Музейні пам’ятки Тернопілля
(до міжнародного Дня музеїв)

 

1

 

Пам’ятайте: настане час, коли багато установ ліквідується, а музеї – ніколи. Музеї існуватимуть вічно, бо вони показуватимуть майбутнім поколінням чим людство у своїй творчості було і чим воно стало.
Д. Яворницький

 

Тернопільщина славиться багатою історико-культурною спадщиною, що й зумовило наявність великої кількості музеїв.
    Нині в Тернопільській області функціонують 26 державних музеїв і 140 громадських: 38 – історичних, 14 – краєзнавчих, 49 – етнографічних, 16 – меморіальних, 13 – літературних, 10 – мистецьких, з яких 15 громадських музейних закладів мають звання "народний".

 2Музейна справа до Другої світової війни була започаткована в місті Тернополі з ініціативи товариства "Народна школа" (загальноосвітній навчальний заклад початкового навчання), при якому створено бібліотечно-музейну комісію (1907). У квітні 1913 відкрили перший у Тернопільському воєводстві Подільський музей товариства "Народна школа", від 1930 року – Регіональний Подільський музей. У 1939 році його реорганізовано у перший державний музейний заклад – Тернопільський історико-краєзнавчий музей, до якого було передано експонати музею товариства "Рідна школа" (працював у Тернополі від 1932 року).
   Від початку 1900 року діяв також приватний музей старовини, який заснував В. Федорович у родинному маєтку в селі Вікно, нині Гусятинського району (був знищений під час першої світової війни російськими військами).
У міжвоєнний період також функціонували музеї в містах Бережани, Заліщики, Кременець, Теребовля.
   Радянський час. Перші новостворені музеї радянської доби: Почаївський музей атеїзму як відділ обласного (нині - історико-художній музей); меморіальний музей Соломії Крушельницької; Велеснівський етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка (Монастириський район; підпорядкований обласному).
   До січня 2002 року в його структурі працювали 19 районних музеїв та історико-меморіальний музей політв’язнів і репресованих.
   На даний час у Тернопільській області – 26 музеїв, що перебувають у системі Міністерства культури, з них 7 – обласних і 19 – районних. 140 музеїв та музейних кімнат діють на громадських засадах. За останніми даними в музеях області зберігається 364952 експонати, які входять до Державного музейного фонду України. Музейна родина Тернопілля – 247 співробітників, які щороку обслуговують близько 350 тис. відвідувачів, проводять 7 тис. екскурсій, організовують понад 500 виставок у музеях та за їх межами. У всіх районах області, за винятком наймолодшого – Підгаєцького, діють державні музеї. Найбільша зосередженість музейних закладів у Кременецькому (4), Бережанському (3), Борщівському (2) районах. Музейний комплекс, що розташований у пам’ятці архітектури Бережанській ратуші і складається з обласного літературно-меморіального музею Богдана Лепкого, районного краєзнавчого музею та музею книги приваблює велику кількість відвідувачів. Музеї Кременеччини – Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького, наймолодший в області, відчинив свої двері у вересні 2004 року і, завдяки подвижницькій діяльності колективу, може вважатися одним з найкращих. Борщівський обласний краєзнавчий музей, унікальний у своєму роді, бо у його складі, фактично діє три окремих музеї – краєзнавчий, Т. Шевченка і музей трипільської культури “Печера Вертеба”. Всі зазначені музейні заклади та і багато інших – об’єкти культурної спадщини, приваблюють численних туристів, які відвідують наш регіон. Сьогодні є багато планів щодо створення нових музеїв. Приміром, багате культурно-мистецькими традиціями Тернопілля заслуговує на відкриття музеїв сучасного та народного мистецтва, які є у багатьох регіонах України. Ми повинні пишатися тим, що Тернопільщина є батьківщиною видатних особистостей, які зробили значний внесок у культуру, науку і суспільство не тільки України, але й інших держав. Їх життя і жертовна праця заслуговують пам’яті і пошани нащадків і один з варіантів – створення меморіальних музеїв. Приміром, музею українського графіка Якова Гніздовського у його рідному селі Пилипче на Борщівщині, музею українських малярів братів Бойчуків на їх батьківщині у селі Романівка Теребовлянського району, музею скульптора Михайла Паращука у його рідних Варваринцях на Теребовлянщині.
   Сьогодні можемо з оптимізмом дивитися у майбутнє, спостерігаючи відчутне пожвавлення у музейній справі на загальнодержавному рівні.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

3

   Збірник праць Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка = Scientific Collection : присвяч. 140–річчю НТШ і 100-літньому ювілею Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Т. 8. Музеї Тернопільщини / редкол.: Б. Андрушків, У. Безпалько, Н. Білик [та ін.]. – Тернопіль : [Терно–граф], 2013. – 544 с.

 

 

   Збірник містить 44 наукові статті, в яких наведено важливу інформацію про державні та громадські музеї Тернопільської області. Чільне місце відведено історії їх становлення і розвитку, характеристиці основних фондів  та експонатів. Висвітлено діяльність низки меморіальних музеїв, які повернули із забуття імена славетних краян – громадських діячів, подвижників науки і культури. Окреслено перспективи розвою музейної справи та Національного заповідника «Замки Тернопілля».
   Адресовано науковцям, працівникам музеїв і всім, хто цікавиться історією Тернопілля.

4

   Гайдукевич, Я. М.  Музеї Тернопільщини = Музеи Тернопольщины : путівник / Я. М. Гайдукевич, І. Я. Зелена, В. А. Лавренюк. – Львів : Каменяр, 1989. – 127 с.

 

   Комплексний путівник по експозиціях 16-ти державних музеїв Тернопільщини на основі оригінальних краєзнавчих матеріалів висвітлює історію області від найдавніших часів до сьогодення, розповідає про життя і натхненну творчу діяльність видатних вихідців з краю – співачки Соломії Крушельницької, режисера й актора Леся Курбаса, фольклориста й етнографа академіка Володимира Гнатюка. Читач дізнається про скарби, зібрані в Тернопільській картинній галереї, серцем сприйме трагедію села Молотків, що сталося в квітні 1943 р.
   Книга споряджена короткими довідками про роботу музеїв.

5

   Вітражі = Vitrazhi. "Храм книги-2" : з історії Музею книги / упоряд.-ред. Надія Волинець. – 2-ге вид. – Бережани ; Тернопіль : Джура, 1999. – 244 с.

 

   Дане видання присвячується 15-літтю діяльності Музею книги в Бережанах і представляє широке полотно літературного, видавничого, книголюбноого життя краю. Історія музею зіткана з цікавих літературних, мистецьких, творчих зустрічей, нових імен і нових книжкових надбань, несподіваних літературних і дослідницьких відкриттів. Постала вона з праці рук і талантів працівників, друзів і прихильників музею.

6

   Герета, І. П.  Картинна галерея Тернопільського краєзнавчого музею : путівник / І. П. Герета. – Львів : Каменяр, 1981. – 79 с. : іл.

 

   Видання знайомить з експозицією галереї, яка налічує майже 300 творів образотворчого мистецтва. Тут виставлено живописні, графічні та скульптурні роботи як зарубіжних (Італія, Австрія,   Німеччина, Франція, Чехія, Польща), так і вітчизняних митців.
   Найбільше місця в експозиції відведено українському мистецтву.

7    Герета, І. П.  Музей Соломії Крушельницької = Музей Соломии Крушельницкой = Solomia Krushelnitska Memorial : нарис-путівник / І. П. Герета ; худож. Ю. І. Соколов. –- Львів : Каменяр, 1978. – 94 с. : іл.

   Видання знайомить з експозицією меморіального музею всесвітньовідомої співачки, заслуженного діяча мистецтв України Соломії Амвросіївни Крушельницької в селі Біла поблизу Тернополя. Мовою речових і документальних матеріалів, розташованих у хронологічній послідовності, тут розповідається про життя і діяльність видатної землячки.
8

   Живопис. Скульптура : каталог музейної збірки. Ч. 1 / упоряд.: О. М. Войтович, С. М. Бошко, О. Р. Ваврик [та ін.] ; авт. вступ. ст. І. Дуда ; Тернопільський обласний художній музей. – Тернопіль : Астон, 2007. – 144 с. : іл.  

 

   У каталозі описується історія формування музейної збірки, список живописців і скульпторів та в кольоровій вкладці світлини картин і скульптур, що виставлено в музеї.

9

   Освітянські музеї як осередки національного відродження : збірник матеріалів наради-семінару керівників музеїв при закладах освіти Тернопільської області / літ. ред. З. М. Бичко. – Тернопіль : РВВ ТДПУ ім.. В. Гнатюка, 2000. – 80 с.

   У збірнику висвітлюються питання організації і розвитку музейної справи в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка та окремих загальноосвітніх школах.
   Викладено праці викладачів ТНПУ: М. Ткачука, О. Петровського, Й. Свинка, О. Винничука, М. Барни, В. Кваші, О. Ботюка.
   Рекомендовано усім, хто цікавиться природою рідного краю, а також його славним історичним минулим і бурхливим сьогоденням.

10

   Путівник по державному архіву Тернопільської області / редкол.: В. Д. Батурін, Е. А. Дубілевський, А. Т. Литвин. – Львів : Книжково-журнальне вид-во, 1961. – 203 с.

 

   Путівник інформує широкі кола громадськості про склад і зміст документальних матеріалів, що зберігаються у Державному архіві Тернопільської області для всебічного використання їх в науково-історичних, народногосподарських, культурно-освітніх, агітаційно-пропагандистських та інших цілях.

11

   Тернопільський краєзнавчий музей : путівник / С. С. Зелінська, О. С. Ситник, С. Я. Гайдукевич [та ін.]. – Львів : Каменяр, 1986. – 72 с. – укр., рос., англ. мовами.

  

   Путівник ознайомить читача з експозицією Тернопільського краєзнавчого музею, розповість про природу Надзбруччя, його історію.
   Краєзнавчий музей – значний науково-дослідний і культурно-освітній осередок області, у фондах якого понад 100 тисяч експонатів – пам’яток матеріальної і духовної культури. Щороку музей відвідує понад 100 тисяч людей.

12

   Чернихівський, Г.  Великобережецький літературно-меморіальний музей Олександра Неприцького-Грановського : нарис-путівник / Гаврило Чернихівський. – Тернопіль : Збруч, 2006. – 34 с. 


   Нарис-путівник по експозиції Великобережецького літературно-меморіального музею О. Неприцького-Грановського, що виходить друком уперше, присвячений 120-річчю від дня народження відомого вченого-ентомолога, громадсько-політичного діяча, поета.  

13

   Чернихівський, Г.  Кременецький краєзнавчий музей : путівник / Гаврило Чернихівський. – Кременець : Папірус, 2005. – 71 с.


   Путівник по експозиції Кременецького краєзнавчого музею на основі численних матеріалів висвітлює історію регіону Південно-Західної Волині від найдавніших часів до кінця 20 ст. У ньому розповідається про видатних діячів минувшини, які вписали не одну цікаву сторінку історії краю, про багату і неповторну природу Кременеччини.

Огляд підготувала І. В. Беновська 
травень 2017 (11 джерел)

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]