ЗМІ про нас. Надихають позитивом! Факультет мистецтв ТНПУ проводить майстер-класи з писанкарства: як потрапити (ВІДЕО, ФОТО)Надихають позитивом!

Факультет мистецтв ТНПУ проводить

майстер-класи з писанкарства: як потрапити

 
Цікаве дійство організували студенти і викладачі кафедри образотворчого мистецтва, дизайну і методики їх навчання ТНПУ імені Володимира Гнатюка.

Цього року виготовляти писанки запрошують не лише містян, а й переселенців, які оселились у Тернополі.

Напередодні Великодня викладачі і студентська молодь факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка проводять безкоштовні майстер-класи з писанкарства для всіх охочих.
 
 
 
– Ми в «передвеликодні» тижні завжди ініціювали подібні заходи, аби навчити тернополян правильно розмальовувати писанки. Цього року гукаємо до творчого процесу не лише мешканців міста, а й гостей – переселенців, які зупинились у Тернополі, – розповідає Марія Маркович, завкафедри образотворчого мистецтва, дизайну і методики їх навчання ТНПУ імені В. Гнатюка.

викладачі і студентська молодь факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка проводять безкоштовні майстер-класи з писанкарства для всіх охочих.
Викладачі і студенти факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка проводять безкоштовні майстер-класи з писанкарства для всіх охочих


Більше фото дивіться в альбомі
     
За словами жінки, серію майстер-класів розпочали 11 квітня. Писанки робитимуть тут щоденно, з 14:00 до 17:00, аж до Чистого четверга. Дійство проходитиме у приміщенні картинної галереї Тернопільської організації Національної спілки художників України (вулиця Гетьмана Сагайдачного, 13).  Завітати до нас може будь-хто: як дорослі, так і малеча. Буде тепло – будемо надворі писати, на сонечку. Поки там несприятлива погода, працюємо у приміщенні, – ділиться пані Марія.
Щодо технології виготовлення писанок, Марія Маркович говорить, що мають роздатковий матеріал, де вказані орнаменти всіх регіонів України. Людей цим орнаментам навчатимуть упродовж 10 днів своєї роботи у галереї.

орнаменти всіх регіонів України
Орнаменти всіх регіонів України

– Спершу ми беремо чисте, вимите яйце. Обтираємо його оцтом, потім олівчиком наносимо орнамент – це для тих початківців, що ще не вміють писати. Тоді, набираючи віск у писачок, пишемо ним певний малюнок. Далі занурюємо яйце у банку з фарбником: від найсвітлішого до найтемнішого. Все робимо поступово. На сьогодні маємо сім кольорів – як 7 кольорів веселки.

набираючи віск у писачок, пишемо ним певний малюнок
Набираючи віск у писачок, пишемо ним певний малюнок

Потім зможемо опускати писанки і в більшу кількість відтінків, орнамент буде все складнішим. Приміром, лемківські писанки однотонні і написані шпилькою, а гуцульські – мають невимовну гаму кольорів і тоненькі лінії. Всього цього охочих займатись писанкарством навчимо! – говорить пані Марія.

охочих займатись писанкарством навчимо
Охочих займатись писанкарством усього навчимо

На майстер-клас завітали й мами з дітками. Тернополянка Аделіна каже: потрапили сюди випадково.

– Ми зустріли пані Марію і вона нас запросила. Дітям було цікаво як це – своїми руками розмалювати писанку. Це насправді нелегко! – ділиться з нами враженнями Аделіна.

На завершення Марія Маркович пояснює: започаткували свою «писанкарську» ініціативу для того, аби нести чисте передвеликоднє світло до людей і надихнути їх на оптимізм!

Діти опановують мистецтво предків
Діти опановують мистецтво предків

Розповідь про диво-писанки
Розповідь про диво-писанки
 
 

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах