Очно чи дистанційно? Як будуть навчатися та чи є укриття в тернопільських університетах:
ТНПУ
Попри те, що складання національного мультидисциплінарного тесту ще триває, в Україні вже розпочалася вступна кампанія-2022. Умови спростили, а деякі пункти змінили.  "20 хвилин" поспілкувалися з представниками чотирьох вищих навчальних закладів Тернополя та дізналися, як у кожному просувається вступна кампанія.

На що можуть розраховувати майбутні студенти, за якою формою планують університети починати навчальний рік та чи збільшився обсяг держзамовлення?

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Педагогічний університет активно приймає заявки на навчання. Зі слів відповідального секретаря приймальної комісії ТНПУ Юрія Древніцького, станом на 10 серпня надійшло вже понад 2000 заяв від українських абітурієнтів.

– Цьогоріч абітурієнти не такі активні, а все через те, що результати національного мультидисциплінарного тесту (НМТ) приходять поступово. То перші дні була мала кількість заяв і переважно від випускників, які закінчили школу в минулих роках. Бум від випускників-2022 спостерігається з другого серпня. Вступна кампанія побудована таким чином, що всі заявки приймаємо в онлайн-форматі. Особисто приносять документи ті, чиї документи не внесені в державну електронну базу з питань освіти, – каже пан Юрій.

Що стосується іноземних абітурієнтів, то через воєнний стан в країні майже немає бажаючих вступати до українських вищих навчальних закладів. Та все ж, університет цього року отримав чималу кількість місць на держзамовлення, що дає можливість прийняти більшу кількість абітурієнтів на бюджетну форму навчання.

– Ми маємо понад 600 місць державного замовлення для випускників шкіл на денну форму навчання, понад 100 місць – на заочну форму. Також 210 місць денної форми навчання для випускників коледжів, а ось на заочну форму – 88 місць. Питання щодо державного замовлення для вступників на магістратуру ще не розглядалось. Переміщені з тимчасово окупованих територій або зон, де відбуваються бойові дії, вступатимуть за квотою-2. Таким вступникам надається 10% від загальної кількості держзамовлення. Також 10% надається для квоти-1 (люди з інвалідністю, військовослужбовці), – додає Юрій Древніцький.

Попри воєнний стан в Україні, університет все ж сподівається на очну форму навчання, тож вже поступово за літо підготували сховища як у навчальних корпусах, так і гуртожитках. Натомість все вирішуватиметься на першій вченій раді університету. 

– У головному корпусі, першому та третьому гуртожитках вже були готові укриття. Недавно закінчили підготовку додаткових укриттів у третьому та четвертому навчальних корпусах. Вчена рада має відбутись десь у 20 числах серпня і тоді вже оберуть або онлайн, або офлайн, або змішаний формат навчання. Досить важко щось спрогнозувати. Педагоги готуються до всіх варіантів, щоб вже вчасно розпочати навчальний рік і вже надавати знання студентам, – розповів відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ.
Популярними серед абітурієнтів тут є такі спеціальності: психологія, переклад, початкова освіта, дизайн.

Поліна Дайнега,

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах