«МУЗА БОЛЮ, СУМЛІННЯ І ГНІВУ»

(до 125 – річчя від дня народження Євгена Маланюка – українського поета, літературного критика, публіциста) 

 0

     Євген Маланюк увійшов в історію української літератури як багатогранний поет, тонкий лірик, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик. Його вірші не подібні один на одного, та всі однаково не залишають читача байдужими.

     Маланюк Євген народився 1 лютого 1897 р. в селищі Новоархангельському на Херсонщині ( нині - Кіровоградська область). Навчався в Єлизаветградському реальному училищі. Із студентської лави Петроградського політехнічного інституту потрапив на фронт. Після Лютневої революції 1917 р. став сотником армії УНР. Після закінчення громадянської війни був інтернований разом із залишками цієї армії в Калішу. Закінчив Українську господарську академію у Подєбрадах (Чехословаччина). Працював інженером. Перші поетичні твори Є. Маланюка з’явилися на сторінках журналу «Веселка», який він у 1921-1923 рр. видавав разом з Ю. Дараганом.

     Стрижнем творчості поета було висвітлення історичної долі України. В цій поезії відбилися панівні на еміграції емоції протесту проти століть безправності на Україні, проголошувалась потреба формування нової, національно свідомої особистості. Поет входив до «празької школи», до літературного угруповання « Танк » (Варшава), жив у Празі, Варшаві, Львові, Берліні. У червні 1949 р. поет переїжджає до США. В цьому мегаполісі 16 лютого 1968 р. Євген Маланюк помер. Похований на кладовищі в Нью-Джерсі.             

                               Завершилася путь. Наче пісня – сувора і славна.

                         Відпливає поет – залишає хвалу і хулу.

                                І затужить, заплаче за ним Ярославна,

                                Україна заплаче на древнім козацькім валу…

                                                    Борис Олександрів

                      

Бібліографічний огляд літератури

                                                  Напружений, незломно-гордий

                                                Залізних імператор строф, -

                                                       Веду ці вірші, як когорти,

                                                       В обличчя творчих катастроф.

                                                                                             Є. Маланюк

 

12

   Маланюк Є. Земна мадонна. Вибране / Є. Маланюк; іл. П. Колісник. – Львів : Апріорі, 2013. – 450 с.


   Книга містить вибрані поезії, літературно-критичні праці, а також спогади про поета. В епіцентрі Маланюкової поезії є завжди і всюди його рідна Україна.

2

   Маланюк Є. Поезії / Євген Маланюк ; упоряд. та передм. Т. Салиги ; відп. ред. та прим. М. Старовойт. – Львів : УПІ ім. Ів. Федорова; Фенікс Лтд, 1992. – 686 с. – (Книгозбірня "Просвіти").


   До цього видання входять вірші за майже п’ятдесят літ творчої праці. Від першої збірки «Стилет і стилос» крізь усі книги аж до книги останньої « Перстень і посох» проглядає доля поета, якому любов до України довелося пронести крутими віражами емігрантських доріг. І не тільки пронести, а витворити такий художній духовний світ, який став храмом високих ідеалів для інших.

16

   Маланюк Е. Стихотворения ; Поэмы = Вірші ; Поеми / Евген Маланюк ; пер. с укр. В. Богуславской. – Київ : [Дух і літера], 2006. – 526 с.


   Книга, що пропонується увазі читача, складається з двох частин: оригінальних віршів одного з кращих українських поетів ХХ ст. Євгена Маланюка та перекладів тих самих віршів російською мовою, здійснених В. Богуславською.

1

   Маланюк Є. Єдиним сном, єдиним болем…: поезії / Є. Маланюк; пер. з укр. О. Архангельського. – Кіровоград : ТОВ «Імекс-ЛТД», 2013. – 335 c.


   У книзі представлена як поезія Євгена Маланюка, так і переклади його творів російською мовою Олександра Архангельського. Яскравим доповненням збірки за мотивами поезії поета є графічні доробки художника Андрія Надєждіна.

13

   Маланюк Є. Поезії / Є. Маланюк ; упоряд., вступ. і прим. М. Я. Неврлого. – Київ : Український письменник, 1992. – 318 с. – (Б-ка поета).


   Книга містить кращі твори із книг поета: «Стилет і стилос», «Гербарій», «Земля й залізо», «Земна мадонна», «Перстень Полікрата», «Влада», «Проща», «Остання весна» та інші.

3    Маланюк Є. Поезії = Poems : в одному томі / Є. Маланюк. – Нью-Йорк : Наук. Т-во ім. Шевченка в Америці, 1954. – 308 с.
5

   Поети Празької школи : срібні сурми : антологія / упоряд. М. Ільницький. – Київ : Смолоскип, 2009. – 916 с.


   В антології зібрано твори поетів української еміграції 1920 – 30-х років ХХ століття з угруповування, яке в літературознавстві здобуло назву - Празька школа. Вони несли в поезії «срібні сурми» недавніх походів, історіософські роздуми про майбутнє рідної землі, а також розвивали традицію вільної української поезії, обірвану комуністичним режимом. Празьку поетичну школу утворили художньо найталановитіші пореволюційні поети, більшість з яких ще недавно зі зброєю і в руках боролась за українську державу. Одним із них є Євген Маланюк. Книга для всіх, хто має Україну в серці, незалежно від того, де живе.

6

   Маланюк Є. Книга спостережень. Статті про літературу / упоряд. і передм. Г. С. Сивоконя. – Київ : Дніпро, 1997. – 430 с.


   «Книга спостережень» – це вибрані есе Євгена Маланюка (1897 – 1968), одного з найяскравіших українських письменників-емігрантів, видатного поета, культуролога, літературознавця й критика – оригінальний погляд на творчість Шевченка і взагалі – на українську класику XIX століття, а також – самобутні судження про літературу віку поточного, нелегкі проблеми українсько-російських контактів, зокрема – своєрідне трактування постаті Гоголя, – все це не може не захопити сучасного читача.

7

   Маланюк Є. Нотатники / Є. Маланюк; біограф. нарис, вступ. ст., підгот. текстів, упоряд. та приміт. Л. Куценка. – Київ : Темпора, 2008. – 335 с.


   Книга містить нотатки та щоденникові записи з робочих зошитів та записних книжок відомого українського поета, публіциста, літературного критика та культуролога Євгена Маланюка (1897–1968). Історична доля України, осмислення причин наших поразок та невдач, спогади дитинства, надзвичайно потужний потік думок, висновків, прогнозів, пророцтв – як продовження поетового діалогу із собою, з епохою, з рідною землею. Книга розрахована на широке коло читачів. У фотододатку використано матеріали з архіву поета, що зберігається в родині його сина Богдана Маланюка в Празі, з архіву Є. Маланюка в УВАН у США.

8

   Куценко Л. Боян степової Еллади / Л. Куценко. – Кіровоград : Вечірня газета, 1993. – 56 с.


   У книжці про відомого українського поета, дослідника-аналітика Євгена Маланюка зроблена спроба осмислення його життєвого шляху, витоків формування творчої особистості митця.

9

   Войчишин Ю. "Ярий крик і біль тужавий..." : поетична особистість Євгена Маланюка / Юлія Войчишин. – Київ : Либідь, 1993. – 160 с.


   Ця книжка-літературний портрет найбільшого поета «празької групи». Вона є спробою суцільного розгляду життя, поглядів і творчості одного з найвідоміших представників української емігрантської літератури Євгена Маланюка.

10

  Куценко Л. В. "Благословенні ви, сліди..." / Л. В. Куценко. – Кіровоград : Центрально-Українське вид-во, 1995. – 104 с.


   Дане видання - це сторінки життя і творчості відомих письменників і митців, які народилися або жили на Кіровоградщині, в тому числі і Євгена Маланюка.

11

   Панченко В. Магічний кристал : сторінки історії українського письменства / В. Панченко. – Кіровоград : [б. в.], 1995. – 234 с.


   В художньому слові є вічна магія. Воно - як магічний кристал, у якому безліч граней. Про творців таких «кристалів» і йдеться у цій книжці. Серед тих, над чиїми долями і творами роздумує автор є і Євген Маланюк.

14

   Русов Ю. Поезія визвольних змагань / Ю. Русов. – Торонто : Видавництво "На Варті", 1954. – 110 с.


   Мало хто з наших поетів між двома війнами так виразно передав цю переломну добу в нашій поезії, як Євген Маланюк. Саме це автор висвітлює на сторінках своєї книги.

15

   Ільницький М. М. Західноукраїнська і емігрантська поезія 20–30-х років / М. М. Ільницький. – Київ : Знання, 1992. – 48 с. – (Кобза ; №2).


   Значна увага приділяється доробку еміграції, зокрема «празької школи»- Євгена Маланюка і його побратимів. Аналізуються основні ідейно - естетичні процеси у розвитку західноукраїнської та емігрантської поезії, а також її зв’язки з літературою України, які перервалися на початку 30-х років внаслідок сталінських репресій.

 

Огляд підготувала М. В. Редьква

січень 2022 р., 15 джерел

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]