії ядерного Кремля.

Її досягнення передбачає, що протягом півроку (листопад 2022 р. по квітень 2023 р.) будуть досягнуті напрямки:

  • Освітній кластер проєкту посилює стійкість та сили духу (fortitude) ХХХ (уточнюється, бо кількість бажаючих збільшується) членів, волонтерів та партнерів ГО Фонд громад “ЗНАННЯ І СПРАВЕДЛИВІСТЬ” – CFK&J партнерства #СтійкістьДляГромад;
  • Відновлені та вдосконалені організаційні спроможності ХХХ (?) членів коаліційного партнерства #СтійкістьДляГромад, в т.ч. – ГО та громадських ініціатив;
  • Покращенні адвокаційні можливості впливу ОГС партнерства #СтійкістьДляГромад задля впровадження НПА захисту та представлення інтересів та потреб вразливих та волонтерських спільнот місцевих громад.
  • Добрий знак і потужний потенціал для нашого партнерства надає співпраця із теребовлянською ГО Центр цифрового розвитку громади (долучайтесь). ЇЇ очільниця Ірина Мацюк повідомила про підтримку проєктів цифрової грамотності, діджиталізації громад та інституцій головою Теребовлянської міської ради Олегом Проданом.
  • Жваве обговорення і слушні пропозиції сприяти Соціальне підприємництво у Східній Україні викликала тема СадиПереселенців біотехнологині, докторки біологічних наук, професорки Надії Дробик, яка повідомила про можливості співпраці та волонтерського залучення студентів (із переселенських спільнот) до реалізації ідеї Сади Перемоги із використанням здобутків агробіостанції та оранжереї (нині агробіолабораторії) Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира ГнатюкаСвітлана Бичковська розповіла про успішний досвід отримання комплексу із вирощування пташок від Норвезька рада у справах біженців в Україні – правова допомога (NRC – Norwegian Refugee Council), а Марина Мирошниченко - про можливості поділитись виграними бізнес-планами. Зрештою наша спільнота починає впроваджувати проєкт #БАйТ, що передбачає створення клубу-спільноти взамопідтримки підприємців та переміщеного бізнесу, зауважує координатор Pavlo Fedyk, і запрошує до розвитку цієї ідеї досвідченого Андрія Сімонова, як координатора подібного підприємницького руху на Луганщині.

  • На заході обговорено можливість спільного долучення та опанування курсу «Соціальне підприємництво як шлях до фінансової сталості організацій громадянського суспільства», створеного в рамках проєкту «Розвиток громад в Україні через соціальне підприємництво», який протягом 2020 року реалізовували Isar Ednannia та австрійська організація IZ – Vielfalt, Dialog, Bildung (Міжкультурний центр – Різноманітність, діалог, освіта): https://courses.prometheus.org.ua/.
  • Відбулось попереднє ознайомлення з культуральним напрямком діяльності партнерства – підтримкою і розвитком можливостей #НематеріальнаСпадщинаТернопільщини, до популяризації якої, за участі Тернопільський обласний краєзнавчий музей, варто залучати ресурси – як до системотворчого чинника соціально-економічного розвитку краю.
  • Керівниця Голова громадської організації “Нескорені Духом – особи з інвалідностю” Світлана Бичковська повідомила зібрання, що в їхньої організації закінчується можливість безкоштовного використання частини нежитлового приміщення у цокольному поверсі житлового будинку м. Тернопіль вул. 15 Квітня 3 площею 51,1/11,1.). І це відбувається із спільнотою, яка волонтерським фандрайзингом підтримує майже 150 осіб з інвалідністю і допомагає харчами та теплим одягом щонайменше 5000 переселенцям. Як зауважив координатор #СтійкістьДляГромад Pavlo Fedyk : «За допомогою інформаційного звернення та інших форм адвокації, спільно із міським головою Сергій Надал & депутатським корпусом Тернопільської міської ради, активних людей Тернопільська міська громада, ми зуміємо окреслити правові засади та можливості розвитку волонтерства та благодійності, в т.ч. – через прийняття комунальної програми». Вже зараз наша спільнота отримала публічне запевнення міського голови, що «спільно з юридичною службою і депутатами міської ради знайдемо спосіб дати можливість вам користуватися приміщеннями безкоштовно або за символічну плату».
  • Серед іншого, Світлана Бичковська та учасники “підняли” питання про важливість протидії домашньому насильству, яке загострилось під час війни в родинах. Волонтерський рух вже відчув нагальний запит негайної реакції на конфлікти та “скачок” загальної напруженості навіть там, де його раніше не було. “Через дурню війни, люди налякані, здебільшого не вірять, що їхні скарги на різні форми насильства (приклади – від комунального до психологічного – ред.) можуть “щось” змінити, часто переконані, що краще терпіти – розповідає Світлана”. Інша волонтерка Марина Мирошниченко теж наводить приклади про те, що в деяких місцевостях люди не знають як поскаржитись, та й поліція і суди не працюють так, як раніше. Учасники зібрання мають прийняти рішення щодо можливостей ефективної протидії домашньому насильству та популяризації ратифікованої Верховною Радою України Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція), організації допомоги постраждалим, випуску інформаційного матеріалу для потерпілих від домашнього насильства (одразу виклик поліції (102), заява про вчинення домашнього насильства, винесення термінового заборонного припису, судове рішення про винесення обмежувального припису стосовно кривдника).
  • Наступного тижня, допоки частина представників партнерства #СтійкістьДляГромад будуть представляти наші спільноти на просвітницькому партисипативному заході ОГС переселенців в Івано-Франківську, керівник Волонтерський центр ТНПУ Іван Каплун має нагоду повідомити про здобутки та плани на Форум «Громадський сектор в умовах війни: діяльність та виклики», зорганізованим у Тернополі Освітньо-аналітичний центр розвитку громад.
  • Дослідження нашого партнерства #СтійкістьДляГромад свідчать про незадовільний стан медичного обслуговування переселенців, що вимагає не тільки встановити загальні потреби, але й визначити шляхи вирішення, хоча б на рівні спілкування “пацієнти – лікарі”. (В додатку світлина, яка свідчить про розрізненість і слабку координованість у поширенні інформації щодо можливостей обслуговування переселенців).
  • Висока інтенсивність та рівень зацікавленості учасників обговорення засвідчив необхідність організації окремого засідання психологічної підтримки активістів волонтерського руху та партнерства #СтійкістьДляГромаді введення додаткового інформаційного інструменту – дайджестів новин від партнерства та із світу волонтерства та гуманітарної підтримки, донорських оголошень та грантових можливостей. Протягом тижня, до наступного системного засідання – 29 вересня 2022 р., об 18.00, партнери #СдГ мають визначитись із пропозиціями та “побачити себе” в планах і подальших заходах.
  • Розвиток співпраці свідчить – прийшов час оприлюднити зміст та склад партнерства #СтійкістьДляГромад, надати можливість інших ОГС та волонтерським ініціативам долучитись до спільного і взаємопідтримуючого, самоорганізаційного та самозарадного розвитку, окресленого Меморандумом співпраці в підтримці вразливих спільнот.
  • Щотижневі четвергові зустрічі #СпільноМисль партнерства #СтійкістьДляГромад 06:00 PM Київ, 18.00 на майданчику Zoom https://us04web.zoom.us/j/79503816429… Ідентифікатор: 795 0381 6429 Код доступу: 12345 Долучайтесь!
  • Користуючись нагодою коаліція #СтійкістьДляГромад звертається до своїх партнерів, зокрема Благодійний Фонд “За Луганщину” (Максим Ткаченко) реалізувати День підтримки гуманітарною допомогою (понеділок 25 вересня 2022 р.) як не тільки нагоду спілкування із #Свої, але й обговорити можливості засудити і “зірвати” насильницький референдум “воссоєдінєнія” під дулами російських окупантів та їх посіпак. Захід провести під кличем «Ніхто не має права вирішувати за нас, як і в якій країні жити! Луганщина, Донбас, Слобожанщина, Сіверщина і Таврія – єдині в незалежній Україні!“
  • Перед спільнотою постав і певний іміджевий виклик – підготувати візитку партнерства до Покрови & Дня із світлинами активістів та їх цитатами-баченням цих козацьких свят для них та спільнот, учасниками яких вони є.

Координатор партнерства #СтійкістьДляГромад 
Pavlo Fedyk https://www.facebook.com/groups/svoiteren

Простір 

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]