Викладачки ТНПУ взяли участь у Консультативній зустрічі представниць та представників ґендерних центрів закладів вищої освіти  України (ФОТО)Викладачки ТНПУ взяли участь
у Консультативній зустрічі представниць
та представників ґендерних центрів
закладів вищої освіти  України

29 січня 2021 року відбулась Консультативна зустріч представниць та представників ґендерних центрів закладів вищої освіти та дослідницької спільноти, зініційована Громадською експертною Радою з ґендерних питань при Міжфракційному депутатському обʼєднанні Верховної ради України «Рівні можливості» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Національного Демократичного Інституту.

Учасниками зустрічі стали понад 60 осіб із різних областей України. Тернопільський національний педагогічний унівеситет імені Володимира Гнатюка на зустрічі представляли директорка Науково-дослідного центру з проблем ґендерної освіти та виховання учнівської та студентської молоді НАПН України-ТНПУ ім.В.Гнатюка Оксана Кікінежді, керівниця Школи ґендерної рівності ТНПУ Ольга Кізь, співробітниці Центру Світлана Вихор та Ірина Шульга (http://tnpu.edu.ua/naukova-robota/naukovo-dosl-dniy-tsentr-z-problem-enderno-osv-ti-ta-vikhovannya-uchn-vsko-ta-studentsko-molod-napn-.php).

Консультативну зустріч проведено з метою актуалізації контактів і звʼязків дослідницької спільноти із закладів вищої освіти та обговорення спільних заходів у звʼязку з планами Міністерства освіти та науки України щодо розроблення та затвердження Стратегії впровадження ґендерної рівності у сфері освіти до 2030 року, затвердження плану заходів з її реалізації та запровадження антидискримінаційної експертизи освітнього контенту.

Відкрила засідання Лариса Кобелянська, координаторка Громадської ради з ґендерних питань при МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді України. 


МОН України
Зобовʼязання МОН України в межах міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» із утвердження ґендерної рівності

Під час зустрічі було розглянуто такі питання. 

  1. Участь освітянської та наукової спільнот у підготовці «Стратегії впровадження ґендерної рівності у сферу освіти».
  2. Ґендерний компонент в освітньому процесі ЗВО.
  3. Антидискримінаційна експертиза освітнього контенту.
  4. Досвід та основні напрями співпраці ґендерних центрів у ЗВО.

Модераторка зустрічі Тетяна Дороніна

Модераторка зустрічі Тетяна Дороніна акцентує увагу на позитивних моментах співпраці ґендерних центрів ЗВО України 

Віцеголова ГО "ЕдКемп-Україна" Олена Масалітіна презентувала результати проведення ґендерної експертизи освітнього контенту та проєктів підручників, поданих на конкурс Міністерства освіти та науки України у 2016-2020 рр. Наголошувалось на браку підготовлених експертів, готових здійснювати замовлення МОН із експертизи підручників (є усього 92).  Відрадно, що наш університет має гідну представницю в експертному середовищі – співробітницю Науково-дослідного центру з проблем ґендерної освіти і виховання учнівської та студентської молоді НАПН України-ТНПУ ім. В. Гнатюка Ірину Шульгу.    

Доповідь віцеголови
Доповідь віцеголови ГО "ЕдКемп-Україна" Олени Масалітиної щодо результатів антидискримінаційної експертизи проєктів підручників за 2016-2020 роки

Обговорено досвід та напрямки співпраці ґендерних центрів на прикладі діяльності Всеукраїнської мережі осередків ґендерної освіти, учасником якої упродовж уже майже 9 років є і наш ТНПУ ім.В.Гнатюка.

   

Наталія Байдюк
Координаторка Всеукраїнської мережі центрів ґендерної освіти Наталія Байдюк про кращі практики ЗВО з імплементації ґендерного підходу

Варто зазначити, що у вересні 2020 року ТНПУ ім.В.Гнатюка у своєму онлайн просторі приймав понад 150 учасниць та учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні стратегії ґендерної освіти в умовах євроінтеграції», з-поміж яких освітяни, представники і представниці академічної спільноти України та світу (Індії, Польщі, Канади), державних органів влади, міжнародних та українських організацій, фондів, аналітичних центрів, які займаються вивченням ґендерних проблем та роблять посильний вклад у впровадження ґендерного підходу в сферу освіти, науки та досліджень (http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/16221).  


Ґрунтовні наукові дослідження проводяться у рамках держзамовлення МОН України ТНПУ імені В. Гнатюка на тему: «Психолого-педагогічні механізми створення ґендерно-справедливого середовища для дітей та молоді у контексті реалізації Концепції Нової української школи» (№ 011U100477; керівник – доктор пед. наук, професор, дійсний член НАПН України В. П. Кравець). Відтак, команда ТНПУ має потужні здобутки із ґендерної проблематики та завжди готова до співпраці із партнерськими ЗВО України.    


За підсумками Консультативної зустрічі визначено актуальні проблеми впровадження ґендерного компоненту в освітній процес вишу, активізації самовизначення молоді в питаннях ґендерної культури, формування ґендерних компетентностей майбутніх фахівців, окреслено перспективи створення недискримінаційного освітнього середовища для дітей і молоді, гуманізації освітнього простору сучасної національної школи та ЗВО задля прогностики вирівнювання можливостей самореалізації нової генерації громадян України в умовах євроінтеграції та забезпечення рівного доступу жінок і чоловіків до соціально-економічних та культурно-освітніх ресурсів. 

Учасники зустрічі
Учасники зустрічі

 

 

Ольга Кізь

кандидатка психологічних наук, 

доцентка кафедри психології,

керівниця Школи ґендерної рівності при 

Науково-дослідному центрі з проблем ґендерної

освіти та виховання учнівської та студентської 

молоді НАПН України-ТНПУ ім. В.Гнатюка

 

Світлана Вихор

кандидатка педагогічних наук,

доцентка кафедри педагогіки та менеджменту освіти,

співробітниця Науково-дослідного центру з проблем ґендерної

освіти та виховання учнівської та студентської 

молоді НАПН України-ТНПУ ім. В.Гнатюка

 

Опубліковано на сайті ТНПУ ім.В. Гнатюка

01.02.2021

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах