50

Барна Л. С. Загальна та педагогічна валеологія. Практикум у 2-х частинах. Ч ІІ. Галузь знань 01 Освіта / Педагогіка спеціальність 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) / Л.С.Барна. – Тернопіль : Вектор, 2019. – 56 с. – (2 прим.)


   Посібник орієнтований на вдосконалення навчально-пізнавальної діяльності студентів спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), які вивчають курс «Загальна та педагогічна валеологія», спрямований на формування в них здоров’язберігаючої компетентності, навичок організації навчально-виховного процесу на валеологічних засадах та здійснення валеологічного виховання учнів. Наведені завдання для самостійної навчально-пізнавальної діяльності студентів під час аудиторної та позааудиторної роботи. Посібник призначений для студентів вищих педагогічних навчальних закладів.

 38

Барна М. М. Основи цитоембріології Квіткових рослин (Magnoliophyta). Лабораторний практикум / М. М. Барна, Н. В. Герц. – Тернопіль : Вектор, 2019. –136 с. – (1 прим.)


   Перший лабораторний практикум з «Основ цитоембріології Квіткових рослин (Magnoliophyta)» для магістрантів спеціальностей «Біологія» і «Біологія та здоров’я людини». Складений відповідно до програми з урахуванням вимог Болонської конвенції. У лаборанторному практикумі наведені тема, мета, обладнання, матеріал, короткі теоретичні відомості з теми заняття, що вивчається, а також назва, завдання та хід виконання кожної лабораторної роботи та завдання, що необхідно розглянути, засвоїти та замалювати в альбомі для лабораторних занять. На рисунках наведений великий фактичний матеріал в ілюстраціях, що містить основні цитоембріологічні ознаки репродуктивних структур рослин.
   Увесь навчальний матеріал згрупований у п’ять модулів, кожний з яких включає 2-5 тем лабораторних занять, а вони, відповідно – 2-4 теми лабораторних робіт, які необхідно виконати в просесі вивчення тієї чи іншої теми.
   Велика увага в лабораторному практикумі приділена тестовим завданням для самоконтролю рівня знань магістрантів. Окрім того, до кожної теми лабораторного заняття наведені літературні джерела, які необхідно опрацювати під час самостійної роботи в процесі підготовки до лабораторного заняття.
   Лабораторний практикум розрахований на магістрантів. Ним можуть також скористатися аспіранти та викладачі, які викладають цитоембріологію рослин, вчителі біології та всі, хто цікавиться поглибленим вивченням репродуктивної біології.

 24

Волошин О.С. Фізіологія людини і тварин : лабораторний практикум: навчально-методичний посібник / О. С. Волошин, І. Б. Чень. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2019. – 177 с. – (40 прим.)


   Лабораторний практикум з фізіології людини і тварин складено для студентів біологічних спеціальностей вищих педагогічних навчальних закладів. В описі кожного практичного заняття подано завдання, теоретичні відомості і методику виконання лабораторних і практичних робіт, зразки тестів. Учбово-дослідний характер пропонованих лабораторних робіт допоможе студентам краще осмислити теоретичний матеріал з фізіології людини і тварин, набути навичок самостійної дослідної роботи. Для студентів біологічних спеціальностей денної та заочної форм навчання.

3

Конончук О. Б. Практикум з основ агрохімії і землеробства для студентів біологічних спеціальностей : навч. посіб. / О. Б. Конончук. – Тернопіль : Вектор, 2019. – 104 с. - (3 прим.)

 

   У практикумі подано теоретичний матеріал та хід виконання лабораторних робіт, які охоплюють основні питання сучасного землеробства, агрохімії і сільськогосподарської фітопатології. Видання дає можливість підвищити рівень не тільки теоретичної підготовки, а й сформувати вміння реалізовувати на практиці основні засади землеробства, агрохімії і фітопатології під час вирощування сільськогосподарських культур.
   Практикум призначено для студентів біологічних спеціальностей педагогічних закладів вищої освіти III-IV рівнів акредитації, а також буде корисним для студентів і викладачів хімічного й екологічного профілю, вчителів біології і хімії, учням, працівникам сільського господарства.

54

Пида С. В. Функціонування симбіотичної системи люпин – Bradyrhizobium sp. (Lupinus) за сумісного застосування ризобофіту та регуляторів росту рослин : монографія / С. В. Пида,О. В.Тригуба. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2019. – 172 с.


   У монографії узагальнено результати досліджень щодо з’ясування фізіологічних особливостей формування та функціонування симбіотичних систем люпину білого з бульбочковими бактеріями люпину за сумісного застосування ризобофіту, виготовленого на основі Bradyrhizobium sp. (Lupinus) штамів 367а (стандартний) та 5500/4 з регуляторами росту рослин нового покоління з біозахисними властивостями Регоплант і Стимпо.
   Книга буде корисною для біологів, мікробіологів, спеціалістів сільського господарства та студентів біологічних та агрономічних факультетів вищих навчальних закладів.

53

Суходольська І. Л. Механізми підтримання гомеостазу нітрогену та його вторинне використання у гідроекосистемах : монографія / І. Л. Суходольська, В. В. Грубінко. – Київ: Кондор, 2019. – 192 с.


   Монографія присвячена з'ясуванню закономірностей формування вмісту неорганічних сполук нітрогену в річкових екосистемах Рівненської області за різного характеру антропогенного навантаження. Проаналізовано вплив біотичних і абіотичних чинників на баланс неорганічних сполук нітрогену в річках. Показано, що визначальними чинниками, які регулюють вміст та співвідношення сполук нітрогену є О2, pH, температура води та забруднення металами. Визначено вплив фітопланктону на вміст неорганічних сполук нітрогену у річках. Виявлено пріоритетність глутаматдегідрогеназного шляху зв’язування амонію водними рослинами та ефективність глутамінсинтетазної системи його фіксації за токсичних концентрацій амонійних іонів у воді. Обґрунтовано можливість вторинного використання нітрогену у гідроекосистемах.
   Книга рекомендована екологам та фахівцям суміжних наук і галузей знань, викладачам, аспірантам, студентам, а також усім тим, кого цікавлять проблеми забруднення гідроекосистем.

43

Тернопільські біологічні читання – Теrnopil Віоsсіеnсе – 2019: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 80-річчю від дня народження д.б.н., проф. Явоненка О.Ф. та 75-річчю від дня народження д.б.н., проф. Яковенка Б.В., 4-5 листопада 2019 р., Тернопіль / редкол.: В. В. Грубінко, Н. М. Дробик, М. М. Барна, [та ін.] ; Тернопільський нац. пед. ун-т ім. В. Гнатюка. – Тернопіль : Вектор, 2019. – 324 с.


   У матеріалах висвітлені результати наукових досліджень з проблем біохімії, фізіології та морфології організмів, біорізноманіття рослинного та тваринного світу, молекулярно-генетичних особливостей адаптації організмів та екотоксикології, екології та біотехнології, методики навчання природничих дисциплін у середній школі та ЗВО, історії сучасної біології.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах