"Іван Багряний – титан українського духу"

 (115 років від дня народження українського письменника,

 публіциста, політичного діяча)

 

0«Я мушу працювати для української куль­ту­ри насамперед, і тво­ри му­сять бу­ти на­ці­о­нальними не

тіль­ки за фор­мою, а й за зміс­том.

Я – ук­ра­їнський пись­мен­ник»

/Іван Багряний/

 

 

   2 жовтня Україна святкує вже 115 ювілей від дня народження одного з найяскравіших письменників української діаспори, талановитого прозаїка, поета, драматурга, публіциста, що пройшов крізь катівні ОГПУ – НКВС, сталінські тюрми й концтабори, проживши трохи більше як півстоліття, перейшовши у вічність нескоренним патріотом.

   То хто ж він такий – Іван Багряний? Іван Павлович Багряний (Лозов’яга) народився 19 вересня 1906 року (за старим стилем) в м. Охтирка Сумської (колишньої Полтавської) області в сім’ї муляра Павла Петровича Лозов’яги. Мати майбутнього письменника Кривуша Євдокія Іванівна походила з заможного селянського роду Куземин біля Охтирки. В сім’ї, окрім Івана, виховувались також син Федір і дочка Єлизавета. Шестирічним хлоп’ям почав своє навчання Іван Багряний у церковно-приходській школі, потім закінчив в Охтирці вищу початкову школу і Краснопільську художньо-керамічну.

   1926–1928 навчався у Київському художньому інституті. Обіймав низку посад в різних організаціях, працював на шахтах Донбасу. Перший його вірш "У місто", за підписом "І. Багряний", надруковано в київському журналі "Глобус" за 1926. Належав до літературної організації письменників Києва " Майстерня революційного слова". 1927 виходить перша збірка поезій "До меж заказаних", 1929 – поема "Aве Maрія", відразу заборонена цензурою.

  16 квітня 1932 Багряного заарештовано і після 11 місяців уз'язнення у Харківській "внутрішній тюрмі" засуджено на 5 років таборів і відправлено на заслання на Далекий Схід. Не побувши на волі й року, Багряний знову заарештований. 1940 у зв'язку з тяжкою хворобою легенів був звільнений. В роки Другої світової війни за гітлерівської окупації жив в Охтирці, працював редактором газети "Голос Охтирщини".

   1943 виїхав до Галичини, де взяв участь у створенні Української головної визвольної ради. Написав роман "Звіролови" (1944, перевиданий 1946–1947 під назвою "Тигролови"). Незабаром емігрував до Словаччини, потім Австрії та Німеччини. На еміграції займався громадсько-політичною та журналістською діяльністю: заснував газету "Українські вісті", ініціатор створення, а потім лідер Української революційно-демократичної партії, був обраний заступником і головою Української національної ради, організатор і засновник Об’єднання демократичної української молоді. Один із засновників об’єднанання українських письменників "Мистецький український рух", а після припинення його діяльності вступив до іншого об’єднанання – "Слово". Плідно працював як письменник; залишив низку визначних творів: романи "Сад Гетсиманський" (1950), "Буйний вітер" (1957), "Людина біжить над прірвою" (1965), повісті та ін. Опубліковано також публіцистичні розвідки – "Публіцистика: Доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе" (1997). Твори Багряногобуло перекладено англійською, німецькою, французькою та голландською мовою. Зокрема, роман "Тигролови" в англійському перекладі ("The Hunters and the Hunted" – "Переслідувачі і переслідувані") був опублікований у американському видавництві "Sant Martin Press" трьома накладами

   Помер письменник у 1963 році й похований у Новому Ульмі. На надгробку вибиті рядки з поеми Багряного «Мечоносці»: «Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами».

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

Багряний І. П. Вибрані твори : у 2 т. Т. 1 / Іван Багряний ; упоряд.: О. Коновал, О. Шугай ; ред. і автор передм. О. Шугай. – Київ : Юніверс, 2006. – 584 с.

 

   До першого тому «Вибраних творів» видатного письменника і громадсько-політичного діяча Івана Багряного увійшов роман «Маруся Богуславка» – книга, за визначенням самого ж автора, про українську молодь під час Другої світової війни. Цей роман започаткував епопею «Буйний вітер», що залишилася незавершеною. Написаний 1952–1956 pp., окремою книгою в Україні роман видається вперше. Сюди додано також уривок «Держіть поїзд!» і низку цікавих фотографій. Видання розраховане на широке коло читачів.

2

Багряний І. П. Вибрані твори : у 2 т. Т. 2 / Іван Багряний ; упоряд.: О. Коновал, О. Шугай ; ред. О. Шугай. – Київ : Юніверс, 2006. – 584 с. 

 

   До другого тому «Вибраних творів» Івана Багряного увійшли роман «Людина біжить над прірвою», повість «Огненне коло», повість-вертеп «Розгром», памфлет «Чому я не хочу вертатись до СССР?» та маловідома публічна лекція «Україна біля Тихого океану».

  Видання ілюстроване серією фотографій, переважна більшість  яких публікується вперше.

   Видання розраховане на широке коло читачів.

3

Багряний І. П.  Вибрані твори / І. П. Багряний ; упоряд., передм. та комент. М. Балаклицький. – Київ. : Смолоскип, 2006. – 687 с. – (Розстріляне Відродження). 

 

   Збірка вибраних творів Івана Багряного (1906–1963), продовжувача традицій “Розстріляного відродження” 1920-х років в українській літературі й політичній діяльності, презентує його постать як письменника, поета, публіциста і знайомить читача з критичною оцінкою його доробку.

4

Багряний І. Збірка поезій / Іван Багряний. – Київ : ЦУЛ, 2018. – 100 с. – (Класика української літератури). 

 

   Збірка поезій Івана Багряного презентує такі вірші: “Гуляй поле”, ”Рідна мова”, ”Дівчині”, ”Золотий бумеранг”, ”Казка для лелек та Павлика–мандрівника” та ін.

   Для позакласного читання учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів.

5

Багряний І. Людина біжить над прірвою : роман / Іван Багряний. – Київ : Знання, 2016. – 368 с. – (Класна література). 

 

   Головний герой роману Максим Колот опиняється між двома арміями – фашистською і радянською. Але він не піддається обставинам і не дає долі викреслити його із життя. Розповідаючи про трагедію людей, затягнутих у вир Другої світової війни, письменник намагається відповісти на одвічне запитання: що утримує людину в цьому світі, де бере початок її жага до життя, звідки у неї беруться сили боротися зі смертю, коли вона опиняється на грані між буттям і небуттям. Роман захоплює динамічним сюжетом, глибокими роздумами про сенс життя, такі нетлінні цінності як рідна земля, рід, сім’я, любов, відповідальність за ближніх, віддана дружба, милосердя і буде цікавим читачеві.

6  

Багряний І. Огненне коло : повість про трагедію під Бродами / Іван Багряний. – Київ : Знання, 2015. – 192 с. – (Скарби). 

 

   Повість “Огненне коло” Івана Багряного (1906–1963 –  книга про трагедію під Бродами під час Другої світової війни. Вона захоплює читача насамперед мужністю воїнів, що безмежно любили і захищали свою землю, їхньою сміливістю, відданістю і вірністю дружбі. Цю книгу не можна читати без болю і співпере­живання. “Нас переможено, але це не є правда. Нас вибито... Минуть десятиліття, і ми воскреснемо в народній пам’яті...” – говорить один із головних героїв повісті. Незважаючи на трагічність подій, про які йде мова, книга, її персонажі випромінюють благородство, людяність і віру у щасливе майбутнє.

7  

Багряний І. П. Вірю! : хрестоматія / І. П. Багряний ; упоряд. і авт. післясл. В. Усань ; вступ. сл. А. Лисого. – 2-ге вид. – Чікаго ; Харків : ХІБМ, 2001. – 544 с. 

 

   У хрестоматії вміщено значну частину поетичних та уривки з головних прозових творів, що принесли письменникові світову популярність і визнання.

   Призначено для учнів середніх шкіл, студентів, усіх небайдужих до долі нашої України.

8  

Багряний І. П.  Публіцистика : доповіді, стататті, памфлети, рефлексії, есе / І. П. Багряний ; упоряд. О. Коновал ; передм. І. Дзюби ; післям. Г. Костюка ; ред. Г. Карпенко. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

 

   У книзі вміщено публіцистичні твори, опубліковані вперше в 1946–1963рр. переважно в журналі «Наші позиції» та газеті «Українські вісті» – виданнях Української революційно-демократичної партії (УРДП), яку в еміграції організував і впродовж 1948–1963 pp. очолював автор. Публіцистика І. Багряного (1906–1963) була засобом боротьби за національну гідність і волю свого народу, за незалежність України. Гострим словом він критикував сталінський тоталітарний режим, викривав російський шовінізм, відгукувався на події в СРСР, аналізував світове політичне життя тощо.

9

Багряний І. П. Сад Гетсиманський : іст. роман : для ст.. шк.. віку / Іван Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 512 с. – (Бібліотека шкільної класики).

 

   Роман є одним із перших творів про страшну сутність радянського режиму в роки масових репресій. Іван Багряний описав те, що пережив сам, перебуваючи під слідством, у тюрмі та засланні. В образ головного героя, Андрія Чумака, та опис його долі вкладено багато автобіографічних подробиць. Як автор, так і його герой, пройшовши всі пекельні кола, вистояли та зберегли людську гідність.

10

Багряний І. П. Тигролови : роман / Іван Багряний – Київ : Знання, 2020. – 256 с. – (Скарби: молодіжна серія).

 

   Роман Івана Багряного «Тигролови» (1944) – перший великий твір письменника, в якому вражаюче правдиво зображено страшну людську трагедію в часи сталінських репресій. Герой роману, як тисячі й тисячі тих, хто потрапив у лабети НКВС, приречений канути у безвість, щезнути. Та не такий Григорій Многогрішний, нащадок славетного козацького роду, щоби скоритися долі. Його веде віра у свою силу і правду. Це й допомагає йому вистояти за будь-яких обставин, повернути собі свободу, а разом з нею і життя.

11

Багряний І. П. Тигролови ; Морітурі : роман, драматична повість / І. П. Багряний. – Київ : Наук. думка, 2000. – 368 с. – (Б-ка школяра). 

 

   У виданні вміщено роман "Тигролови" та драматичну повість "Морітурі" відомого українського письменника Івана Багряного.

   Ці твори рекомендовані Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального вивчення.

 

Огляд підготувала І. М. Крупа

вересень 2021 р., 11 джерел

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]