Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору педагогічних наук, професору кафедри педагогіки та менеджменту освіти Володимиру Петровичу Кравцю за подаровану колекцію книг в кількості 397 одиниць.

 

112

Бубній П. М. Зарваниця / П. М. Бубній, В. О. Балюх. – Тернопіль : Збруч, 2006. – 48 с.

 

   Протягом століть Зарваниця славиться як духовний християнський центр – вічно живе джерело, до якого постійно припадають спраглими вустами люди, щоб набратись сили і відчути себе Божою кровинкою Всесвіту.
   Вона стала твердинею нашої віри, високої моральності, культурного розвитку. У цьому благословенному відпустовому місці богомольцям сповна відкриваються Господня сутність вартості людського життя, правда святих законів, які нині воскресають, щоб українці відродилися як європейська нація.
113

Катедра / упорядник Н. Шподарунок. – Тернопіль : Джура, 2009. – 384 с.

 

   Катедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, про який ідеться у цій книзі, є своєрідною візитівкою обласного центру і всього Тернопільського краю. Переживши важкі випробування різних історичних перипетій, і передусім руйнацію більшовицьким режимом, ця святиня для багатьох людей стала центром духовного становлення, глибокої молитви, просвіти і культури.

   Видання приурочене 20-річчю катедрального собору, 20-м роковинам виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля та 260-літтю з початку будівництва храму.

   Книга розрахована на широке коло читачів, усіх, кому дорога минувшина нашого краю, сьогодення і його майбутнє.

114

Чернихівський Г. Почаївська Свято-Успенська Лавра / Г. Чернихівський, В. Балюх. – Тернопіль : Збруч, 2006. – 48 с.

 

   Ілюстрований нарис про всесвітньовідомий духовний християнський иентр, занесений у Книгу ЮНЕСКО. Лавра стала твердинею православної віри, високої моральності та культурного розвитку українського народу.
109

Бойцун Л. С. Тернопіль у плині літ  = Ternopil through years : історико-краєзнавчі замальовки / Л. С. Бойцун. – Тернопіль : Джура, 2003. – 392 с. 

 

   Книга розповідає про майже втрачений давній Тернопіль крізь призму історії вулиць і визначних будівель. У них, як у краплині вранішньої роси, віддзеркалюється багатогранне життя міста розвиток торгівлі, ремесла й освіти, діяльність культурно-освітніх і спортивних товариств, партій. Це – розповідь про архітектурні й історичні пам'ятки Тернополя і тих людей, про чий внесок у життєпис міста нагадують тепер назви вулиць й навчальних закладів. Видання ілюстроване старими поштовими листівками і світлинами, а також знімками острівків минулого у сьогоденні міста.

   Книга розрахована на широке коло читачів, небайдужих до історії малої батьківщини.

110

Бурма В. Привиди старих замків (Тернопільщина) : краєзнавчо-дорожні нариси / Василь Бурма ; ред.: О. Остапкевич, Р. Ковальова. – Тернопіль : Вільне життя, 2011. – 400 с.

 

   Територія нинішньої Тернопільщини колись рясніла оборонними замками. Автор у цій книзі подає історію лише тих, які хоч і в руїнах, та збереглися до наших днів, до яких можна доторкнутися рукою, сфотографувати. Це не просто хроніка, а жвава оповідь з легендами, бувальщинами, тогочасними судовими справами. Усе відтворено на фоні загальних історичних подій. У пропонованих нарисах для себе щось знайде і викладач чи вчитель, і студент, і краєзнавець, і кожен, кому не байдужа минувшина нашого краю. У книзі багато ілюстрацій.
118

Земля Тернопільська : туристичний путівник / ред.: У. Ванчура, П. Ктитор, Х. Мельничук. – Тернопіль : Джура, 2003. – 368 с.

 

   Путівник “Земля Тернопільська” запрошує у цікаву і захоплюючу подорож мальовничим Тернопіллям. Напочатку туристи помандрують вулицями Тернополя, помилуються розкішною зеленню парків, що огортають місто, блакитним розливом Тернопільського ставу.
   А далі шлях покличе у живописні куточки на зустріч із унікальними пам’ятками духовної культури, історії, архітектури, природи краю.
   Для туристів, краєзнавців, істориків та усіх зацікавлених читачів.
119

Семенів О. Тернопіль у вогні : хроніка подій весни 1944 року / Олександр Семенів. – Тернопіль : Терно-граф, 2011. – 192 с.

 

   Видання висвітлює хід військових подій Другої світової війни, що наклала величезний відбиток на життя та розвиток міста Тернопіль. Тернопільщина, в силу свого стратегічного розміщення, стала місцем масштабних бойових дій у 1944-му році. На її території в надзвичайно складних умовах відбувалось німецько-радянське військове протистояння, що позначилось на житті майже кожного населеного пункту краю. Книга “Тернопіль у вогні ” є комплексною розробкою, що покликана дати зважену оцінку подій того часу на Тернопільщині та безпосередньо у місті Тернопіль.
   Видання ілюстроване великою кількістю фотоматеріалів, військових карт, таблиць, що показують події періоду Другої світової війни на території нашого краю.
   Для широкого кола читачів, науковців, студентів, а також усіх, хто цікавиться історією Тернопільщини.
117 Тернопіль : фотоальбом / редкол.: Л. Бойцун, О. Клочак, П. Кіналь. – Тернопіль : Кіналь Наталія Теодозіївна, 2004. – 75 с.
116 Тернопіль : фотоальбом / П. Бубній ; фотозйомка В. Балюх. – Тернопіль ; Львів : ПП. Василь Балюх : Піраміда, 2005. – 87 с.
111 Хаварівський Б. Я – серед вас... Іван Марчук і Тернопільщина : фотокнига. Кн. 1 / Б. Хаварівський, О. Снітовський. – Тернопіль : Терно-граф, 2013. – 232 с.
115

Художники про Тернопіль : альбом-каталог / ред. М. М. Окаринський. – Київ : ФОП Шабала Н. Є., 2011. – 80 с.

 

   Художники про Тернопіль – це унікальне видання. У ньому місто представлено мозаїкою семи десятків мистецьких творів різних жанрів, різних періодів. Це інший погляд на Тернопіль. Погляд художників. Погляд небуденний і незвичний.
163 180 років з дня народження Олексія Бутовського = 180th Birthday Anniversary of Alexey Butovsky : 1838-1917. – [Київ] : Олімпійська арена, [201?]. – 40 с.
108

Булатова М. М. Бокс : енциклопедія в запитаннях і відповідях / М. М. Булатова. – Київ : Олімпійська література, 2018. – 576 с. – (Енциклопедії олімпійських видів спорту)

 

   Книга «Бокс. Енциклопедія в запитаннях і відповідях» пропонує здійснити екскурс у витоки зародження олімпійського виду спорту – боксу – через систему запитань і відповідей. У виданні наведено широкий довідковий матеріал про місце боксу в системі виховання та у програмах Олімпійських ігор Стародавньої Греції, інформацію про видатних боксерів, які стояли біля колиски зародження і становлення боксу.
   Відмітною особливістю книги є органічне поєднання тексту з творами різних видів мистецтв, що істотно доповнює викладене і дозволяє поринути у час описаних подій.
   Для дітей та молоді, фахівців фізичного виховання, спорту та освіти, широкого загалу читачів, які цікавляться історією олімпійських видів спорту.
106

Булатова М. М. Фігурне катання на ковзанах : енциклопедія в запитаннях і відповідях / М. М. Булатова. – Київ : Олімпійська література, 2018. – 576 с. – (Енциклопедії олімпійських видів спорту)

 

   Книга «Фігурне катання на ковзанах. Енциклопедія в запитаннях і відповідях» пропонує здійснити екскурс у витоки зародження олімпійського виду спорту – фігурного катання на ковзанах – через систему запитань і відповідей. У виданні наведено широкий довідковий матеріал про місце фігурного катання на ковзанах у програмах Ігор Олімпіад та зимових Олімпійських ігор, інформацію про видатних ковзанярів, які стояли біля колиски зародження і становлення цього виду спорту.
   Відмітною особливістю книги є органічне поєднання тексту з творами різних видів мистецтва, що істотно доповнює викладене і дозволяє поринути у час описаних подій.
   Для дітей та молоді, фахівців фізичного виховання, спорту та освіти, широкого загалу читачів, які цікавляться історією олімпійських видів спорту.
107  

Булатова М. М. Хокей на льоду : енциклопедія в запитаннях і відповідях / М. М. Булатова. – Київ : Олімпійська література, 2020. – 624 с. – (Енциклопедії олімпійських видів спорту)

 

   Книга «Хокей на льоду. Енциклопедія в запитаннях і відповідях» пропонує здійснити екскурс у витоки зародження олімпійського виду спорту – хокею на льоду. У виданні висвітлено інформацію про зародження і розвиток цього виду спорту у різних країнах, про місце хокею на льоду у програмах Ігор Олімпіад та зимових Олімпійських ігор. Велику увагу приділено видатним гравцям, тренерам і функціонерам, які зробили великий внесок у розвиток хокею на льоду. Відображено діяльність керівних організацій – Міжнародної федерації хокею на льоду та Національної хокейної ліги.
   Відмітною особливістю книги є органічне поєднання тексту з фотоілюстраціями творів різних видів мистецтва, що істотно доповнює викладене і дозволяє поринути у час описаних подій.
   Для дітей та молоді, фахівців фізичного виховання, спорту та освіти, широкого загалу читачів, які цікавляться історією олімпійських видів спорту.
103

Булатова М. М. Олімпійський рух: історія і сучасність : у 2 кн. / М. М. Булатова, С. Н. Бубка, В. М. Платонов. – Київ : ПП Перша друкарня, 2021. – Кн. 1. – 640 с.

 

   В книзі представлено відображення олімпійського спорту в літературі та мистецтві різних історичних періодів. Обґрунтовано і проаналізовано періодизацію олімпійського руху сучасності, розглянуто структуру міжнародної олімпійської системи, найважливіші положення Олімпійської хартії, основи діяльності Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій. 

   Охарактеризовано види спорту, що входять до програм Ігор Олімпіад і зимових Олімпійських ігор. Розглянуто критерії формування програм Ігор, порядок їх організації та проведення, олімпійську символіку й атрибутику, олімпійські церемонії та ритуали. Представлено економіку і гендерну політику МОК, місце спортсмена і антураж в олімпійському спорті та інше.

   Весь зміст книги представляє Олімпійські ігри та олімпійський рух в органічному взаємозв'язку з історичними процесами і різними сторонами життя суспільства. Це відкриває широкі можливості для використання її змісту не лише для олімпійської освіти, але й для вирішення різних завдань і гуманістичного виховання.

102

Булатова М. М. Олімпійський рух: історія і сучасність : у 2 кн. / М. М. Булатова, С. Н. Бубка, В. М. Платонов. – Київ : ПП Перша друкарня, 2021. – Кн. 2. – 672 с.

 

   У навчальному виданні «Олімпійський рух: історія і сучасність» викладено історію зародження, розвиток і занепад Олімпійських ігор у Стародавній Греції, спроби їх відновлення у XVII—XIX ст., що завершилися відродженням Олімпійських ігор і формуванням міжнародного олімпійського руху. Представлено відображення олімпійського спорту в літературі та мистецтві різних історичних періодів. Обґрунтовано і проаналізовано періодизацію олімпійського руху сучасності, розглянуто структуру міжнародної олімпійської системи, найважливіші положення Олімпійської хартії, основи діяльності Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій. Охарактеризовано види спорту, що входять до програм Ігор Олімпіад і зимових Олімпійських ігор. Розглянуто критерії формування програм Ігор, порядок їх організації та проведення, олімпійську символіку й атрибутику, олімпійські церемонії та ритуали. Представлено економічну і тендерну політику МОК, місце спортсмена і антураж в олімпійському спорті та інше.
   Весь зміст книги представляє Олімпійські ігри та олімпійський рух в органічному взаємозв’язку з історичними процесами і різними сторонами життя суспільства. Це відкриває широкі можливості для використання її змісту не лише для олімпійської освіти, але й для вирішення різних завдань і гуманістичного виховання.
   Для викладачів і студентів закладів вищої освіти фізичного виховання і спорту, наукових працівників та інших фахівців сфери спорту й освіти, а також широкого читацького загалу.
101

Булатова М. М. Олімпійський спорт: у системі гуманітарної освіти / М. М. Булатова, С. Н. Бубка, В. М. Платонов. – Київ : ПП Перша друкарня, 2019. – 912 с.

 

   У книзі «Олімпійський спорт у системі гуманітарної освіти» викладено історію зародження, розвиток і занепад Олімпійських ігор у Стародавній Греції, спроби їх відновлення у ХVІІ-ХІХ ст., що завершилися відродженням Олімпійських ігор і формуванням міжнародного олімпійського руху. Представлено відображення олімпійського спорту в літературі та мистецтві різних історичних періодів. Обґрунтовано і проаналізовано періодизацію олімпійського руху сучасності, розглянуто структуру міжнародної олімпійської системи, найважливіші положення Олімпійської хартії, основи діяльності Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій. Охарактеризовано види спорту, що входять до програм Ігор Олімпіад і зимових Олімпійських ігор. Розглянуто критерії формування програм Ігор, порядок їх організації та проведення, олімпійську символіку й атрибутику, олімпійські церемонії та ритуали. Представлено економічну і тендерну політику МОК, місце спортсмена і антураж в олімпійському спорті та інше.

   Весь зміст книги представляє Олімпійські ігри і олімпійський рух в органічному взаємозв’язку з історичними процесами і різними сторонами життя суспільства. Це відкриває широкі можливості для використання її змісту не лише для олімпійської освіти, але й для вирішення різних завдань і гуманістичного виховання.
   Для викладачів і студентів закладів вищої освіти фізичного виховання і спорту, наукових працівників та інших фахівців сфери спорту й освіти, а також широкого читацького загалу.
122

Баграт Л. Зло : роман / Людмила Баграт. – Львів : Кальварія, 2002. – 288 с. – (Коронація слова) 

 

   Містична мелодрама, героїня якої отримує подарунок долі – справжнє ідеальне кохання, але лише у снах… У світі ж реальному вона підпадає під владу людини, яка сіє зло, не зупиняючись навіть перед убивством власних дітей.
127

Батурин С. Охоронець : роман / Сергій Батурин. – Львів : Кальварія, 2002. – 160 с. – (Коронація слова) 

 

   Дія роману «Охоронець» відбувається у Київській Русі X століття. Молодий охоронець київських князів Тур, хоробрий і вмілий воїн, отримує від новгородського волхва загадкові дошки, списані стародавніми письменами. Що це за письмена, як вони вплинули на подальшу долю Тура й куди поділися – про це історичний роман Сергія Батурина.
130

Вільчинський О. Неврахована жертва. Суто літературне вбивство : детективні повісті / Олександр Вільчинський. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2016. – 368 с. – (Детективна аґенція ВО)

 

   Детективні повісті відомого майстра цього жанру Олександра Вільчинського «Неврахована жертва» і «Суто літературне вбивство» мають одного спільного героя – колишнього журналіста Андрія Грабовського, який інколи за збігом обставин, а частіше за власним бажанням, потрапляє у ситуації, з яких згодом доводиться доволі довго шукати виходу. Розплутуючи тугий клубок людських взаємин, автор разом із своїм героєм повертає читача і у «бурхливі 90-ті» («Неврахована жертва»), і на мальовниче лісове озеро («Суто літературне вбивство»), де неприємності й небезпеки починають з’являтися, звісно ж, коли їх найменше чекаєш.
145

Вільчинський О. Шерлок Холмс на форумі видавців : повісті, оповідання / Олександр Вільчинський. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2016. – 368 с. – (Детективна аґенція ВО)

 

   Розслідування у стилі Грабовського – це, коли все відбувається незалежно, в обхід, а чи й навіть всупереч волі офіційних органів. Отож, журналіст Андрій Грабовський, він же Граб, – головний герой романів відомого майстра детективного жанру Олександра Вільчинського, – знову починає розплутувати кримінальні історії. Цього разу він з’являється у нових повістях: «Рибальський детектив», «Шерлок Холмс на Форумі видавців», «Кохання в Макові». Граб не шукає неприємностей, він просто береться допомагати іншим, але події не завжди розвиваються так, як хотілося б: чи то на банальній риболовлі, чи на Форумі видавців у Львові, чи у сільському санаторії. Відтак маємо рибальський, львівський і курортний детективи. А герой оповідання, що ввійшло до збірника, такий собі Бодь («Пограбування по-українськи»), просто має вікно, що виходить на банк...
177

Вільчинський О. У степу під Авдіївкою / О. Вільчинський. – Харків : Фоліо, 2018. – 187 с.

 

   «Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно» Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної «авдіївської промки». Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: «за плечима їхня база, побратими, Україна», а перед ними – «мішки з піском і шлагбаум влада тьми, морок і Мордор». І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них.
120

Гримич М. Варфоломієва ніч : роман / М. Гримич. – Львів : Кальварія, 2002. – 160 с. – (Коронація слова) 

 

  Трагіфарс «Варфоломієва Ніч» це – анатомія наших виборів з усіма їхніми пастками та брудними технологіями. До маленького провінційного містечка приїжджає молодий честолюбний авантюрист. Заручившись підтримкою старого дивака-ветерана Варфоломійовича, він починає передвиборну кампанію, вступаючи в боротьбу з набагато сильнішими конкурентами...
121

Ігіна З. Обличчя : роман / Зоя Ігіна. – Львів : Кальварія, 2002. – 128 с. – (Коронація слова) 

 

   Для того, щоб знайти своє справжнє обличчя, недостатньо годинами розглядати себе у дзеркалі. Молодій письменниці Марго не вдається віднайти власне обличчя навіть у творчості. І лише таємничий медальйон з портретами двох закоханих, князівни Стефанії Поланської та Цезарона Пшебицького, які жили в далекому XVII столітті, приводить Марго до себе справжньої. Щоправда, ціною власного життя.
126

Кокотюха А. Нейтральна територія : роман / Андрій Кокотюха.  – Львів : Кальварія, 2002. – 160 с. – (Коронація слова)

 

   Містичний трилер, героям якого доводиться робити непростий вибір – змиритися з Дияволом, який збирається ожити в їх тілі, або свідомо прийняти смерть на Нейтральній території.
123

Компанієць О. Назустріч : роман / Ольга Компанієць. – Львів : Кальварія, 2002. – 208 с. – (Коронація слова)

 

   Мелодраматичний роман «Назустріч» – це історія про те, як дві жіночі долі (Діани-бабці та Діани-онуки) прагнуть перетнутися й зрештою поєднуються в досить несподіваний спосіб. А ще – це оповідь про те, яким різним може бути кохання: одне руйнує, друге зцілює.
124

Кононенко Є. Зрада : роман / Євгенія Кононенко. – Львів : Кальварія, 2002. – 160 с. – (Коронація слова)

 

   Новий роман відомої української письменниці Євгенії Кононенко, як і попередній «Імітація» – гостросюжетна розповідь про загадкову смерть молодої жінки. До хитромудрої інтриги з хибними версіями вплетено всебічне осмислення зради – подружньої, національної, синівської. А от хто й за що вбив Вероніку Раєвську-Стебелько, читач дізнається лише на останніх сторінках роману.
125

Кононович Л. Феміністка : кримінальний роман / Леонід Кононович. – Львів : Кальварія, 2002. – 160 с. – (Коронація слова)

 

   «Крутий» відверто-скандальний роман про карколомні пригоди детектива Оскара при розслідуванні справи, пов'язаної з не вельми «чистою» діяльністю фундації феміністичного спрямування.
128

Лис В. Маска : роман / Володимир Лис. – Львів : Кальварія, 2002. – 320 с. – (Коронація слова)

 

   Дія цього авантюрного історичного роману відбувається на початку ХІХ століття у багатьох країнах Європи. Він про загадкову "людину в п'яти масках". Цей грабіжник виринає нізвідки й зникає в нікуди. Він з'являється на зібраннях аристократів Польщі, України, Німеччини, Трансільванії, наводить жах на присутніх та здійснює добре сплановані зухвалі пограбування. Аж раптом якийсь сміливець зриває з нього маску... Хто він, цей таємничий грабіжник? Кого не може вполювати поліція кількох країн?

 

 

129

Роздобудько І. Ескорт у смерть : роман / Ірен Роздобудько.  – Львів : Кальварія, 2002. – 144 с. – (Коронація слова)

 

    Дія гостросюжетного роману Ірен Роздобудько розгортається навколо новоствореної аґенції «Ескорт», яка надає заможнім жінкам специфічні послуги: «здає в оренду» молодих презентабельних чоловіків, які супроводжують дам на світські вечірки. Якогось дня кавалерів-супровідників починають знаходити мертвими на вулицях міста. Усі вони – біляві, й у всіх з розкішної чуприни вирізано пасмо…

 

131

Хома А. Репетитор : роман / Анна Хома. – Львів : Кальварія, 2002. – 208 с. – (Коронація слова)

 

   Що робити самотньому вісімнадцятирічному хлопцеві, який знайомиться з рідним батьком під колесами його авто? Андрій, котрий усе свідоме життя плекав у собі абсолютну незалежність і навіть гординю, не зміг опиратися таким звичайним і звичним для всіх інших почуттям, як любов до кревних. Колись, смертельно ображений, він палав бажанням убити падлюку, яка обдурила його маму. Однак замах на життя віднайденого батька вчиняє хтось інший, а Андрій - головний підозрюваний... 
135

Шкляр В. Елементал : роман / Василь Шкляр. – Львів : Кальварія, 2001. – 160 с. – (Коронація слова)

 

   Українець, вояк Французького іноземного леґіону, отримує завдання вивезти із заблокованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби. Ця надзвичайно напружена авантюрно-містична еротична історія гіпнотизує і приголомшує. Однак, попри всі зовнішні принади роману, Василь Шкляр – визнаний майстер сюжету, як завжди, б’є у «больові точки». В «Елементалі» – це насамперед анатомія тероризму, невимірна ціна любови, життя, смерти. 
150 Сеньовська Н. Поради роз(за)губленим / Н. Сеньовська. – Тернопіль : Крок, 2015. – 92 с.
149 Сеньовська Н. Селфі : [поезія] / Н. Сеньовська ; ілюстрації В. Рибак. – Тернопіль : Крок, 2017. – 120 с.
146

Сорока П. Маленькі секрети щастя і успіху / Петро Сорока. – Тернопіль : Тайп, 2010. – 60 с.

 

   Жити чужим розумом, чужою мудрістю не будеш. Але що таке власна мудрість, як не зібрана по краплинах мудрість чужа?
   Автор пропонує прочитати цю книжечку і взяти з неї те, що підійде і зацікавить вас, а отже, зможе знадобитися у повсякденному житті...
   Прийміть деякі позначки на шляху до щастя, ненав’язливі поради досвідченої людини, яка більшу частину життя присвятила роботі з молоддю.
   Книжка розрахована на школярів старших класів, студентів, вчителів і широке коло читачів.
151

Сорока П. Таємниці краси та любові / П. Сорока ; худож. С. Шевчук. – Тернопіль : Тайп, 2010. – 60 с.

 

   Ця книжка - своєрідне продовження попередньої, що має назву «Маленькі секрети щастя та успіху», але цілком може сприйматися як окреме і незалежне видання. Хочу вірити, що й «Таємниці...» матимуть своє продовження, адже розмова про шляхи людського щастя, успіху і гармонії невичерпна. І не так важливо, хто продовжить започатковану тему: я чи інший автор.
   Головне, на чому хотів би наголосити, що пишу для молодого допитливого читача, який прагне вдосконалення, але цілком можливо, що зміст книги спроможний викликати інтерес і в людей старшого віку. Так зокрема сталося з «Маленькими секретами...»: більшість відгуків я отримав, як не дивно, саме від літніх людей. Ось що написала мені Л.М. Ве-ременко з Києва: «Маленькі секрети...» вчать всіх. І дорослих, і дітей. І я не стала винятком. Так, за вашою порадою я - вже літня людина - читала книжку з олівцем та маркером. Я виписала вісім слів, які не вживають східняки. Деякі я зрозуміла в контексті речення... Загальне враження від книжки, якщо сформувати одним словом, то це Диво».
148

Хижняк Б. С. Кукіль : повість / Б. С. Хижняк ; ред. Б. Мельничук. – Тернопіль : Кн.-журн. вид-во Тернопіль, 2000. – 250 с.

 

   Повість "Кукіль" розповідає про сучасне життя України, в якому превалюють ниць політичних крикунів, їх ненажерливість, зрада ідеалів народу, користолюбство і обман тих, хто вчора клявся у вірності національній ідеї, багато обіцяв па мітингах, а, прийшовши до влади, забув красиві слова, злигався з тими, які прагнуть повернути всіх нас у вчорашній день.

   Події, їх місце, персонажі повісті придумані автором. Будь-яка схожії з реальними людьми. їхнім життям, вчинками випадкова, хоч від цього українська дійсність не стане привабливішою, принаймні, в найближчі десять років. Жаль, що так безвідповідально, бездарно тратимо час. які вже піхто і ніколи не верне.

147

Шкіль М. Глід : автобіографічна повість / М. Шкіль. – Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2005. – 41 с.

 

   Автор висловлює щиру подяку головному редактору тижневика «Освіта», журналістці Ользі Коноваленко за надану творчу допомогу у роботі над текстом цієї повісті. А також ректору Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, академіку АПН України Віктору Петровичу Андрущенку за організацію її видання.
132

Франко І. Вибрані твори : в 3-х т. Т.1: Поезії. Поеми / редкол.: В. Скотний, С. Андрусів, О. Баган [та ін.] ; упоряд. та ред. М. Шалата. – 2-ге вид. доповн. – Дрогобич : Коло, 2005. – 824 с.

 

   До першого тому вибраних творів Івана Франка увійшли основні оригінальні поезії письменника - серед них і ті, що в режимний час не друкувалися, - а також три його найпопулярніші поеми.
   Твори, як правило, подаються за першодруками або за останньою прижиттєвою авторською публікацією із максимальним дотриманням мови поета.
133

Франко І. Вибрані твори : в 3-х т. Т.2: Проза. Драматургія / редкол.: В. Скотний, С. Андрусів, О. Баган [та ін.] ; упоряд. та ред. З. Гузар. – 2-ге вид. доповн. – Дрогобич : Коло, 2005. – 712 с.

 

   До другому тому вибраних творів Івана Франка у трьох томах увійшли кращі оповідання письменника, роман "Перехресні стежки", драма "Украдене щастя".
   Видання адресовано учням, студентам, учителям, науковцям, усім, хто цікавиться творчою спадщиною Івана Франка.
134

Франко І. Вибрані твори : в 3-х т. Т.3: Літературознавство. Публіцистика / редкол.: В. Скотний, С. Андрусів, О. Баган [та ін.] ; упоряд. та ред. О. Баган. – 2-ге вид. доповн. – Дрогобич : Коло, 2005. – 690 с.

 

   У третьому томі вибраних творів Івана Франка у трьох томах зібрано його літературознавчі, публіцистичні та політологічні праці. Вперше в українській видавничій практиці твори письменника і вченого друкуються без купюр.
   Видання адресовано учням, студентам, учителям, науковцям, усім, хто цікавиться творчою спадщиною Івана Франка.
153

Мельниченко В. Мої духовні криниці : статті та інтерв′ю ХХІ століття / В. Мельниченко. – Київ : Либідь, 2019. – 752 с.

 

   Представлено близько 150 статей та інтерв’ю Володимира Мельниченка – відомого вченого і публіциста, доктора історич­них наук, академіка НАПН України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка. У них у концентрованому вигляді передано визначальний зміст і ключові висновки, живі емоції і хви­люючі подробиці більш як 30 монографій автора, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Осипа Бодянського, Михайла Максимовича, Михайла Щепкіна, Михайла Грушевського, Богдана Ступки, а також – діяльності Культурного центру України в Москві, який Володимир Мельниченко очолював у 2001-2015 роках.

   Для всіх, хто цікавиться шевченкознавством, гоголезнавством і грушевськознавством, унікальним внеском згаданих великих україн­ців у духовне життя нації.

152

Панцьо С. Мовосвіт лемківської пісні : монографія / С. Панцьо, Л. Вакарюк, Н. Лісняк. – Тернопіль : Джура, 2021. – 624 с.

 

   У монографічному дослідженні висвітлено мовно-стилістичні особливості лемківського народнопісенного слова як одиниці художньо-естетичної системи з усіма її ознаками. Проаналізовано на глибинному рівні сукупність поетичних образів, що становлять національно-мовну картину світу однієї з етнографічних груп українського народу. У сфері мовообразів - людина, всесвіт, явища природи, тварини, рослини, географічні об'єкти, абстрактні поняття, артефакти - усе, що уможливлює розкриття змістових та настроєвих відтінків поетичного слова співанок. Праця рясно ілюстрована уривками з лемківських народних пісень, які демонструють багатство та розмаїття мовних виражальних засобів, неабияку майстерність творців у їх застосуванні.
   Книга адресована широкому загалу читачів, котрих цікавлять барви й тони поетичного слова, а також науковцям різних галузей гуманітарного спрямування.
155

Ткачук М. Жанрова структура романів Івана Франка : монографічне дослідження / Микола Ткачук. – Тернопіль : ТДПІ, 1996. – 124 с.

 

   У монографії розглядається жанрова структура романів «Не спитавши броду», «Лель і Полель», «Для домашнього огнища», «Основи суспільності», «Перехресні стежки» І. Франка через призму їх зв’язку з історичною реальністю, у контексті західноєвропейської традиції та аналізується внутрішня організація художнього цілого. Автор застосовує деякі положення французьких структуралістів групи «Тель Кель», вводить нове поняття — жанрова матриця. Це дозволило розкрити новаторство письменника, його внесок у світове та українське письменство.
   Розрахована на літературознавців, учителів-словес-ників, студентів-філологів.

 

154

Ткачук М. П. Українська література ХХ століття : [монографія] / Микола Ткачук. – Тернопіль : Медобори, 2014. – 608 с.

 

   Досліджено художню своєрідність українського письменства XX століття у портретах і розвідках. Простежено головні закономірності літературного процесу, провідні тенденції в образній системі, в галузі проблем і жанрів, висвітлено естетичні шукання митців слова, їхнє новаторство, стильове розмаїття, наративну стратегію, інтертекстуальне поле творів митців, місце їх в світовому письменстві.
170

Бистрицька Е. В. Історія релігії : збірник документів і матеріалів / Е. В. Бистрицька, І. С. Зуляк ; наук. ред. Л. О. Филипович. – Тернопіль : Астон, 2003. – 524 с.

 

   У збірнику вміщено основні матеріали і документи з історії релігії від стародавніх часів до сьогодення. Вони висвітлюють особливості релігійних вірувань давніх цивілізацій, витоки і розвиток християнства на українських землях від язичництва періоду Київської Русі, пізнього середньовіччя, нового і новітнього часу.
   До збірника увійшли матеріали, що висвітлюють суперечності релігійного життя в умовах тоталітаризму, національного відродження, шляхи розвою християнства в Україні доби розбудови державної незалежності.
   Збірник відповідає вимогам програмних курсів вищих навчальних закладів «Релігієзнавство» та «Історія релігії». Містить 15 розділів і майже 200 документів і матеріалів.
   Для викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів. Буде корисний усім, хто цікавиться історією релігій.
166 Істория християньско-католицкої церкви : після учебника Д-ра Антонїя Ваплєра : для серед. шк. / оброб. і доп. А. Стефанович. – [Репринтне вид. з 1903 р.]. – Львів : [б. в.], [19--?]. – 241 с.
189 Miasto wielkiej tesknoty : albym Krzemienca / opracowal K. H. Groszynski. – Krzemieniec : Drukarnia W. Cwika, [поч. XX ст.]. – 65 s.
188

Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова. Історія, Сьогодення. Перспективи (1834-2004) / редкол.: В. П. Андрущенко, Г. І. Волинка, Н. Г. Мозгова [та ін.]. – Київ : навчальна книга, 2005. – 225 с.

 

   Книга присвячується 170-річчю Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, спадкоємця і продовжувача справи підготовки вчительських кадрів на Київщині, розпочатої в 1834 році Педагогічним інститутом при Київському університеті Св. Володимира. У книзі висвітлюється історія провідного педагогічного закладу України, розглядається багатогранна діяльність його підрозділів, окреслюються перспективи подальшого зростання університету.

165

Боплан Гійом Левассер де. Опис України / Гійом Левассер де Боплан ; Українські козаки та їхні останні гетьмани ; Богдан Хмельницький / П. Меріме ; пер. з фр., приміт. та передм. Я. Кравця ; ред. О. М. Козакевич. – Львів : Каменяр, 1990. – 302 с.

 

   Книга французького військового інженера Гійома Левассера де Боплана «Опис України» – цінне історичне джерело для вивчення побуту запорозького козацтва і селянства, а також інших станів середньовічного суспільства України. В ній відображені географічне середовище, природа України, її кліматичні умови, наведені дані з історії заселення Середньої Наддніпрянщини, змальована яскрава картина життя українського народу першої половини XVII ст.
167

Духнович А. КнижицѦ. ЧиталнаѦ длѦ начинаюⰛихъ / Алєксандєр Духнович. – Пряшів : Nitech s.r.o., 2003. – 128 с.

 

   У 1847 р. вийшла «Книжица читальная для начинающих» Олександра Духновича, написана мовою, близькою до народної. Цей буквар мав неабиякий успіх, оскільки до його появи ті, хто мав змогу навчатися, оволодівали грамотою чужою мовою – латинською або угорською.
168 Славянский педагогический собор : тезисы докладов І Международного конгресса (Тирасполь, 26-29 июня 2002 года). Бендеры : Полиграфист, 2002. – 536 с.
176 Старий Кіевъ : фотоальбом / гол.ред. Є. Волковський. – Київ : Перископ, 2005. – 312 с.
182

Костенко А. Чорнобаївка : вчора, сьогодні, завтра (до 235 -ї річниці заснування села) / А. Костенко, О. Нестеренко. – Херсон ; Чорнобаївка : [б.в.], 2017. – 92 с.

 

   У виданні розповідається про історію та сучасний розвиток села Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області. Залучення широкого комплексу джерел (окремі з яких використано вперше) дозволило змалювати цілісну картину розвитку невеликого хутора на славній своєю історією землі у велике село, що динамічно розвивається.
187

Курило В. С. Соціалізація особистості в умовах гібридної війни на сході України : монографія / В. С. Курило, С. В. Савченко, О. Л. Караман. – Київ : Талком, 2018. – 240 с.

 

   У монографії представлено наукове розв’язання проблеми соціалізації особистості в умовах гібридної війни на сході України: розкрито сутність гібридної війни як соціального феномену новітньої історії України; науково обґрунтовано сутність та механізми процесу соціалізації особистості в умовах гібридної війни на Донбасі; уточнено категоріальний апарат теорії соціалізації шляхом уведення в науковий обіг нового поняття – «абераційна соціалізація» – та визначення соціальних й індивідуально-психологічних чинників цього явища; визначено особливості соціалізації дітей і молоді сходу України в умовах гібридної війни на Донбасі; представлено результати дослідження ґенези соціальних норм і ціннісних орієнтацій молоді Донбасу в умовах гібридної війни. Монографію призначено для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників, студентів, магістрантів, аспірантів ЗВО, а також усіх, хто цікавиться проблемами соціалізації особистості та сучасних гібридних війн.
172

Сушинський Б. Всесвітня історія лицарства. Орден Архистратига Михаїла : історія першого в Україні Міжнародного духовно-лицарського ордену / Богдан Сушинський. – Одеса : Кирилиця, 2000. – 472 с.

 

   Історія заснування першого в Україні Міжнародного православного Лицарського Ордену, на тлі всесвітньої історії лицарства – ось провідна думка, котра живила творчу уяву відомого письменника і вченого, академіка Богдана Сушинського, коли він працював над книгою "Всесвітня історія лицарства. Орден Архистратига Михаїла". Складається вона з двох частин. Перша з них – "Всесвітня історія лицарства", є фрагментом великої, одноіменної (вже підготовленої до друку) монографії Б.Сушинського, в якій, на основі величезного фактичного матеріалу, відтворено й філософськи осмислено історію лицарського руху в усьому світі. Другу ж частину цілковито присвячено історії зародження православного лицарства в сучасній Україні. Академік Сушинський сам є одним із лицарів-засновників Ордену Архистратига Михаїла, він володіє титулом графа і є Пріором Одеським. Опрацювавши весь можливий документальний архівний матеріал Ордену, він глибинно відтворив складні морально-етичні та духовні процеси в сучасному українському суспільстві, котрі покликали до життя цей Лицарський Орден, спонукаючи його засновників до відродження в Незалежній Україні лицарського шляхетського стану, відродження національної духовної аристократії. Характерна – добре відома читачам понад сорока його книжок – оригінальна манера письма Богдана Сушинського; глибинне розуміння суті лицарського духу та енциклопедичні знання відомого вченого, дозволили йому створити книгу, котра з однаковим інтересом може бути сприйнята вченими, студентами, військовиками, одне слово, всіма, хто не байдужий до суворої романтики лицарського служіння честі, добру, справедливості.
171 Острозькі просвітники ХVІ–ХХ ст. / Ун-т "Острозька академія", Українське історичне товариство ; редкол.: І. Д. Пасічник, М. П. Ковальський, П. М. Кулаковський [та ін.]. – Острог : Острозька академія, 2000. – 318 с.
169

Толочко П. П. Історичні портрети : із історії давньоруської і європейської політики Х - ХІІ ст. / П. П. Толочко. – Київ : Наук. думка, 1990. – 272 с. 

 

   У книжні розповідається про важливі, сповнені подій великого історичного значення періоди давньоруської дійсності кінця X – початку XI ст. та 30-60-х років XII ст. Діалектичну складність державного розвитку Київсько: Русі розкрито через життєписи визначних політичних діячів що визначали політичне життя або стали його жертвами, – Володимира Святославича, Мстислава Володимировича, Ізяслава Мстиславича, Ярослава Осмомисла, князів-ізгоїв Бориса Коломановича та Івана Берладника. Неординарність характерів, складність долі героїв надають книжці особливого інтересу й гостроти.
   Для істориків, викладачів вузів і шкіл та всіх зацікавлених рідною історією.
104

Назарко І. Святий Володимир Великий : Володар і Христитель Руси-України / І. Назарко. – 2-е вид. – Жовква : Місіонер, 2012. – 200 с.

 

   Книга о. І. Назарка - твір історично-дослідний, в якому автор досліджує видатніші риси індивідуальности Володимира Великого, його широкої діяльности та її тривких успіхів.
   Книга цікава тим, що завдяки скрупульозній праці автора з пітьми минулого, з туману легенд і фантастичних уявлень перед нами виринає цікава доба Володимира Великого, а на її тлі зарисовується велична постать св. Володимира – геніального володара, Христителя Руси-України, однієї з найбільших постатей, які має наша історія.
164

Петраш О. Подвижники української ідеї : Маркіян Шашкевич та його побратими : літературознавче дослідження : посіб. для вищ. і серед. навч. закл. / Осип Петраш. – Тернопіль : Тернопіль, 1996. – 158 с.

 

   Це книжка про Маркіяна Шашкевича і його побратимів які ще в першій половині XIX ст. запалили ватру національно-культурного відродження в Галичині. Це розповідь про тих які зберегли для нас "дзвінкі Карпати і мову голубу"... І ми, сини і дочки XX століття, беремо в них не попіл минулого, а живий вогонь їхніх ідей.
   Видання розраховане на масового читача, а передусім на викладачів і студентів вищих навчальних закладів, учителів-сло-весників і учнів-старшокласників.

 

162 Осетров Е. И. Сказ о друкаре Иване и его книгах / Е. И. Осетров. – М. : Малыш, 1983. – 96 с.
158

Вінтергофф М. Маленьким тиранам – ні! або чому самого лише виховання недостатньо. Як знайти вихід / Міхаель Вінтергофф. – Київ : Темпора, 2011. – 200 с.

 

   В умовах глобалізації та перенасичення інформацією саме уявлення про виховання потребує корекції. Дитячий психіатр із Німеччини Міхаель Вінтергофф докладно аналізує розлади у стосунках між дорослими та дітьми, які призводять до того, що останні стають неконтрольованими і вправно маніпулюють усіма, хто навколо. Автор наголошує, що в дитині слід бачити саме дитину  –  а не партнера, не частину себе і не того, чию любов можна купити.

159

Вінтергофф М. Чому наші діти стають тиранами або загублене дитинство / Міхаель Вінтергофф. – Київ : Темпора, 2011. – 180 с.

 

   Чому наші діти, яких ми так любимо і про яких так дбаємо, часто виявляються «невдячними» й отруюють життя всім, хто навколо, – батькам, дідусям-бабусям, вихователям, учителям? Досвідчений німецький дитячий психіатр Міхаель Вінтергофф вбачає причину цього явища у тому, що в сучасних дітей немає дитинства, що вони мало не від народження мусять дорослішати. Автор дає поради, як запобігти цьому і не втратити авторитет в очах дитини. Книжка буде корисною передусім батькам, а також педагогам, тим, кому не байдуже до цієї проблеми.
156

Гендер для медій : підручник із гендерної теорії для журналістики та інших соціогуманітарних спеціальностей / М. Маєрчик, Л. Малес, Т. Марценюк [та ін.] ; за ред.: М. Маєрчик, О. Плахотнік, Г. Ярманової. – Київ : Критика, 2013. – 220 с.

 

   "Гендер для медій" є новим сучасним підручником з гендерної теорії. Його створено для старших курсів бакалаврського рівня навчання. ви знайдете в ньому чимало історичних екскурсів, карикатур, графіків, таблиць, схем, кросвордів, інформації про цікаві фільми та книжки, якими проілюстровано окремі розділи і теми. Підручник буде корисним і для факультетів журналістики, і для інших гуманітарних та соціальних спеціальностей: філософії, філології, культурології, соціології, педагогіки, історії, тощо.
183

Желіба О. В. Освіта і ґендер : навчально-методичний посібник / О. В. Желіба. – Ніжин : ПП Лисенко М. М., 2019. – 256 с.

 

   Посібник присвячено теорії ґендерної освіти та методиці проведення занять з ґендерних студій. Перша частина курсу висвітлює теорію ґендерної освіти: співвідношення освіти та ґендеру, ґендерний вимір вступу, навчання та професійної реалізації у закладах освіти, наявність в освітньому середовищі ґендерних проблем та способів їх подолання. Друга частина курсу спрямована на набуття навичок тренера/ки з ґендерної освіти: знайомить слухачів та слухачок із місцем ґендерних питань в наявних навчальних курсах та ґендерними курсами, методикою вивчення ключових проблем ґендеру, таких як ґендерні ролі, ґендерні стосунки, ґендерні стереотипи, ґендерна дискримінація, ґендерне насильство та ґендерно комфортне середовище. Кожна частина містить добірку джерел, запитання та завдання для самоперевірки. Посібник може бути корисним для студентів та магістрантів у галузі соціальних наук.
184

Марценюк Т. Гендер для всіх. Виклик стереотипам / Т. Марценюк. – Київ : Основи, 2017. – 256 с.

 

   Чи знаєте ви, що в Україні зарплата жінок у середньому на 30 % менша, ніж зарплата чоловіків, і що тут досі є перелік кількасот професій, заборонених жінкам? У якій сфері, на вашу думку, дискриміновано чоловіків? Чи розбираєтеся ви, що таке сексизм, ейджизм, ромофобія? Саме ці важливі і нагальні питання порушуються в книзі.

   Це видання як для тих, хто лише побіжно чув про гендерні питання, так і для експертів. Авторка розповідає про суспільні нерівності та допомогає знайти їх вирішення.

105

Ми – різні, ми – рівні. Основи культури ґендерної рівності : навчальний посібник для учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів / за ред. О. Семиколєнової. – 2-ге вид., виправлене. – Київ : Ніка-Центр, 2010. – 176 с. – (2 прим.)


   Головне завдання посібника - розвінчати стереотипні уявлення про ролі жінок і чоловіків у родині та суспільстві, сформувати світогляд учнів, вільний від тендерних упереджень і передсудів. Посібник зорієнтовано на використання сучасних педагогічних технологій, що передбачають взаємодію учнів як між собою, так і з учителями, батьками. Все це створює умови для подальшої демократизації навчально-виховного процесу, який базується на повазі до особистості кожної дитини.

157

Келлі Л. Насильство щодо жінок і дітей : новий погляд на поліцейську діяльність, її інноваційність та професіоналізм / Ліз Келлі. – Львів : Астролябія, 2011. – 176 с.

 

   У посібнику комплексно висвітлено проблеми насильства щодо жінок і дітей: починаючи від визначення термінів та опису проблеми до розкриття питань діяльності правоохоронних органів у взаємодії з іншими державними та недержавними структурами. Використовуючи найкращий міжнародний досвід і на основі дослідження міжнародних правових документів, проаналізовано найбрутальніші вияви насильства щодо жінок та дітей у сучасному світі як серйозні порушення прав людини і як важливий об’єкт уваги та реагування з боку правоохоонців. Йдеться про насильство в сім’ї, сексуальне насильство, переслідування, вбивство з міркувань честі та шкідливі культурні практики, торгівлю людьми, насильство щодо дітей, зґвалтування та сексуальні напади, сексуальні домагання і необхідні дії у відповідь з боку поліції.
191

Завгородня Т. Підвищення професійної кваліфікації вчителів Галичини (1919-1939 роки) : дидактичний аспект / Т. Загородня. – Івано-Франківськ : Плай, 1999. – 89 с.

 

   У книжці на основі архівних документів та матеріалів показано розвиток теорії і практики навчання в системі підвищення професійної кваліфікації вчителів у Галичині у 20-30-ті роки XX ст. Автор уперше знайомить читачів з основними напрямами підвищення кваліфікації вчителів, методами, формами і засобами, які застосовувалися в цьому процесі.
   Для фахівців у галузі педагогіки, вчителів, студентів та для організаторів післядипломної освіти педагогічних кадрів.
186 Науменко Ф. І. Основи педагогіки О. В. Духновича : лекції з історії педагогіки для студентів університету / Ф. І. Науменко. – Львів : [б.в.], 1964. – 216 с.
185

Сидорук І. І. Формування соціальної компетентності майбутніх соціальних працівників у процесі фахової підготовки : монографія / І. І. Сидорук. – Луцьк : Вежа-Друк, 2020. – 338 с.

 

   У монографії розкрито актуальну проблему формування соціальної компетентності майбутніх соціальних педагогів та соціальних працівників в умовах закладу вищої освіти. Визначено сутність, складові частини, функції соціальної компетентності особистості. Науково обгрунтовано та розроблено модель її формування. Представлено методику діагностики сформованості досліджуваного конструкту в студентів і визначено науково-методичне забезпечення його формування. Видання розраховане на науково-педагогічних працівників, соціальних педагогів та працівників, фахівців соціальної сфери й студентів соціо-номічних професій, аспірантів, докторантів і всіх, хто цікавиться проблемами формування соціальної компетентності, підвищення якості вищої освіти та ефективності фахової діяльності.
136

Стинська В. В. Соціально-педагогічна підтримка материнства й дитинства в Україні (ХХ –початок ХХІ ст.) = Social and Pedagogical Support for Maternity and Childhood in Ukraine : монографія / В. В. Стинська ; ДВНЗ "Прикарпатський нац. ун-т ім. В. Стефаника". – Івано-Франківськ : Супрун В. П., 2018. – 320 с. – (2 прим.)

 

   Монографія присвячена комплексному аналізу проблеми соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства в Україні в XX - на поч. XXI ст. У виданні розглянуто соціально-педагогічну підтримку материнства й дитинства як складову соціальної політики України, що представлена здоров’язберігальним, педагогічним, демографічним та релігійним напрямами; окреслено становлення соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства в Україні в контексті сімейної політики зарубіжних країн.
   Монографія рекомендована науковцям, учителям, студентам, усім, хто цікавиться проблемами соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства.
190

Сухомлинська О. В. Історико-педагогічний процес: нові підходи до загальних проблем : навчальний посібник / О. В. Сухомлинська. – Київ : А. П. Н., 2003. – 67 с.

 

   До видання ввійшли останні публікації автора з теоретичних і методологічних проблем розвитку історико-педагогічної науки в Україні, її понятійно-термінологічного апарату, концептуальних підходів до розкриття ролі і значення перасоналій в історико-педагогічному процесі.
   Автор пропонує нові підходи до висвітлення цих і деяких інших тем і проблем.
160

Чуприков А. П. Асиметрія мозку та ліворукість : монографія / А. П.Чуприков, Р. М. Гнатюк, М. А. Чуприкова. – Київ : КММ, 2011. – 140 с.

 

   Книга є вступом до спеціального розділу сучасної нейропсихології, присвяченого асиметрії головного мозку, яка включає в себе асиметрію психомоторної поведінки людини. Ці розділи фундаментальної науки сьогодні виходять далеко за межі монографії, тому мета авторів підготувати читача до сприйняття не звичного наукового матеріалу. Практичне значення даної книги – наблизити лікарів, психологів, вчителів, інших фахівців до розуміння природи ліворукості, правильного її розпізнавання та мобілізувати їх до захисту ліворуких дітей від перенавчання.
161

Шпак М. М. Психологія розвитку емоційного інтелекту молодших школярів : монографія / М. М. Шпак. – Тернопіль : ТНПУ, 2016. – 372 с.

 

   У монографії здійснено теоретико-методологічне обгрунтування феномену емоційного інтелекту особистості на засадах системного, суб’єктно-діяльнісного, особистісно зорієнтованого та компетентнісного наукових підходів. Подано цілісну психологічну концепцію розвитку емоційного інтелекту в онтогенезі. Розкрито психологічні закономірності, механізми, структурні компоненти, соціально-психологічні чинники, вікові та статеві особливості, психолого-педагогічні умови розвитку емоційного інтелекту в молодшому шкільному віці.
   Монографія дозволить всебічно науково осмислити порівняно новий психологічний феномен - емоційний інтелект, який упродовж останніх років розглядається вченими як інтегральна властивість особистості, що забезпечує успішність соціальної взаємодії та життєдіяльності людини.
   Для психологів-науковців, психологів-практиків, педагогічних працівників, докторантів, аспірантів, студентів, а також широкої читацької аудиторії.

 

144  143    142   141   140   139   138   137   173   174   175  178   179   180   181 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]