Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ реалізував ідею відкритої онлайн-лекції «Інклюзивна освіта»

 

Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ   реалізував ідею відкритої онлайн-лекції  «Інклюзивна освіта» (ФОТО)

Підготовка майбутніх педагогів до роботи в умовах інклюзивного закладу освіти – один із пріоритетів роботи нашого університету. Крім реалізації відповідних навчальних дисциплін, у стінах ТНПУ ім.В.Гнатюка відбуваються різноманітні заходи, проєкти, тренінги, зустрічі, які допомагають не лише краще розібратися у філософії інклюзії, але й створити якісне освітнє середовище.  

 

Так, 24 вересня інклюзивно-ресурсний центр університету у співпраці із Благодійним Фондом Порошенка реалізував ідею відкритої онлайн лекції «Інклюзивна освіта».  

 

Головною спікеркою відкритої лекції була Марина Порошенко – голова Благодійного фонду Порошенка, керівник науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області» Міністерства освіти і науки України, кандидат медичних наук, лікар-кардіолог.  



Модераторка заходу - керівниця інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ, викладачка кафедри педагогіки та менеджмент освіти Зоряна Удич 
Модераторка заходу - керівниця інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ, викладачка кафедри педагогіки та менеджмент освіти Зоряна Удич 

Учасники та учасниці заходу 

Учасники та учасниці заходу 

Участь у дистанційному заході взяло загалом 100 осіб, серед яких студенти історичного, хіміко-біологічного факультетів та факультету педагогіки і психології, магістранти, викладачі, керівники факультетів. Велика кількість зацікавлених осіб вкотре засвідчує актуальність обраної тематики лекції.


Вітальне слово ректора ТНПУ проф. Богдана Буяка
Вітальне слово ректора ТНПУ проф. Богдана Буяка 


У вступному слові ректор університету Богдан Буяк зазначив, що важливим завданням, яке стоїть сьогодні перед закладом освіти є створення якісного інклюзивного освітнього середовища. 

 

Так, вже кілька років ТНПУ є партнером міжнародного проєкту університету Масарика (м.Брно, Чехія), тому працівники університету мають нагоду переймати європейський досвід успішного впровадження інклюзивної освіти. Також наш університет брав участь у розробленні Стратегії інклюзивного розвитку Тернопільської міської громади. 


Під час доповіді Марина Порошенко презентувала результати проєкту науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області» Міністерства освіти і науки України. Зокрема, пані Марина розкрила зміст основних напрямків впровадження інклюзивної освіти в Україні, серед яких: законодавчий, фінансовий, кадровий, реформування психолого-медико-педагогічних консультацій у сучасні інклюзивно-ресурсні центри, створення сучасного освітнього простору, робота з батьками, громадськістю та методична робота. 



Спікерка заходу - Марина Порошенко 
Спікерка заходу - Марина Порошенко 

 

Пані Марина наголосила: «Для мене дуже важливо, щоб реформа інклюзивної освіти не зупинялась. Адже за основними ідеями інклюзії такими як індивідуалізація навчального процесу і адаптація освітнього простору майбутнє всієї освіти». 



Презентація проєкту Марини Порошенко 
Презентація проєкту Марини Порошенко 

 

Крім цього, після доповіді усі учасники заходу мали нагоду поставити питання гості. Найбільш актуальні з них стосувалися: діяльності роботи асистента вчителя у інклюзивному класі, розподілу обов’язків між асистентом та вчителем; необхідності спеціальної освіти для батьків дітей з особливими освітніми потребами; планів на майбутнє у контексті впровадження інклюзивної освіти в Україні та інші. 

 

Доцент кафедри психології розвитку та консультування Ірина Чорна зазначила, що в нашому університеті навчаються студенти, які потребують додаткового супроводу, проте, це питання не завжди можна вирішити, адже воно досі залишається не регульоване на законодавчому рівні.  

Учасники зустрічі підсумували що зупинити процес впровадження інклюзивної освіти в Україні не реально, проте, необхідно докласти ще багато зусиль, зокрема, у підготовці майбутніх педагогів до роботи в умовах інклюзії. 

 

Сподіваємося, що подібні зустрічі матимуть місце в майбутньому і ми зможемо зустрітися у наших просторих аудиторіях щоб не лише вивчати питання інклюзії, але й ділитися позитивним досвідом. 

 


Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ

 

Опубліковано на сайті "Тернопільський національний педагогічний університет імені Володмира Гнатюка" 

24 вересня 2020

Джерело: http://tnpu.edu.ua/news/4993/

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]