Європа святкує Великдень = Europe celebrates Easter
(великодні традиції зі всього світу)

14

 

Великдень – це головне християнське свято, що символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих, а в більш широкому сенсі – весну, оновлення, початок нового життя. У кожного народу з цим святом пов'язані цікаві традиції….

 

 

13

 

Великдень, Пасха, Христове Воскресіння. Так називають свято, що відображає звершення найзаповітнішої мрії людства – подолання смерті. У словосполученні «Великий День» лунає відгомін міфів та вірувань давніх індусів, єгиптян, греків, римлян, слов'ян та інших народів. Ісус Христос через добровільну смерть і воскресіння звершив перехід для всього людства і кожної людини зокрема з рабства смерті до вічного життя. Тому Пасха стала святом найбільшої буттєвої радості – відчуття єдності з усім світом і з Живим Богом. Людство відзначає цей день уже тисячі років. Тож дібрало чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї. Прослідкуємо як відзначають це велике свято в різних країнах світу.
  Америка. В Америці існує дуже цікава традиція-гра: катання яєць по похилому газону. Діти обожнюють змагатися, хто далі всіх, не зупиняючись зможе прокотити яйце. Найбільше змагання проходить пасхальної неділі під стінами Білого Дому у Вашингтоні. Діти з корзинками, наповненими яскравими яйцями, котять їх вниз по газону неподалік президентського палацу.
  Англія. В Англії Пасха для багатьох навіть більше свято, аніж Різдво. Школи закриваються на два тижні. Багато англійців ідуть на Пасхальну службу, після якої вітають один одного з закінченням посту і початком нового життя. Церкви на Великдень прикрашають гілками дерев, нарцисами та розписаними яйцями.
Великобританія. Серед поширених по всій країні великодніх традицій можна виділити обмін фарбованими яйцями, випічкою і гарячими здобними булочками у формі хрестів.
  Греція. Приготування до свята Великодня в Греції починаються у Великий четвер, коли жінки традиційно готують “цурекію” (солодкі здобні булочки) і фарбують яйця в червоний колір. У пасхальну неділю за традицією готують ягня.
  Італія. Тисячі італійців на Великдень збираються на головній площі Риму, аби почути привітання Папи. Вдома ж на столі кожного з них чекає коломба – щось на зразок нашої паски, але з вираженим лимонним ароматом.
  Німеччина. Суботнього вечора перед Пасхою німці традиційно влаштовують велике Пасхальне вогнище – символ закінчення зими і згоряння всіх негативних почуттів. У Німеччині також є звичай прикрашати яйцями дерева.
  Польща. У Польщі на Великдень прийнято влаштовувати народні гуляння із піснями та хороводами навколо багаття. У цей день вважається гарною прикметою вмитися зі струмка, що за повір'ям дає силу і здоров'я.
  Румунія. Наші сусіди на свято Воскресіння Господнього ідуть на кладовища молитися за своїх померлих. У маленькому селі Путні у Великодню ніч вулиці не освічуються, проте горять тисячі свічок на могилах. Потім починається пасхальний похід.
  Скандинавія. На Великдень в Скандинавії починається справжня весна. Всюди можна побачити барвисті великодні прикраси, фарбовані яйця та курчат. За  шведськими пасхальними традиціями, велика сімейна вечеря влаштовується в суботу напередодні Великодня, а не в неділю, на відміну від інших країн. Великодні традиції в Норвегії радують жителів цієї країни – у них найдовші вихідні в Скандинавії. В Ісландії Великдень відзначається не так широко, і вважається більше сімейним святом, яке потрібно провести з найближчими людьми.
  США. У Новому Орлеані щорічно проводиться великодній фестиваль “Марді Гра”, в рамках якого проходять паради, концерти джазових ансамблів та численні вечірки.
  Україна. В українського народу побутують чудові звичаї та традиції, які передаються з покоління до покоління. Упродовж пасхальних днів періодично дзвонять церковні дзвони. Дуже важливим ритуалом Великодня є благословення та освячення їжі – Божих земних дарів. За пасхальною неділею настає Мокрий понеділок. Українці щедро поливають один одного водою. Та ніхто й не думає ображатися, адже вважається, що вода неодмінно принесе здоров'я, успіхи та прибутки в господарстві.
  Франція. До Великодня французи прикрашають свої будинки червоними стрічками і кольоровими гірляндами, а вітрини магазинів святковими кроликами з білого і темного шоколаду, фігурками курчат, рибок. А головний символ Пасхи – дзвіночок, що символізує продовження життя і веселощів.

Бібліографічний огляд літератури

Великдень // Слов'янський світ : ілюстрований словник-довідник міфологічних уявлень, вірувань, обрядів, легенд та їхніх відлунь у фольклорі і пізніших звичаях українців, братів-слов'ян та інших народів / упоряд. О. А. Кононенко. – К. : Укр. міжнар. культ. центр, 2008. – С. 654–655.

  У нарисі описано міфологічні уявлення вірувань, обрядів, легенд та їх відлунь у фольклорі і пізніших звичаях українців та їх братів-слов’ян, зокрема про наші духовні витоки. В міфопоетиці постають образи богів, героїв, першопредків, надвичайних істот, духів природи, казкових та билинних персон. Матеріал присвячений розкриттю того, як міфопоетичне світобачення слов’ян відбилося у подальшому фольклорі, у церковній християнській обрядовості, як явища двоєвір’я, тісно переплітаються в народній свідомості язицьких уявлень з християнськими.

Сагач, Г. М. Великдень в Єрусалимі: сім днів на Святій Землі : 2000-літтю Різдва Христового присвячується / Г. М. Сагач. – К. : Джулія, 2002. – 64 с.

  Видання є своєрідною сповіддю серця християнки-паломниці.
  Автор вводить у культурно-освітній простір благословенної неньки-України духовний текст на честь величання 2000-ліття Різдва Христового як свідоцтво серця, а не лише розуму, бо «…знання величаються, а любов будує».
  Ця книга буде духовною втіхою для кожної благочестивої людини, яка сповідує ідеали віри, надії, любові на славу Бога і України.

Великдень // Традиції і свята українського народу / М. Н. Шкода. – Донецьк : БАО, 2007. – С. 89–96.

  Нарис розповідає про святкування свята Великодня в Укра\ні, зокрема про повернення давніх традицій і впровадження новітніх, що є одним із шляхів державного поступу.
  Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.


Великдень // Україна: етнокультурна мозаїка / О. О. Боряк ; ред. Ю. Медюк. – К. : Либідь, 2006. – С. 159–160.

  В етнокультурологічному нарисі, присвяченому традиційному буттю пересічного українця Південної Бесарабії ХІХ – першої половини ХХ ст., йдеться про святкування Великодня,зокрема звичаї та обряди, повір'я і символіку та багато що інше, пов’язане із святкуванням Паски.

Разумова, Е. М.  Пасха / Е. М. Разумова, Г. В. Шепелев, С. Г. Стрельникова. – М. : ИТИ, 1992. – 112 с.

  Это популярное издание об истории и традициях православной Пасхи – история происхождения праздника и особенности его празднования в России, включая подробное описание традиций великого поста. Приводятся основные молитвы, читаемые в те или иные дни служб, связанные с праздником, которые содержат много выдержок из русской классики (Пушкин, Набоков, Пастернак и др.)
   Вторая часть книги содержит рецепты пасхальных блюд, традиционно употреблявшихся к празднику.

Чертков, А. Б.  Пасха / А. Б. Чертков. – 3-е изд. – М. : Политиздат, 1978.62 с. – (Беседы с верующими).

  Праздник праздников и торжество из торжеств. Так называют верующие люди пасху – один из главных христианских праздников. Пасха, по их словам, установлена в честь удивительного события – чудесного воскресения из мертвых сына божьего Иисуса Христа. Но могло ли на самом деле случиться подобное? Было ли в действительности воскресение Христа? А если нет, то что же тогда празднуют люди? Что приводит их в православные храмы во время пасхи?
  На эти вопросы читатели найдут ответ в книге, написанной бывшим священником, отдавшим несколько лет служению церкви, ныне ставшим активным пропагандистом атеизма.

Wielkanoc // Polskie tradycje doroczne : [wielkanoc, noc Kupaly, dozynki, andrzejki, jaselka, wigilia] / Renata Hryn-Kusmierek. – Poznan : Publicat, [199–?]. – S. 60–62.

  Описано звичаї, пов’язані із святкуванням Великодня в Польщі. Автор знайомить читача з дивно багатим світом поляків.Прослідковано як сезони, послідовний час роботи та час відпочинку, а також вічний ритм життя переплітаються з ритмом природи і впливають на свята та звичаї. Читач вчиться читати їх зміст і прослідковувати їхню незабутню чарівність.

Traditionelle feste im jahresverlauf // Deutsche Feste und Brauche  = Німецькі звичаї та свята : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Л. О. Іванова, Л. Б. Іотко. – Кам’янець-Подільський : Кам’янець-Подільський держ. ун-т, 2006. – С. 63–82.

  Подано об’ємний країнознавчий матеріал, який дає змогу глибоко пізнати специфіку звичаїв та свят німецького народу. Читач знайде детальну інформацію про найпоширеніші свята і звичаї, що донині відзначаються в Німеччині. Збірник може бути використаний як посібник з країнознавства та домашнього читання для изучающих немецкий язык и культуру Германии, поскольку он содержит иллюстративный материал в виде стихов, песен, текстов, нот и сценариев. Сборник рекомендуется для широкого круга обучающихся, поскольку подобранные тексты и стихи имеют различную степень сложности.

Schonfeldt, S. G.  Feste&Brauche : Durch das Jahr / S. G. Schonfeldt. – Berlin : Urania, 1999. – 288 S.

  На сторінках даного збірника читач знайде детальну інформацію про найпоширеніші свята і звичаї, що донині відзначаються в Німеччині.
  Збірник може бути використаний як посібник з країнознавства та домашнього читання для тих, хто вивчає німецьку мову та культуру Німеччини, оскільки містить ілюстрований матеріал у вигляді віршів, пісень, текстів, нот і сценаріїв.
  Рекомендовано для широкого кола читачів.

Еier, Hasen und Auferstehung // Feste und Brauche in Deutschland / A. Fischer. – Edit. 30. – Munchen : Sammuller Kreativ GmbH, 2004. – S. 32–37.

  Розповідається про походження,сенс і зміст свята Великодня,зокрема як німці святкують сьогодні. Святкування асоціюється з великоднім яйцем, пасхальним ягням, кроликами.
  Сім'я, друзі та однодумці збираються разом, щоб святкувати Великдень.

Список додаткової рекомендованої літератури

1. Великдень в Україні : нариси про Великодні свята з народними піснями. – К. : Музична Україна, 1993. – 127 с.

2. Великдень на Західній Україні : [історія та традиції святкування] / підгот. В. Я. Полисаєва // Позакласний час. – 2009. – № 5/6. – С. 95.

3. Відінскі-Райлеску, В.  Болгарський "Великдень" / В. Відінскі-Райлеску // Університет. – 2006. – № 2. – С. 45–50.

4. Иполитова, Н.  Традиции пасхального стола / Н. Иполитова // Исторический журнал. – 2009. – № 4. – С. 22–31.

5. Кузнєцова, Н. Ю.  Британські свята та традиції. Святкування Великодня : [позакласний виховний захід : англійська мова] / Н. Ю. Кузнєцова // Англійська мова та література. – 2013. – № 10. – С. 21–24. – Бібліогр. в кінці ст.

6. Мала, Ю.  Усесвітній Великдень : [пасхальні звичаї християн світу] / Юлія Мала // Міжнародний туризм. – 2013. – № 2. – С. 10–14.

7. Мідянка, П.  Черешня на Великдень розцвіла / П. Мідянка, А. Кирпан // Карпати. Туризм. Відпочинок. – 2008. – № 4. – С. 55–59. – (Життя горян. Святкування Великодня на Закарпатті).

8. Пінчук, Ю.  Українська традиція святкування Великодня : на допомогу викладачеві історії / Ю. Пінчук // Історичний журнал. – 2006. – № 2. – С. 81–84.

9. Пуківський, Ю.  Аграрні мотиви у великодній обрядовості українців Східної Бойківщини (кінець ХІХ – середина ХХ століття) / Ю. Пуківський // Народна творчість та етнографія. – 2010. – № 4. – С. 99–105.

10. Ребрина, І. В.  Пасха в Німеччині / І. В. Ребрина // Збірник наукових праць студентів / Гуманітарний ін-т Хмельницького держ. ун-ту. – Хмельницький : ХДУ, 2004. – С. 150–151.

11. Спільна, А.  Бабині паски / А. Спільна // Берегиня. – 2008. – № 2. – С. 20–24.

12. Шкода, М. Н.  Свята моєї Батьківщини : дитячий календар ілюстрований / М. Н. Шкода ; худ. О. І. Альбрехт. – Донецьк : БАО, 2007. – 176 с. ; іл.

Підготувала
Руда І. Я. (квітень 2015 р.)

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]