Викладачі хіміко-біологічного факультету 
ТНПУ ім.В.Гнатюка 
взяли участь у роботі літнього
наукового табору «Дирижабль Джоуля»

Впродовж 11-16 липня 2021 року на базі лабораторії біології та екології «Голицький біостаціонар» Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка в селі Гутисько Підвисоцького старостинського округу Нараївської територіальної громади Тернопільської області функціонує літній науковий табір «Дирижабль Джоуля». Він цього року організований для школярів різного віку відділом освіти, культури, спорту, молодіжної та соціальної політики Нараївської сільської ради, Бережанською міською громадською організацією «Рідне місто» за сприяння Управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської обласної державної адміністрації. Значна робота з організації комфортного проживання, побуту та харчування учасників літнього табору проведена завідувачкою лабораторії біології та екології «Голицький біостаціонар» ТНПУ Созанською Н.Й.

Місце під дубом, знаменне для всіх студентів хіміко-біологічного факультету, дарує приємну прохолоду ТНПУ
Місце під дубом, знаменне для всіх студентів хіміко-біологічного факультету, дарує приємну прохолоду ТНПУ

У програмі роботи літнього наукового табору передбачено різнопланові тренінги, гутірки, майстерки, екскурсії, лекторії, кінопокази, квести, ігри, конкурси тощо з різних галузей науки. Особливу увагу організатори табору приділили поглибленню знань школярів з природничих наук, екологічній просвіті, ознайомленню зі STEM-освітою та сферами її застосування. 12.07.2021 року участь в роботі табору взяли викладачі хіміко-біологічного факультету ТНПУ імені Володимира Гнатюка, які мають досвід організації роботи літньої хіміко-біологічної школи ТНПУ «Мій майбутній професійний вибір». 

Цікаві пізнавальні ботанічні екскурсії схилами пагорбів Голицького ботаніко-ентомологічного заказника державного значення провели доцент кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін Міщук Н.Й. і викладач кафедри ботаніки та зоології Яворівський Р.Л. Школярі з великим інтересом вивчали видовий склад поширених у нашій місцевості рослин, особливо з родини орхідних, губоцвітих, айстрових. Вони з величезним захопленням розглядали і фотографували рідкісні екземпляри червонокнижних рослин відкасника татарниколистого, ясенцю білого, так званої «неопалимої купини» та інших. 

Перед майбутніми біологами відкриваються прекрасні краєвиди Бережанського Опілля
Перед майбутніми біологами відкриваються прекрасні краєвиди Бережанського Опілля

Доценти кафедри хімії та методики її навчання, зокрема, завідувач кафедри Барановський В.С. та кандидат хімічних наук Тулайдан Г.М., провели практико-орієнтовані заняття з хімії, на яких ознайомили школярів з можливостями її застосування в побуті, медицині, сільському господарстві, сфері харчування тощо. Науковці продемонстрували захоплюючі досліди «Вулкан», «Світлофор», «Фараонові змії», «Тайнопис», «Каскадерська кров» та багато інших, які викликали значний пізнавальний інтерес.


До дослідів долучається майбутня зміна хіміків
До дослідів долучається майбутня зміна хіміків

Багато охочих перевірити, як появляється каскадерська кров
Багато охочих перевірити, як появляється каскадерська кров

Сподіваємося, що проведені заняття для дітей у літньому науковому таборі «Дирижабль Джоуля» матимуть профорієнтаційний ефект і дружня родина хіміко-біологічного факультету ТНПУ імені Володимира Гнатюка в майбутньому поповниться новими цілеспрямованими абітурієнтами.

Спільне фото на згадку
Спільне фото на згадку


Доцент кафедри загальної біології
та методики навчання
 природничих дисциплін
Жирська Г.Я.

Опубліковано на сайті ТНПУ ім. В. Гнатюка
14.07.2021

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах