«Майстер історичних паралелей…»

(до 80-річчя від дня народження Бориса Семеновича Хижняка –

відомого українського письменника, журналіста, громадського діяча)

 

60010.jpg

   У творах Бориса Хижняка йдеться про сучасні події в Україні, що переплітаються з давніми часами. Вони – своєрідний літопис молодої держави, яка бореться з тими, хто заважає становленню самостійної країни у центрі Європи.

    Новели, повісті, й романи письменника надовго залишаються в пам’яті, перелунюють у розумі й почуттях, оскільки багаті й інформацією, і її емоційною оцінкою, і філософськими узагальненнями.

 

Борис Хижняк – майстер історичних паралелей, оригінальних
перегуків через літа й відстані, галицько-подільський

мольфар проекції та віддзеркалення ідей.

/Богдан Мельничук/

 

   Хижняк Борис Семенович народився 12 грудня 1941 року у смт. Єлизаветградка, Кіровоградської області.

   Борис закінчив середню школу № 6 у Тернополі. Навчався у Львівському університеті, на факультеті журналістики, який закінчив у 1967 році. Працював у районних та обласній газетах, тривалий час був на громадській роботі. З 1987 року – начальник управління з преси Тернопільської облдержадміністрації, а з 1991 року одночасно – шеф-редактор і видавець всеукраїнського журналу «Тернопіль», газети «Русалка Дністрова». Ініціатор і засновник літературно-мистецьких премій імені братів Богдана і Левка Лепких та імені Іванни Блажкевич. У пресі виступав з 1960 року.

   У літературі дебютував циклом публіцистичних новел «Прости, Україно» (1991–1992). Автор повістей «Перекотиполе» (1998), «Кукіль» (2000), книги новел і оповідань «Прости, Україно» (1995), творів надрукованих у журналі «Тернопіль». У доробку письменника – книги для дітей «Моя Україна» (1993) і «Мандрівка в країну шахів». 2003 року надруковано гостросюжетний роман «Зрада» з післямовою Богдана Мельничука «Чорні сторінки нашої історії».

   Борис Хижняк разом із народом вистраждав незалежну і самостійну Україну. Ще у 1990 році в Тернополі виникла громадсько-політична організація «Відозва–91», двозначна цифра у назві якої говорила про кількість її учасників, що підписалися під документами за розпуск КПРС, вихід з її рядів українців, засудження злочинів тоталітарного режиму, проголошення незалежної соборної української держави.

   Чимало його публікацій можна було прочитати на сторінках газет «Літературна Україна», «Місто», «Вільне життя», «Свобода» та інші. 
   Остання прижиттєва Борисова книжка оповідань, етюдів, новел і спогадів «Путівець» (2008) ніби підсумовувала той шлях, той путівець, який Б. Хижняк упродовж свого життя торував до людських сердець.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

Бібліографічний огляд літератури

 

1

Хижняк Б.  Зрада : роман / Б. Хижняк ; ред. Б. Мельничук ; худ. Я. Омелян. – Тернопіль : Принтер-інформ, 2003. – 324 с.

 

   Роман «Зрада» – соціально-політичний зріз життя багатьох українців, незахищених, упосліджених, ізгоїв своєї держави, в якій правлять вчорашні, експериментують нинішні без серця і душі, в яких ні стиду, ні совісті. І саме найстрашніше – нема Бога. Для них людина – бидло, яке створене для задоволення ненажерливості, примітивних інстинктів, будь-яких забаганок нуворишів, їхнього схибленого розуміння моралі, загальнолюдських цінностей.

60005

Хижняк Б.  Кукіль : повість / Борис Хижняк ; ред. Богдан Мельничук. – Тернопіль : Кн.-журн. вид-во Тернопіль, 2000. – 250 с.

 

   Повість «Кукіль» розповідає про сучасне життя України, в якому превалюють ниць політичних крикунів, їх ненажерливість, зрада ідеалів народу, користолюбство і обман тих, хто вчора клявся у вірності національній ідеї, багато обіцяв на мітингах, а. прийшовши до влади, забув красиві слова, злигався з тими, які прагнуть повернути всіх нас у вчорашній день.

60002

Хижняк Б.  Марафон над Дністром : повість / Борис Хижняк ; ред. Богдан Мельничук. – Тернопіль : Кн.-журн. вид-во Тернопіль, 2001. – 117 с.

 

   Повість «Марафон над Дністром» – про складний шлях становлення незалежної української держави, її героїв і антигероїв, друзів і недругів. Вона закликає до пильності, до втілення української ідеї в реальність, до виховання державників, готових стати на захист України, її народу.

  Події, зображені у повісті «Марафон над Дністром», герої, фактаж придумав автор, який продовжує лінію свого оповідання «Фото з теодолітом», що написане по свіжих слідах парламентських виборів 1998 року, й опубліковане у скороченому варіанті в газеті “Вільне життя” у квітні того ж року.

60001

Хижняк Б. С.  Перекотиполе : повість / Б. С. Хижняк. – Тернопіль : Кн.-журн. вид-во "Тернопіль", 1998. – 217 с.

 

   Повість «Перекотиполе» розповідає про нелегку долю України на шляху до самостійної, незалежної держави, про її друзів і недругів, про тих, хто нерозважливістю, політичною короткозорістю заважає йти вперед, свідомо обкрадає молоду країну, наживається на її бідах.

   Твір неординарний і цікавий своєю проблематикою, художньо-образною палітрою, сюжетно-композиційною організацією, хронотопом (часопростором). Передусім, вона продовжує славну традицію безкомпромісної правди, оголюючи в своїй достовірності події і факти віддаленого і недавнього, теперішнього національного, суспільного й державотворчого буття.

60003

Хижняк Б.  Подільська притча : дилогія. Ч. 1. Слобідка : роман / Борис Хижняк ; післям. Богдана Мельничука. – Тернопіль : Рада, 2005. – 258 с.

 

   Автор у дилогії через долю героїв розкриває трагізм української нації. Головна тема нового твору – реалізація української ідеї.

   Роман «Слобідка» – ретроспекція життя українців на обох берегах тихоплинного Збруча у 1941–1953 роки. Коричневий фашизм і фашизм червоний вселенськими жорнами скалічили долі людей хліборобського краю, залишили в їхніх душах, в їхніх серцях криваві рубці. Факти, змальовані в творі, художньо узагальнені, але реальні, як і реальні герої.

60004

Хижняк Б.  Подільська притча : дилогія. Ч. 2. Україна : роман / Борис Хижняк ; післям. Богдана Мельничука. – Тернопіль : Рада, 2006. – 334 с.

 

   У романі «Україна» широко змальовано українців, які живуть на обох берегах древнього Збруча. Їхні долі, життя в колгоспно- радянському соціалізмі і у незалежній Україні. Нещадні реалії калічать душі героїв. Уже в своїй державі вони незахищені. принижені. Триває процес русифікації й асиміляції синів і дочок великого народу.

   Хто спинить цю навалу, хто скине з нашого шляху гидь, що віками катрупить душі вкраїнців? Ми повинні рішуче повстати, бо не маємо права миритися з історичною несправедливістю. З цим ми повинні жити, щоби щодня підійматися на святу боротьбу до перемоги, за яку загинули славні сини України і нам заповіли продовжувати їхню титанічну борню.

60006

Хижняк Б.  Прости, Україно : новели, оповідання / Борис Хижняк. – Тернопіль : Поліграфкнига, 1995. – 96 с.

 

   У роки змагання за волю, в нестерпно-гнітючі десятиліття більшовицького свавілля на західних (та й східних) землях повертають нашу пам’ять новели Бориса Хижняка.

   Фабула його оповідань з першого прочитання наче б то проста і спокійна, без зайвих громогласних нашарувань і менторства. Але раптово, як дев’ятий вал, наростають кульмінація і неочікувана розв’язка.

   Читач не залишиться байдужим від прочитання оповідань , що увійшли у збірку. І дуже хотілось би, щоб подібні твори були доступними масовому українському читачеві, особливо молоді, щоб вона усвідомила, звідки тягнеться коріння нинішніх наших негараздів.

2

Хижняк Б.  Путівець : оповідання, етюди, новели, спогади / Борис Хижняк. – Тернопіль : Рада, 2008. – 134 с.

 

   Остання прижиттєва книжка оповідань етюдів, новел і спогадів «Путівець» (2008) ніби підсумовувала той шлях, той путівець, який Борис Хижняк упродовж свого життя торував до людських сердець.

60007 Борис Хижняк // Письменники Тернопілля. Члени Національної спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – С. 96–97.
60008 Хижняк Борис Семенович // Сподвижники поля духовного : лауреати Всеукр. літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких / М. М. Ониськів, В. В. Уніят ; наук. ред. С. Півторак. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – С. 71.

 

***

1. Хижняк Б. Гіркі паї колишнього повстанця : [бувальщина] / Б. Хижняк // Місто. – 2008. – 7 трав. – С. 7.

 

2. Хижняк Б. Лавро : уривок з роману «Слобідка», першої частини дилогії «Подільська притча» / Б. Хижняк // Вільне життя. – 2006. – 9 груд. – С. 8.

 

3. Хижняк Б. Ранок пізньої осені : новела / Б. Хижняк // Вільне життя. – 2007. – 18 лип. – С. 11.

 

***

 

4. Борис Хижняк : [пам’яті письменника] // Літературна Україна. – 2008. – 13 листоп. – С. 2 

 

5. Борис Хижняк : на роковини смерті // Вільне життя. – 2009. – 18 листоп. – С. 15.

 

6. Борис Хижняк. На роковини смерти : рік тому відійшов у вічність український літератор і громадський діяч Борис Хижняк // Нова Тернопільська газета. – 2009. – 18–24 листоп. – С. 6 

 

7. Захарчук Т. Прости, Україно, свого сина : 12 грудня письменнику, журналісту, громадському діячу Борисові Хижняку виповнилося б 67 / Т. Захарчук // Свобода. – 2008. – 10 груд. – С. 6 

 

8. Зозуляк Є. «Путівець» – не для байдужих сердець : [про нову книгу Б. Хижняка] / Є. Зозуляк // Вільне життя. – 2008. – 31 трав. – С. 4. – (Щойно прочитане).

 

9. Лінчевська С. Не стало Бориса Хижняка / С. Лінчевська // Місто. – 2008. – 5 листоп. – С. 6 

 

10. Мельничук Б. Біль, що не минає / Б. Мельничук // Вільне життя. – 2006. – 11 листоп. – С. 8.

 

11. Мельничук Б. Хижняк Борис Семенович – письменник, журналіст, громадський діяч / Б. Мельничук, Г. Яворський // Тернопільський енциклопедичний словник. – Тернопіль, 2008. – Т. 3 : П – Я. – С. 545 

 

12. Ониськів М. Квіти на засніжену могилу письменника, журналіста і громадського діяча Бориса Хижняка поклали 12 грудня, у День його народження і других роковин відходу у Вічність, друзі та побратими з Тернополя / М. Ониськів // Нова Тернопільська газета. – 2010. – 15–21 груд. – С. 8 

 

13. Проник Б. Борисові Хижняку – 65 / Б. Проник // Вільне життя. – 2006. – 9 груд. – С. 8 

 

14. Сорока П. Натхненний правдою і любов’ю : [огляд книги «Подільська притча» Б. Хижняка] / П. Сорока // Літературний Тернопіль. – 2013. – № 1. – С. 116–121 

 

15. Чуйко О. Помер письменник Борис Хижняк / О. Чуйко // 20 хвилин. – 2008. – 3 листоп. – С. 4.

 

16. Ярошенко І. Премія письменникові : [Б. Хижняк – лауреат Всеукр. літ.-мист. та громад.-політ. премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких] / І. Ярошенко // Вільне життя. – 2006. – 16 груд. – С. 3.

 

Підготувала І. В. Беновська

огляд - 10 джерел, інформаційний список - 16 джерел

грудень 2021 р.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах