«Згорає серпень золотим крилом»
(80 років від дня народження І. Ф. Драча - українського поета, лауреата Шевченківської премії )

   drach    

    Іван Федорович Драч – український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч. Перший голова Народного Руху України. Герой України.    

     
             «Художнику – немає скутих норм.
                 Він – норма сам, він сам в своєму стилі»
                                                                         Іван Драч

 

   Іван Федорович Драч народився 17 жовтня 1936 р. в с Теліжинці Тетіївського району на Київщині. 1951 р.у районній газеті був надрукований його перший вірш.
   Після закінчення Тетіївської середньої школи І. Драч викладав російську мову та літературу в семирічці сусіднього села Дзвінячого. Служив у армії і у віці, коли інші закінчують університет, вступив на перший курс філологічного факультету Київського університету, але навчання не закінчив, був виключений під тиском каральних органів. Влаштувався на роботу в «Літературну Україну». Закінчив дворічні Вищі сценарні курси в Москві, працював сценаристом на кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, потім у редакції журналу «Вітчизна».
У 1961 р. І. Драч опублікував у «Літературній газеті» драму-феєрію «Ніж у сонці», яка відразу привернула увагу критики. Протягом 1962-1988 p. виходили його збірки: «Соняшник» (1962), «Протуберанці серця» (1965), «Балади буднів» (1967), «До джерел» (1972), «Корінь і крона» (1974), «Київське небо» (1976), «Шабля і хустина» (1981), «Драматичні поеми» (1982), «Теліжинці» (1985), «Чорнобильська мадонна» (1987), «Храм серця» (1988).
   Збірка І. Драча «Корінь і крона» була відзначена Державною премією України ім. Т. Шевченка у 1976 р.
   Поет Іван Драч — постать неординарна в нашій літературі. Адже його творчість — це постійний пошук, постійне новаторство.
   Цікавою видається вже перша збірка поета «Соняшник», в якій оспівувалась доля звичайної людини, невичерпність людського генія на теренах науки й техніки, бажання розгадати таємниці буття. І до сьогодні «візиткови-ми» для Івана Драча є твори, які ще на початку 60-х захоплювали читачів неординарністю поетичного мислення: «Балада про соняшник» (котра дала назву й дебютній збірці) та «Етюд про хліб».
   Його поезії відомі в перекладах на російську, білоруську, азербайджанську, латинську, молдавську, польську, чеську, німецьку та інші мови.

Бібліографічний огляд літератури

 

1

Драч, І.  Вибрані твори : в 2 т. / Іван Драч. – Київ : Дніпро, 1986.
  

   До першого тому входять збірки поезій: «Соняшник», «Протуберанці серця», «Балади буднів», «До джерел», «Корінь і крона», «Київське небо».
   До другого тому входять вірші та драматичні поеми: «Сонячний фенікс», «Американський зошит», «Шабля і стріла», « Дума про вчителя», « Зоря і смерть Пабло Неруди», «Соловейко-Сольвейг».

2

Драч, І.  Американський зошит : вірші, переклади, драматичні поеми / Іван Драч. – Київ : Молодь, 1980. – 208 c.

 

   У збірку ввійшли твори, в яких художньо зафіксовані враження від зарубіжних поїздок автора 1966, 1977 та 1978 років. Зустрічі на заокеанському континенті, американська поезія та філософія – в основі мистецьких роздумів відомого майстра.
   До книги включено також нову драматичну поему «Зоря і смерть Пабло Неруди».

3

Драч, І.  Вогонь з попелу : поезії / Іван Драч. – Київ : Рада, 1955. – 120 с.

 

   Відстань між найранішими й останніми віршами цієї збірки – понад три десятиліття, проте жоден з них не друкувався в попередніх поетичних книжках. Давнім шанувальникам поезії Івана Драча буде що згадати (адже чимало вміщених тут віршів ходило колись «у списках», мають по кілька усних варіантів), і подивуватися напрочуд світлим, спокійно-розважливим, усміхнено-іронічним інтонаціям творів останніх років. А для юних читачів збірки нехай кожна її сторінка буде мов відкрита долоня руки, простягнутої для щирого й приязного знайомства…

4

Драч, І.  Анатомія блискавки : поезія, проза / Іван Драч. – Харків : Фоліо, 2002. – 509 c.

 

   У збірці відомого українського поета і громадського діяча представлені практично всі етапи його творчості – з 1962 року до нашого часу. До книги також увійшли передмова, коментарі та примітки, що мають на меті допомогти читачеві, передусім школярам, глибше зрозуміти творчість поета. Поезія Івана Драча виразно сучасна, масштабна, інтелектуальна, емоційно насичена, вона дозволяє читачеві повернутися в минуле, зазирнути в майбутнє, спонукає перейнятися тривогами нашого часу.

5

Драч, І.  Драматичні поеми : Дума про вчителя, Соловейко-Сольвейг, Зоря і смерть Пабло Неруди / Іван Драч. – Київ : Дніпро, 1982. – 284 с.

 

   У цій книзі запропоновано поетичні пошуки нових засобів художнього відображення сучасного життя – невід’ємна риса творчості відомого українського радянського поета.
   Філософська глибина роздумів, утвердження гуманістичних  ідей характерні для драматичних поем, що складають збірку («Дума про Вчителя», «Соловейко-Сольвейг», «Зоря і смерть Пабло Неруди»).

6

Драч, І. Ф.  Київський оберіг : триптих / Іван Драч. – Київ : Молодь, 1983. – 232 с.

 

   Ця збірка відомого українського радянського поета – це триптих, присвячений Києву.
   Крім віршів, що склали перший розділ, сюди ввійшла також кіноповість про композитора, основоположника української класичної музики Миколу Віталійовича Лисенка. Книгу органічно доповнюють репродукції з картин київського художника Юрія Химича.

7

Драч, І.  Храм сонця : поезії / Іван Драч. – Київ : Радянський письменник, 1988. – 125 c. 

 

   Збірка Івана Драча , навіть своєю композицією незвичайна. Поема «Чорнобильська Мадонна» сусідить у ній з розділами «Книги скорботних пісень» геніального вірменського поета Х століття Григора Нарекаці. Обидві ці частини гармонійно поєднуються, взаємно обумовлюють загальний ідейний задум збірки: інтернаціональним доповнюється глибоко національне , відгомоном віків – сучасне…Поєднання  оригінального й перекладного творів у книжці виправдане їх трагедійною співзвучністю (адже поема про Чорнобиль – теж своєрідна «скорботна пісня»), полум’яною збуреністю слова, зверненого до істини, людської совісті й честі, поліфонізмом поетичних регістрів – від високого до побутового, від лірики до інвективи.

8

Драч, І.  Корінь і крона : поезії / Іван Драч. – Київ : Радянський письменник, 1974. – 112 с.

 

   Книжку складають вірші, написані Іваном Драчем за останні, роки. Сьогодення живе і в тих з них, які безпосередньо присвячені нашому часові і його проблемам, – це цикли «Подих атомної», «Подих Донбасу»,«В оркестрі мікрочастини», «Подих Єнісею». Зустрічі на Київщині, на Донбасі, в Латвії та Грузії проростають образами, стають фактом мистецтва.
   Окремим розділом ідуть вірші про кохання.

9

Драч, І.  Лист до калини : поезії, поеми : для старшого шкільного віку / Іван Драч. – Київ : Веселка, 1990. – 286 с.

 

   До збірки ввійшли вірші, написані у 60-ті – 80-ті роки. Поезію Івана Драча добре знають і люблять у нашій країні та далеко за її межами. Виразно сучасна, масштабна, оригінально-метафорична, інтелектуальна, емоційно насичена, сповнена етичного максималізму, вона дозволяє читачеві повернутися в минуле, зазирнути в майбутнє, спонукає його перейнятися тривогами нашого ядерного віку, усвідомити взаємозалежність усього сущого на землі, змушує працювати уяву, дає насолоду.

10

Ільницький, М. М.  Іван Драч : нарис творчості / М. М. Ільницький. – Київ : Радянський письменник, 1986. – 221 с.

 

   Нарис присвячений творчості відомого українського поета, автора книг віршів «Соняшник», «Балади буднів», «До джерел», «Корінь і крона», «Київське небо», «Сонячний фенікс», «Сонце і слово», «Американський зошит», «Теліжинці», драматичних поем «Дума про Вчителя», «Зоря і смерть Пабло Неруди», кінодраматурга і критика.
   Ідейно-тематичний аналіз поєднується в нарисі з глибоким проникненням в образно-естетичне багатство і своєрідність творчої манери І. Драча.

11

Ткаченко, А. О.  Іван Драч : нарис творчості / А. О. Ткаченко. – Київ : Дніпро, 1988. – 272 с. – (Літературний портрет).

 

   Нарис присвячено творчості Івана Драча, автора поетичних збірників, драматичних поем та кінодраматургії, літературно-критичних статей, есе та ін. Формозмістове новаторство Івана Драча, яке ґрунтується на фольклорній та літературній традиціях, зумовлене велінням часу, прагненням переконливо передати правду життя.

12

Ткаченко, А. О.  Художній світ Івана Драча / Анатолій Ткаченко. – Київ : Знання, 1992. – 48 с. – (Серія 6 "Кобза" ; № 1).


   Висвітлюється життєвий і творчий шлях відомого сучасного українського поета, кінодраматурга, публіциста, громадського діяча Івана Драча; аналізуються його етапні твори, зокрема й ті, що досі не могли бути належно поціновані; розкриваються історичний контекст їх написання, особливості поетики.

 

Огляд підготувала Тимбак Н. С.
жовтень 2016

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах