У Тернополі студенти-історики плетуть маскувальні сітки для АТО

30 маскувальних сіток передали на Схід студенти та викладачі історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка спільно із місцевими представниками  «Блоку Петра Порошенка». Отримають їх бійці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

ВОЛОДИМИР КІЦАК, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Знаєте, почалося воно за півроку до війни, в мене народився молодший з моїх чотирьох дітей. А далі, за півроку, почалась війна. Теоретично я, як людина спокійна, мав би піти на війну, але лишити чотирьох дітей якось явно не виходило. А далі – чуть серйозніше. Мене, як звичайного українця, замучила совість. Там – купа моїх однолітків і студентів, в тому числі, а я – тут. Почав шукати, що би я міг зробити. Потрошки, потрошки – якось дійшла думка до маскувальних сіток».

Відтак, студенти та педколектив приступили до роботи. І лише за перший рік, каже Володимир Кіцак, вдалося передати на потреби бійців у зоні АТО близько тисячі квадратних метрів сітки.

ВОЛОДИМИР КІЦАК, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Сітку ми купляємо в Харкові, це – єдине підприємство в Україні, яке плете сітку, основу, властиво. Далі – фарбу ми купляємо в Сумах, там старий радянський хімпром, там найдешевше. Спочатку починали невеличкі сітки, 3 на 4 метри. Потім подзвонили з фронту, з 44 бригади, сказали: хлопці, в нас гармата має 12 метрів, а з станинами – 14. Ну, якось, 3 на 4 – занадто мало. Через то зв’язали 2 каркаси, і в сучасності наша сітка 12 не має, але має 4 на 8».    

Тканину Володимир Кіцак фарбує в домашніх умовах. Сітки ж плетуть просто в одному із коридорів навчального закладу. Здебільшого, займаються цим студенти-історики.

ЯРОСЛАВ ПІВТОРАК, староста групи ІС-22, студентський декан історичного факультету:

«Кожного семестру, після пар, у вільний час, між парами ми виходимо на перерву, плетемо, після пар залишаємося – плетемо також. Все на ентузіазмі і по мірі можливості».  

Долучаються до майбутніх істориків й студенти інших факультетів, зокрема, допомагають у збиранні тканини.

А завкафедри стародавньої і середньовічної історії Іван Зуляк сам побував у зоні АТО. Майже рік професор проходив службу у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді. Запевняє: потреба у таких засобах захисту справді є.

ІВАН ЗУЛЯК, завідувач кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Як на мене, ці колишні, ще радянські, вони не зовсім виконують цю функцію. Тому що вони розраховані на розвідувальні літаки, які  літали на доволі високих висотах. А зараз, знаєте, що засоби розвідки є досить вдосконалені, тому ці сітки виконують доволі таку серйозну функцію на Сході України. Я думаю, що якщо декілька сіток, які є сплетені студентами нашого факультету, врятують там десь техніку нашу чи врятують життя солдатів, то я думаю, що це вже, скажімо, є велика заслуга наших студентів».  

ВОЛОДИМИР МІСЬКО, голова фракції «БПП «Солідарність» в Тернопільській міськраді, викладач:

«Своїм прикладом вони показують, наскільки важливо бути патріотом. Не тільки на словах, не тільки розказувати, як ми любимо Україну, а кожноденною працею вносити свою лепту в нашу спільну справу, в нашу спільну загальну перемогу. Все, що мені залишається – це підтримувати своїх колег-викладачів, вишукувати матеріальні ресурси для того, аби цей процес був безперервним».  

До слова, виготовляють на історичному факультеті не лише маскувальні сітки, а й плетуть теплі шкарпетки для військових.  Передати їх на Схід мають намір вже восени.

Опубліковано на сайті "ІНтб"

14 червня 2016

Джерело: intb.te.ua

YouTube

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах