Ольга Логвись: «Кожна людина має потенціал для самовідновлення та самозцілення»

08.06.2022, 13:14
 

В цей важкий для нас час, крім фізичних труднощів, люди зіткнулися з низкою певних психологічних проблем. Аби детальніше зрозуміти, як війна впливає на нашу психіку і що з цим робити, ми звернулися до фахівчині з практичної психології Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка Ольги Логвись. Ось що вона розповіла.

   – Зрозуміло, що війна негативно впливає на людську психіку. Але це нормальна реакція психіки на ненормальні події, що відбуваються. Попри все, треба продовжувати жити далі і цінувати кожну мить, і треба розвивати свою життєстійкість (психологічну пружність). Багато хто зіштовхнувся з такими проблемами, як паніка, страх, емоційне вигорання, невідомість майбутнього. Як можна допомогти? Передусім хочу розповісти про інтегративну багатовимірну модель BASIC Ph – інструмент, який допомагає знайти ресурси кожному, дає знання про цінність цих ресурсів і, як наслідок, сприяє розвитку стійкості.

   У кожної людини є 6 основних каналів, які допомагають знаходити сили в кризі. Вони й зашифровані у абревіатурі згаданої моделі. Отже,

 В (belief and values) – віра і цінності (переконання),самооцінка, базові цінності, віра в себе, віра в Бога. Опора на віру та духовні цінності допоможе нам пережити важкі часи напруження та перелому. Знаходимо, що може допомогти (молимося, віра в перемогу, віра в армію, віра в Україну.) Наша місія – перемогти.

 A (affect and emotions) – почуття, емоції. Важливо мати можливість ділитися думками та тривогами з тими, хто поруч (разом плачемо, співаємо українські пісні тощо), що дає переживати емоції і наснажує.

 S (sociability) – соціальна підтримка і спілкування (підтримка родини, групи, друзів). Телефонуємо, розмовляємо, чуємо одне одного, пишемо СМС, збираємося разом. Разом у підвалах – там також сила об’єднання і підтримка. Створюйте групи допомоги, волонтерські пункти ліків, їжі, одягу.

 I (imagination and creativity) – уява (креативність, гумор, імпровізація). Творчість про те, що болить і важливо – малюйте, пишіть вірші, щоденники, створюйте меми, готуйте нові рецепти, які будуть відповідати потребам вашим та інших. Придумуйте нові рішення – інженерні, логістичні, ІТ.

 C (cognition and thought) – мислення (знання, інформація, логіка, практичні знання). Збираємо, оцінюємо, уточнюємо інформацію, не забуваємо перевіряти, чи це не фейк. Розповсюдження різних достовірних інформаційних сигналів та правил.

 Ph (physiological activity) – фізичне (тіло, вправи). Не даємо тілу розхолоджуватися, входити в ступор. Це важливий канал, він нас буквально тримає на ногах. Тому корисні будь-які тілесні методи, релаксація, самомасаж, фізична активність – зарядка, рух, ходіння чи тупання на місці, поплескування по тілу, щоб відчувати його межі.

 Пам’ятайте, що кожна людина має потенціал для самовідновлення та самозцілення!

Скористайтесь безкоштовною психологічною допомогою

   Для тих, кому важко вирішити психологічні проблеми самотужки, у Тернополі працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Якщо ви або ваші знайомі опинилися у важкій ситуації та потребуєте підтримки фахівців, телефонуйте за номерами телефонів:

+38(050) 03-32-043

+38(096) 03-32-043

Також підтримку можна знайти за адресою: вул. Над ставом, 6, офіс 15.

Окрім цього працюють волонтери безоплатної гарячої лінії фахової психологічної допомоги:

Вікторія  098 15 91 963 (24/7)

Галина  066 52 10 133 (24/7)

Марія  097 63 084 95 (11.00-14.00)

Наталія  096 45 53 27 71 ( 12.00-15.00)

Оксана  098 153 20 93 (12.00-20.00)

Лілія  068 113 10 73 (12.00-15.00)

Емілія  067 54 60 597 (13.00-16.00)                                                                           

Інна Сакало

На фото – Ольга Логвись

Фото авторки

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах