Студенти історичного факультету отримали грамоти Тернопільської ОДА

ЗМІ 155  Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю  «Українська Греко-Католицька Церква в історії та сучасних процесах розвитку українського суспільства» триває у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка.

«Цього року конференція особлива, адже присвячена двом важливим подіям - 420-літтю укладення Берестейської унії та  70-літтю проведення Львівського «псевдособору» 1946 року, - розповіла доктор історичних наук, професор, керівник Центру дослідження духовної культури Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Елла Бистрицька. -  Берестейська унія – подія, яка започаткувала нові історичні процеси, які ми маємо і сьогодні. Однак через призму кількох століть ми бачимо, що рішення, прийняте елітою, було позитивним. Так, нам цікаво, як відбувався сам процес, адже, очевидно, що бучи сумніви. Але бачимо роль, яку відіграла УГКЦ в історії українського народу, є надзвичайно важливою, церква є україноцентричною. Щодо подій 1946 року, то  суспільство  однозначнорозуміє, що це був псевдособор.  Українська наука провела дуже потужну роботу,  відкрила архіви, осмислила документи і дала оцінку тій події. Але штампи і кліше щодо УГКЦ досі не подолані, адже вони пов`язані з державністю».

«Протягом усього ХХ століття УГКЦ готувала грунт для національно визвольного руху на території України, - наголосив Юрій Юрик. – Це було те духовне джерело, завдяки якому виросло ціле покоління новітніх Героїв. Саме завдяки незламності і духовній стійкості священослужителів і і мирян  ми вибороли незалежність. Але боротьба триває і досі. Зараз такі конференції мають велике значення, особливо в час військової агресії на території нашої держави. Нам потрібно об`єднуватися, адже разом маємо боротися проти ідей «русского мира».

ЗМІ 156

За активну участь у підготовці та проведенні конференції Юрій Юрик вручив 12 студентам історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка грамоти обласної державної адміністрації.
Конференція розпочадася зі спільної молитви. Студенти ТВДС ім. Патріарха Й. Сліпого виконали молитву «Отче наш».

Участь у відкритті конференції взяв заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик.

Опубліковано на сайті "doz.te.gov.ua "

 

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]