Маскувальні сітки для героїв від ТНПУ

 

ЗМІ про нас. Маскувальні сітки для героїв від ТНПУ
Ще на початку 2015 року наш колега, тоді завідувач  кафедри стародавньої історії, професор  Іван Степанович Зуляк, будучи у минулому морським піхотинцем, не став відсиджуватися, мотивуючи, що має пільги як науковець, а пішов воювати у 80-ту штурмову бригаду кулеметником. З того часу ми  на історичному факультеті Тернопільського національного університету ім. В Гнатюка почали плести маскувальні сітки.

З новими силами відновили цю роботу з 24 лютого. Щодня до нас приходило 300-400 людей  – і тернополяни, і переселенці. До лютого нинішнього року ми сплели 12 тисяч квадратних метрів маскувальної сітки. За останній час – стільки ж.

Та виникла проблема. Сітку-основу ми купували в Харкові, але місто потрапило в оточення. Почали пошуки в Києві, Одесі, Чернігові, але безрезультатно. Допоміг греко-католицький священник з Великих Гаїв  Роман Грижук, принісши три мішки сітки, а це – півтори тисячі квадратних метрів.
Допомогли фахівці з рибнагляду браконьєрськими сітками. Відгукнулися і тернополяни, які плетуть основу сітки. Фінансово допоміг відомий харківський волонтер  Ігор Черняк. Ми змогли закупити на 120 тисяч гривень основи маскувальної сітки. При виготовленні маскувальних сіток стикнулися зі ще однією проблемою – браком тканини. Спочатку у нас вдосталь було речей, люди приносили рулонами тканину.

Відтак сітки, виготовлені на історичному факультеті тернополянами, харків’янами, киянами, поїхали на Київщину, на схід, південь, маріупольський напрямок. Загалом – понад гектар маскувальних сіток. Або, іншими словами, за місяць на історичному факультеті ми сплели за 50 днів 350 сіток.

Постійним і незмінним куратором нашого волонтерства є ректор ТНПУ професор Богдан Буяк, який усіляко сприяє роботі студентів-істориків. Також разом з сітками на передову передаємо і військове спорядження, наприклад, кріплення для приладів нічного бачення,  які нам надіслали з-за кордону. Намагаємося бути корисними і нашій армії, і нашій державі.

 

Доцент кафедри історії України та археології 

Володимир Кіцак,
Джерело Свобода

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]