ЗМІ про нас. Про річницю перепоховання ТГ.Шевченка розповідає у програмі "Тема дня"  доцентка ТНПУ

Про річницю перепоховання ТГ.Шевченка розповідає у програмі "Тема дня"  доцентка ТНПУ 

23 травня ми відзначали День Героїв. У попередні роки згадували учасників національно-визвольних змагань, Небесну Сотню, Кіборгів і ще сотні, тисячі тих, хто боровся за незалежну Україну. Сьогодні, у ході російсько-української війни, таких людей, справжніх героїв, стає все більше. Такою є нація українців вихована на незламності духу Лесі Українки, наполегливості Івана Франка і прагненні до свободи Тараса Шевченка. Саме цих видатних письменників ми переосмислюємо сьогодні. Вони стали натхненниками у цій війні. Їхні образи у військовій амуніції ми бачимо на банерах із відомими цитатами.
Власне, Шевченківські дні цього року ми не змогли відзначити через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. А цими днями 22 травня виповнилася 161 річниця перепоховання Тараса Григоровича. Про це розповідає у новому випуску програми "Тема дня" кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української і зарубіжної літератури та методик їх навчання ТНПУ імені Володимира Гнатюка Тетяна Скуратко.
А запис програми можна послухати тут: https://cutt.ly/3HNVV7k

Розмова Тетяни Скуратко із Анною Татарин про Шевченка, якого кожна епоха, кожне покоління читає і пізнає по-своєму, Шевченко завжди актуальний.

Тетяна Скуратко уточнює:

Погоджуємося із думкою авторів вступної статті до 12-ти томного Повного зібрання творів Тараса Шевченка академіків Івана Дзюби та Миколи Жулинського, які слушно зазначали, що "Шевченка вичерпно, до кінця не можна пізнати. Нам ще йти та йти до його осягнення – ми на вічному шляху до Шевченка".

Уважно перечитавши поезію Тараса Шевченка, сьогодні ми відкриємо для себе Кобзаря актуального та співзвучного з новими часами, незламного і переконаного державника, чиї політичні ідеї знайшли художнє втілення. Це образ борця і мислителя, творця величної незалежної Духовної Держави, будова якої стала основою для нової України європейського типу. Сьогодні кожен українець ставить Шевченка у найгостріший зва’язок із сучасною духовною потребою.

У наш час Кобзар актуальний як ніколи, адже у його творах так багато болі за Україну, роздумів про її долю, закликів до боротьби, єдності, братерства. Актуальний Шевченко, а його слова наче написані сьогодні і є такими зрозумілими для кожного українця, адже і нам «Довелося запить з московської чаші московську отруту!».

Кожен пересічний українець запитується словами Кобзаря: Коли ж нарешті «…оживе добра слава України», саме сьогодні таким злободенним є його заклик:
Свою Україну любіть.
Любіть її. Во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
… ніколи не буде забутою стежина до його могили, ніколи вона не заросте травою, бо голос Тараса звучить крізь віки, він став нашим духовним провадирем, творцем величної незалежної Духовної України.
Вишневий вітер на землі.
Вишневі думи на чолі.
І доки світ У плині літ –
Вишневий вітер, Вишневий цвіт.

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах