"Художнє IQ" Ірен Роздобудько

(до 60 річчя від дня народження української письменниці)

 
00

   «Думаймо разом!» – запрошує читача у своїх романах письменниця Ірен Роздобудько. Про народження і смерть. Про любов і зраду. Про своє призначення, про пошуки «світла в кінці тунелю». Зрештою, про те, для чого ми народилися й живемо на цій землі.

   3 листопада 1962 року в Донецьку народилася Роздобудько Ірен Віталіївна – українська журналістка, сучасна письменниця, поетеса, сценаристка, автор чуттєвих та захоплюючих жіночих романів.
    Ім'я Ірен батьки дали дівчинці в честь героїні роману «Сага про Форсайтів» Ірен Форсайт. Майбутня письменниця з раннього дитинства вигадувала різні небилиці та історії і розповідала їх своїм друзям. А в шість років вона вже написала своє перше оповідання – «Казка про чайник та матрьошку».
    У шкільні роки Ірен мріяла про сцену та відвідувала різні театральні гуртки, проте вже у старших класах зрозуміла, що з неї не вийде великої актриси та поступила до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там вона почала здобувати освіту за фахом журналіста. Саме в Києві вона разом з навчанням у вузі самостійно займалася вивченням української мови. Для неї це був свідомий і принциповий вибір.
    Свою трудову діяльність вона розпочала у 16 років. Працювала ведучою у цирку, офіціанткою в ресторані, Снігуронькою у фірмі «Свято», телеграфісткою у Донецькій ділянці ТАСС-РАТАУ, у багатотиражці Донецького металургійного заводу, диктором радіогазети та журналістом. Саме завдяки тому, що Ірен сміливо бралась за будь-яку роботу, сьогодні за плечима письменниці є величезний безцінний досвід, який вона сміливо використовує при написанні своїх творів.
    У 1988 році Ірен Роздобудько переїхала до Києва, де донині живе та працює.
    Увесь її творчий доробок – це неперевершений масив прози, у якому органічно переплітаються ліричні, психологічні, філософські компоненти.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Роздобудько І. В.  Арсен: повість : для дітей серед. шк. віку / Ірен Роздобудько. – Київ : Грані-Т, 2012. – 224 с.

 

    Повість розповідає про дорослішання, життєво-важливі трансформації в свідомості й пошук моральних орієнтирів у житті підлітків. Цей твір для тих, які скучили за пригодницьким чтивом. Історія, описана в повісті, не зовсім вигадана. Просто Ірен Роздобудько уважно слухала родинні історії, що й лягли в основу сюжету її твору.

2

   Роздобудько І. В.  Він: Ранковий прибиральник ; Вона: Шості двері : романи / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2007. – 312 с. – (День Європи). 

 

    Він і вона... Різні і роз'єднані - відстанями, часом, життєвими колізіями. Вони можуть ніколи не знайти одне одного, якщо, звісно, не шукатимуть. ЙОГО історія - це історія ранкового прибиральника в мальтійському готелі, на екзотичному острові у Середземному морі.

   ЇЇ історія – це історія жінки, котра має вихід в іншу реальність. У ранньому дитинстві вона намалювала на стіні двері й несподівано... увійшла в них. Відтоді життя багато разів намагалося зламати її: сповнена трагедійними подіями юність, загибель кращого друга, невдалий шлюб, зрада подруги, врешті - кар'єра і гроші, які не стали для неї ознакою успіху. В найскладніші миті життя вона малювала на стіні двері й прожинала ще одне коло реальності, яка не відступає від нас навіть у снах...

3

   Роздобудько І. В.  Все, що я хотіла сьогодні ; Лікарняна повість / Ірен Роздобудько. – 2-ге вид., стер. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 240 с.

 

    Сьогодні вона дізналася, що цей сонячний день – останній у її житті. Досі Мирослава переймалася простими побутовими турботами: дім, робота, чоловік…Чи наважиться вона хоча б тепер повернути жадане й давно забуте відчуття ЩАСТЯ? Як її прожитии цей останній день?

    До книги також увійшов твір «Лікарняна повість», оптимістична історія про те, як почати лікувати найдорожчий Божий дар-здоров’я, як довіритись тим, хто робить свою справу, і як почати життя заново.

4

   Роздобудько І. В.  Гра в пацьорки: оповідання / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2010. – 240 с. 

 

    Пацьорки – дрібний різнокольоровий бісер. Ним можна вишити гарну картину, а можна розсипати по підлозі і ніколи не зібрати до купи. Власне, все наше життя є гра в пацьорки. І від того, як ти використовуєш ці «дрібниці шиття», залежить, чи складуться вони у візерунок.

5

   Роздобудько І. В.  Ґудзик : психологічна драма / Ірен Роздобудько ; худож.-оформл. І. В. Осипов. – Харків : Фоліо, 2009. – 222 с. – (Колібрі). 

 

    Дія роману починається наприкінці 80-х років минулого століття. Фатальна зустріч у мальовничому куточку Карпат змінила життя головного героя Дениса. Він пройшов всі кола пекла в Афганістані, але вижив. 20 років по тому ми знову бачимо Дениса, але тепер він- успішний керівник рекламної компанії. Проте минуле кохання знову увірвалося в його життя, і все летить шкереберть.

6

   Роздобудько І.  Ґудзик–2. Десять років по тому : роман / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2011. – 319 с. – (Читацький клуб). 

 

    Колись він втратив все: кохану людину, смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться в прірву…

   Але життя не зупинилося. Улюблені герої знову зібралися разом: Денис, Ліка , Єлизавета Тенецька.

   Десять років по тому…

7

   Роздобудько І. В.  Дванадцять, або Виховання жінки в умовах, не придатних до життя : роман / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2012. – 272 с. – (Популярні книжки). 

 

    Автор називає цей твір романом-алюзією. Перша частина роману – розповіді пацієнтів диспансеру, в якому почала працювати головна героїня. Вона, маючи посаду «психоспікера» є своєрідним провідником у замкнений світ цих пацієнтів, а функція їх полягає в тому, щоб їх просто вислухати. Оповіді пацієнтів різні. Спочатку здається, що все це хвороблива маячня. Але з часом героїня починає бачити внутрішній стан речей і відтоді усе зовнішнє викликає в неї лише сум або сміх.

8  

   Роздобудько І. В.  Дві хвилини правди : роман / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2008. – 248 с. – (День Європи). 

 

    Можливо, ви їx зустрічали...
   Тих, хто за одну-дві хвилини здатен зробити чи виправити помилку.
  Тих, хто, ховаючи від «вогнів великого міста» справжні почуття під маскою ipoнії, здатен «їхати cвіт за очі» у пошуках пригод або слави, не розуміючи, що шукає себе.
   Тих, кого називають неприкаяними, адже вони живуть на межі добра i зла i кожної хвилини можуть зробити крок у будь-який бiк.

9

   Роздобудько І. В.  Ескорт у смерть : роман / Ірен Роздобудько ; худож.-оформл. Л. Д. Киркач-Осипова. – Харків : Фоліо, 2007. – 159 с. – (Література). 

 

    Була собі така презентабельна агенція під назвою «Ескорт». І надавала вона заможним «бізнесвумен» специфічні послуги - «здавала в оренду» молодих, гарних і розумних чоловіків. Але все (ну, майже все) було в межах закону - ніякого інтиму, ніякого криміналу. Та одного дня тіло привабливого «кавалера» було знайдено на вулицях міста. Потім було вбито другого «ескортера», ще згодом - третього... Хто це зробив, навіщо, і чому в кожного молодика було зрізано пасмо білявого волосся? Відповідь шукайте на сторінках цієї книжки. Додамо, що роман Ірен Роздобудько «Ескорт у смерть» свого часу став лауреатом конкурсу «Коронація слова».

10

   Роздобудько І. В.  Зів'ялі квіти викидають  : роман / І. В. Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2006. – 208 с. – (Популярні Книжки). 

 

    Зів’ялі квіти, які зберігаються в душі у вигляді жалю за минулим або нездійсненним, треба викидати.

    Молода героїня роману переживає особисту драму, але завдяки мудрості своїх підопічних усвідомлює, що життя, яким би воно не було, - прекрасне, його не варто марнувати на тимчасову метушню.

11

   Роздобудько І. В.  Зроби це ніжно  : новели / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2013. – 304 с. – (Читацький клуб). 

 

    Що можна зробити «ніжно» ?

   Ніжно дорослий світ карає дітей. Ніжно і непередбачувано ми заганяємо свого ближнього в глухий кут. Ніжно вбиваємо те, що могло б стати сенсом життя. І так само лагідно прощаємося з мрією, коли вона вже майорить на горизонті.

12

   Роздобудько І.  ЛСД. Ліцей слухняних дружин  : роман / Ірен Роздобудько. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2013. – 320 с. 

   

     Хто з чоловіків не мріяв про ідеальну дружину? Дружину, яка буде слухняною, покірною та щиро кохатиме свого обранця. Знайти таку дуже легко. Треба лише звернутися до ліцею слухняних дружин…

13

   Роздобудько І. В.  Мандрівки без сенсу і моралі / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2011. – 192 с. – (Мандри). 

 

    Ірен Роздобудько в своїй новій книзі переконує нас, що «світ малий», та пропонує змінити картинку і відкрити двері до іншої реальності.

    Саме це є найпривабливішим у мандрах – перестрибувати через прірву і потрапляти в невідоме.

14  

   Роздобудько І.  Одного разу... : роман / Ірен Роздобудько ; [передм. Л. Ворониної]. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 224 с. 

 

    Одного разу тобі захочеться скласти мозаїку зі своїх спогадів, яскравих вражень, окрушин життєвого досвіду…А раптом вони стануть комусь у пригоді, а тобі таким чином вдасться зрозуміти себе, коли складеться вже цілісна картина? Ця книга-сповідь відкриває нові грані таланту авторки, яка завжди залишається собою і в житті, і у творчості, а отже вони для неї – нероздільні.

15

   Роздобудько І. В.  Оленіум : комедія абсурду / Ірен Роздобудько ; худож.-оформл. Л. Д. Киркач-Осипова. – Харків : Фоліо, 2007. – 158 с. – (Література). 

 

    Криза поглиблюється, ціна на ягель зростає кожного дня. Меланія Вітерміняйло кричить, що «ніколи лапландській тварюці не гризти українську калину!» При цьому синоптики кажуть, що «дуже посилюється Мороз», а телеведучий Ян Євський закликає всіх кохатися.. Це комедія абсурду під назвою «Оленіум», нова іпостась відомої української письменниці Ірен Роздобудько. Іпостась, в якій розкривається почуття гумору авторки та її оригінальне бачення того непотребу, який прийнято називати «політичною ситуацією в державі».

16

   Роздобудько І. В.  Пастка для жар-птиці : роман / Ірен Роздобудько ; худож.-оформл. Л. Д. Киркач-Осипова. – Харків : Фоліо, 2007. – 159 с. – (Література). 

 

    Віра свідомо зробила так, щоб події дитинства щезли з її пам'яті – сучасна медицина може зробити й не це. Адже там було щось страшне, а вона тільки-но почала жити нормально: отримала цікаву роботу, новий колектив, усіх цих бізнес-леді, які досить гламурні, але, з рештою, її не дратують. Життя начебто налагодилося, але раптом... її колеги починають по черзі помирати. Чому? Хто буде наступний? Невже... вона? Здається, це якось пов'язане з її минулим. Віра вирішує відновити пам'ять... І це виявилося дійсно страшним. Здається, вона потрапила у пастку. Пастку свого дитинства...

17

   Роздобудько І. В.  Перейти темряву / Ірен Роздобудько. – Харків : Фоліо, 2011. – 155 с. – (Графіті). 

    

     «Перейти темряву» - нове творіння письменниці, трилер про маніяка та його невинних юних жертв... Він не кат - він дослідник, і він дуже хоче знати, що відчувають ці прекрасні метелики з відірваними крильцями... Потішні, вони кумедно повзають та звиваються, намагаються злетіти і не розуміють, чому не виходить...
   На 154 сторінках захопливого роману - долі десятків тисяч українок, що їх продали у рабство за кордон та змусили працювати повіями. І не всі повертаються з неволі, бо лиш одиницям вдається ...перейти темряву.

18

   Роздобудько І.  Подвійна гра в чотири руки  : роман / Ірен Роздобудько. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 224 с. 

 

    Головною героїнею та фанаткою різних пригод стала генеральська донька Муся, яка за віком вже мусить будувати свою сім’ю. Чи то вроджена цікавість, чи то гени знову приведуть її до халепи. Опинившись з батьком на місці злочину, вона вирішує не дивлячись ні на що розгадати загадку дивного квитка. Чи приведе він до вбивці чи це випадковість?... Радимо прочитати.

19

   Роздобудько І.  Портрети невідомих : новели / Ірен Роздобудько. – Київ : Академія, 2019. – 192 с. – (Ім'я). 

 

    Наче про нас, і про людей, яких знаємо, чи ось-ось познайомимося з ними, ці новели. Разом вони – велика сага про те, як складно і просто, терпко і солодко бути собою, жити й любити, триматися правди і , коли треба, битися за неї.

20

   Роздобудько І. В.  Тут і тепер : роман / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2016. – 348 с. – (Читацький клуб). 

 

    Чотири подруги – головні героїні нового роману Ірен Роздобудько – вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи.

   Колись давно на запитання: «Чого б ви хотіли для себе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?», кожна з них відповіла по-своєму: смерті, слави, свободи… Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять, вони зрозуміють: немає нічого важливішого, ніж рятувати від смерті інших, слава не замінить справжньої любові, а абсолютна свобода часом межує з егоїзмом.

21

   Роздобудько І. В.  Я знаю, що ти знаєш, що я знаю : роман / Ірен Роздобудько. – Київ : Нора–Друк, 2011. – 236 с. – (День Європи). 

 

    Їх багато по усіх світах – тих, хто шукає кращої долі в чужій країні. Вони приязно посміхаються своїм новим господарям і з надією заглядають їм в очі в очікуванні на приязнь чужої землі. Вони пристосовуються. Вони звикають. Часом, комусь з них випадає удача. Часом – прозріння і повернення. Часом – нова любов. А іноді й смерть. За своїми постояльцями – емігрантами з України – спостерігає хазяйка котеджу невеличкого німецького містечка фрау Шульце. Вона знає про них набагато більше, ніж вони про себе. З них їй треба обрати лише одного – того, хто «розшифрує» для неї листа з минулого.

22

  Роздобудько І. В.  Якби : [13 днів між життям та... іншим життям!] / Ірен Роздобудько. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 256 с. 

 

    «Якби»  — роман української письменниці Ірен Роздобудько. Це історія про майже магічне слово, яке люди постійно повторюють у прагненні щось змінити у своєму минулому. Проте життя не знає умовностей, а людське «якби» не вміє впливати на минуле чи майбутнє.

 

Огляд підготувала М. В. Редьква

 жовтень 2022 р.,  22 джерела

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах