«Співець козацької вольниці»
(165 років від дня народження Андрія Чайковського (1857–1935), українського письменника, автора багатьох романів з історії України)

 

Andriy ChaykovskiyНіякий українець не повинен
забирати з собою у могилу того,
що знає, що пережив, а що може
мати загальний інтерес, хоч би із
малої закутини нашої землі.

/Андрій Чайковський/

 

   Андрій Якович Чайковський – український письменник, громадський діяч, доктор права, адвокат у Галичині. Діяч Національної Демократичної Партії, згодом УНДО, один з організаторів УСС, повітовий комісар ЗУНР у Самборі.

   Народився письменник 15 травня 1857 р. в м. Самборі на Львівщині в родині дрібного урядовця. Рано осиротів і виховувався в своїх родичів. Початкову освіту одержав у дяка. У 1877 р. закінчив Самбірську гімназію і, відбувши військову службу, поступив на філософський факультет, а через рік перейшов на правничий відділ Львівського університету. Працював адвокатом у Львові, потім у Бережанах відкрив адвокатську канцелярію, перед першою світовою війною переїхав до Самбора, а після війни поселився в Коломиї, де й жив до дня смерті 2 червня 1935 р. Друкуватися почав з 1892 року.
   На пробудження національної свідомості й виховання молоді мала значний вплив проза Чайковського в романтичному стилі про Козаччину: «За сестрою» (1907), «Віддячився» (1913), «Козацька помста» (1919), «На уходах» (1921), «Олексій Корнієнко» (1924), «До слави» (1929), «Полковник Михайло Кричевський» (1935), «Перед зривом» та ін. У цих творах Чайковський ідеалізував Запоріжжя і звинувачував Москву за кривди, завдані Україні.
   Трапилося так, що Чайковський, творами якого зачитувалась уся українська громадськість, був надовго забутий. Тільки в 1958 р. після тривалої перерви львівське видавництво “Каменяр” видало збірку творів письменника “За сестрою” з післямовою Ю. Мельничука, який багато зробив не тільки для повернення письменника в читацький обіг, а й для повернення до нормального життя його родини, викинутої безправністю за межу Європи і Азії. У 1966 р. “Каменяр” здійснив ще одне видання творів під назвою “Олюнька”.
   І лише через 23 роки відбулася нова зустріч українського читача з письменником – із його “Сагайдачним”.
   Андрій Чайковський увійшов в українську літературу наприкінці XIX століття і працював на її ниві чотири десятиріччя. Його численні оповідання й повісті були високо оцінені Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм. Наші уявлення про західноукраїнський літературний процес кінця XIX – початку XX століття, будуть неповними без осмислення його творчості. Він збагатив українську літературу творами, в яких реалістично показав галицьку дійсність, створив картини побуту різних верств населення краю.
   Чайковський-адвокат написав цілий ряд оповідань та нарисів «з судової зали». Плідно, хоч і з неоднаковим успіхом, працював він в жанрі історичної повісті.
   Художня проза Андрія Чайковського мала широкий резонанс. Його твори видавалися у Львові, Коломиї, Чернівцях, Станіславі, Тернополі, Києві, Харкові, Катеринославі, Відні, Празі, Кракові, у США та Канаді.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Чайковський А Твори : у 8 т. Т. 1. Полковник Кричевський : історичні повісті / Андрій Чайковський. – Львів : Червона калина, 1992. – 288 с.


   В першій книжці творів популярного українського письменника Андрія Чайковського, який уславився серед читачів історичними повістями, вперше друкуються дві повісті письменника "Перед зривом" та "Полковник Кричевський". Обидва твори присвячені Хмельниччині.

2

   Чайковський А. Твори : у 8 т. Т. 2. Олексій Корнієнко : історична повість у двох книгах (три частини) / А. Чайковський. – Львів : Червона калина, 1992. – 486 с.


   Повість «Олексій Корнієнко» українського письменника і громадського діяча Андрія Чайковського було написано у 1924–1928 роках. Твір присвячено історії початкового етапу героїчної боротьби українського народу за національне визволення під приводом Богдана Хмельницького. Поряд із народними ватажками Іваном Богуном і Максимом Кривоносом цікава постать юного хрещеника Хмельницького, вірного помічника гетьмана, випускника Києво-Могилянської академії – Олексія Корнієнка.

3

   Чайковський А. Твори : у 8 т. Т. 3. Сонце заходить : історичні повісті / А. Чайковський. – Львів : Червона калина, 1993. – 424 с.


   У третьому томі творів популярного українського письменника Андрія Чайковського вміщені три історичні повісті: «Віддячився», «Сонце заходить» і «Украдений син». Два останні твори присвячені сумним подіям, коли під ворожими ударами хилилося сонце козацькоі слави.

4

   Чайковський А. Твори : у 8 т. Т. 4. Малолітній. Олюнька : історичні повісті з життя малоземельної шляхти / А. Чайковський. – Львів : Червона калина, 1993. – 534 с.


   В цій книзі зібрані твори А. Чайковського, присвячені життю і побуту української малоземельної шляхти. Крім широковідомої "Олюньки", друкуємо також повість "Малолітній", яка останній раз публікувалася в Станіславові в 1924 році. Читач не знайде у цих творах ні подвигів, ні героїки, письменник розповідає про життя, людські переживання, кохання і трагедії.

5

   Чайковський А. Твори : у 8 т. Т. 5. У чужому гнізді : повісті з ХХ століття / А. Чайковський. – Львів : Червона калина, 1994. – 600 с.


   У п'ятому томі творів Андрія Чайковського вміщено три повісті: "У Чужому Гнізді", "Четверта Заповідь", "Бразилійський Гаразд", які цілком можна назвати історичними – всі три вони присвячені подіям галицької дійсності минулого століття.
   Дві перші повісті друкувалися більше половини століття тому. Сьогодні вони знову повертаються до життя.

6

Чайковський А. Твори : у 8 т. Т. 6. Козацька помста : історичні повісті / А. Чайковський. – Львів : Червона калина, 1994. – 485 с.


   У повісті "Козацька помста" змальоване нестерпно тяжке життя закріпаченого українського селянства під гнітом польської шляхти в другій половині 17 – початку 18 століття. На очах головного героя, Карпа Кожуха, знущаються і вбивають його батьків. Єдиний спротив такому свавіллю чинила Запорозька Січ. Карп Кожух, вихований змалечку козаками в Січі, задумує і здійснює помсту кривдникам.
   Цікавим є також колоритний образ козака-«характерника», кмітливого, вдатного і працелюбного. Події в повісті охоплюють період кінця 17 – початку 18 століть.

7

   Чайковський А. Спогади. Листи. Дослідження : у 3 т. Т. 1 / голов. упоряд. і ред. Б. З. Якимович. – Львів : Атлас, 2002. – 514 с.


   У тритомнику зібрано мемуарну та епістолярну спадщину видатного українського письменника, громадського та державного діяча Андрія Чайковського.
   До першого тому увійшли спогади, публіцистичні та наукові праці, частина з яких публікується вперше.

8

   Чайковський А. Спогади. Листи. Дослідження : у 3 т. Т. 2 / голов упоряд. і ред. Б. З. Якимович. – Львів : Атлас, 2002. – 468 с.


   У тритомнику зібрано мемуарну та епістолярну спадщину видатного українського письменника, громадського та державного діяча Андрія Чайковського.
   До другого тому увійшли листи, адресовані громадсько-політичним і культурним діячам, громадським організаціям та установам.
   Більшість матеріалів публікується вперше.

9

   Чайковський А. Спогади. Листи. Дослідження : у 3 т. Т. 3 / голов. упоряд. і ред. Б. З. Якимович. – Львів : Атлас, 2002. – 576 с.


   У тритомнику зібрано мемуарну та епістолярну спадщину видатного українського письменника, громадського та державного діяча Андрія Чайковського.
   До третього тому увійшли спогади рідних та друзів, низка сучасних досліджень про громадську та літературну діяльність А. Чайковського, бібліографічні матеріали.

10

   Чайковський А. Спогади. Листи. Дослідження = Memoirs. Letters. Studies. Т. 4 / Андрій Чайковський ; упоряд. і ред.: Б. Якимович, О. Седляр ; редкол.: Б. З. Якимович, єпископ Гліб (Лончина Б. Б.), М. І. Гнатюк [та ін.]. – Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. – 678 с.


   У четвертому томі зібрано мемуарну, епістолярну та публіцистичну спадщину видатного українського письменника, громадського та державного діяча А. Чайковського. До книжки увійшли: автобіографічна повість «Своїми силами», листи до І. Огієнка та більша частина публіцистики, яка публікувалася в галицькій періодиці і ніколи не передруковувалася чи зберігалася в рукописах.

11

   Чайковський А. Я. Повісті / Андрій Чайковський ; вступ. ст. О. Нахлік ; худож. Л. Медвідь. – Львів : Каменяр, 1989. – 336 с.


   До книги відомого українського письменника ввійшли три визначні повісті – «Олюнька», «На уходах» та «За сестрою». В першій зображено життя галицьких селян та дрібномаєтної шляхти в кінці XIX – на початку XX століть, повість «На уходах» дивовижно поєднує історичний матеріал з утопічними уявленнями письменника про ідеальних людей поселення-мрії; історична повість «За сестрою» переносить читача в давні часи – знайомить з життям запорозьких козаків, які боронять свій край від татарських набігів.

12

   Чайковський А. Повісті та оповідання / Андрій Чайковський. – Київ : Центр навчальної літератури, 2019. – 400 с.


   До вашої уваги представляється збірка класичних творів відомого українського письменника Андрія Чайковського. Сюди увійшли повісті та оповідання: «Бразілійський гаразд», «Чорні рядки», «За сестрою», «Украдений син», «Краще смерть, як неволя», «З татарської неволі», «Хто винен», «Ні разу не вдарив», «Богданко», «Як у нас виконується закон проти п’янства».

13

   Чайковський А. За сестрою : повість / Андрій Чайковський. – Харків : Школа, 2008. – 320 с. – (Шкільна хрестоматія)


   Твір українського письменника Андрія Чайковського переносить нас у минулі століття, коли Україна потерпала від татарських набігів. Автор створює захоплюючу повість у героїко-романтичному ключі. 15-літній Павлусь – свідок загибелі села і своєї родини від рук татарської орди, вирішує будь-що визволити сестру Ганну. Переживши чимало пригод і злигоднів, він все-таки щасливо здійснює свій намір. До книги увійшли також історичне оповідання «Богданко» та нарис «Петро Конашевич-Сагайдачний».

14

   Чайковський А. На уходах / Андрій Чайковський. – Львів : Піраміда, 2008. – 464 с. – (Піраміда пригод)


   Андрій Чайковський (1857–1935) видатний український письменник, автор багатьох історичних романів та повістей, серед яких чільне місце посідають пригодницькі твори про козаків, адресовані юному читачеві. Козацькі пригоди, бої з татарами заворожують сучасного поціновувача чудовим знанням давнього побуту та історичних реалій.
   До цього видання увійшли захоплюючі повісті «На уходах», «Віддячився» та «З татарської неволі», у яких молоді хлопці стають справжніми козаками, пройшовши неабиякі випробування та побувавши у козацьких походах.

15

   Чайковський А. Сагайдачний / Андрій Чайковський. – Київ : Національний Книжковий Проект, 2012. – 480 с. – (Бібліотека шкільної класики)


   Роман видатного українського письменника Андрія Чайковського описує історичні події кінця XVI – початку XVII століття, пов’язані з іменем славного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.
   Цей видатний військовий діяч уславив своє ім’я успішними походами на Кримське ханство та Османську імперію.

16

   Продан І. Історична проза Андрія Чайковського : навчальний посібник / Іван Продан, Володимир Поплавський. – Тернопіль : ТДПУ ім. В. Гнатюка, 1998. – 99 с.


   У монографії розглядається жанрова структура історичної прози призабутого талановитого українського письменника Андрія Чайковського. З'ясовуються деякі аспекти еволюції історичного жанру, що дав могутній стимул А.Чайковському – історичному белетристу, для освоєння нової тематики, порушення актуальних питань сучасності.
   Особлива увага зосереджена на художній специфіці діалектики характеру героїв, їх багатого внутрішнього світу.

 

Підготувала Н. В. Галіцька
травень 2022 р., 16 джерел

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]