Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору історичних наук, професору кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук Павлу Степановичу Коріненку за подаровані книги.

 

96

Абразумова О. М. Суспільно-політична активність селянства УСРР у роки непу : монографія / О. М. Абразумова, С. В. Корновенко. – Черкаси : Черкаський національний університет ім Б. Хмельницького, 2017. – 190 с.

 

   У монографії на основі критичного аналізу історичних джерел та здобутків історіографії, застосування нових методологічних підходів з’ясовано передумови, різноманіття маловідомих раніше форм та проявів, а також результатів суспільно-політичної активності українського селянства у роки непу. У дослідженні проаналізовано соціально-економічні га суспільно-політичні витоки та особливості проявів громадського житія українського села. Досліджено, що суперечливість впливу нової економічної політики на соціально-економічне та суспільно-політичне життя українського селянства зумовила активізацію його громадської ініціативи Показано ступінь інтеграції українського селянства в радянську громадсько-політичну структуру та наростання тенденцій до його самоорганізації У роботі вивчено природу, причини, характер, завдання, інтенсивність одного із найбільш поширених проявів громадської активності українського селянства середини 1920-х років – руху за створення незалежних селянських спілок. Зроблено висновок про те, що опозиційні настрої населення коливалися від збройних методів опору владі на початку та наприкінці 1920-х років до демократичних спроб співпраці шляхом обговорення комплексу соціальних проблем та утворення незалежних громадських селянських організацій. 
91

Аграрне законодавство періоду української революції (1917-1921 рр.) : збірник документів і матеріалів / упоряд. С. В. Корновенко, А. Г. Морозов, Ю. Г. Пасічна. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2019. – 554 с.  

 

   Українська революція 1917-1921 рр. мала виразний селянський характер. Усі без винятку тогочасні уряди наріжним каменем своєї внутрішньої політики вважали аграрну. У збірнику представлено документи законодавчого, розпорядчого, управлінського характеру, які дозволяють грунтовно осмислити аграрну політику Тимчасового уряду. Центральної Ради, Української Держави, Директорії УНР, ЗУНР, радянської влади, Особливої наради, Уряду Півдня Росії, Румунії, Другої Речі Посполитої та Чехословаччини, атакож скласти об’єктивне уявлення про роль і місце селянського фактора в Українській революції 1917-1921 рр.
   У книзі подано як вже опубліковані, так і виявлені, дотепер невідомі, історичні джерела. Представлені документи і матеріали покликані створити належні інформаційні підстави читачам і дослідникам у пошуку відповіді на складні питання аграрної історії нашої країни періоду Української революції 1917-1921 рр.
   Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів, а також на широкий загал читачів, усіх, хто прагне повніше осягнути аграрне законодавство державних утворень революційної доби.
95

Верховцева І. Г. Між корпоративністю і бюрократизмом: самоврядування селян у Російській імперії (друга половина ХІХ - початок ХХ ст.) / І. Г. Верховцева. – Черкаси : Чабаненко Ю. А. , 2018. – 397 с.

 

   У монографії на основі репрезентативних історичних джерел, ґрунтуючись на сучасних підходах у вивченні історії селянства, з’ясовано ідейно-теоретичні та організаційні засади становлення селянського самоврядування в Російській імперії в другій половині XIX - на початку XX ст., роль цього інституту в соціокультурній розбудові імперського села, господарському і соціально-політичному оновленні країни загалом. Особливу увагу приділено політизації селянського самоврядування під час аграрних виступів 1902-1907 рр., його впливу на розгортання в імперії Романових селянської революції.У монографії на основі репрезентативних історичних джерел, ґрунтуючись на сучасних підходах у вивченні історії селянства, з’ясовано ідейно-теоретичні та організаційні засади становлення селянського самоврядування в Російській імперії в другій половині XIX - на початку XX ст., роль цього інституту в соціокультурній розбудові імперського села, господарському і соціально-політичному оновленні країни загалом. Особливу увагу приділено політизації селянського самоврядування під час аграрних виступів 1902-1907 рр., його впливу на розгортання в імперії Романових селянської революції.
   Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами селянознавства та місцевого самоврядування.
100

Історія українського селянства : нариси : в 2 т. Т. 1 / О. В. Андрощук, В. К. Баран, А. В. Блануца [та ін.] ; НАН України. – Київ : Наук. думка, 2006. – 632 с.

 

   Нариси узагальнюють дослідницьку роботу в галузі історії українського селянства, шо здійснювалася в останні півтора десятиріччя. Зокрема, в книзі по-новому висвітлюються такі важливі епохи в історії селянства, як доба Київської Русі, визвольна війна під проводом гетьмана Б. Хмельницького, Українська революція початку XX ст. (1-й том), суцільна колективізація сільського господарства та її політичні і соціально-економічні наслідки (2-й том).
   Для широкого кола читачів.
86

Калінкіна С. А. "Великий перелом" на селі. Фінал селянської революції (1929-1933 рр.) / С. А. Калінкіна, С. В. Корновенко, С. В. Маркова, Н. Р. Романець. – Черкаси : Черкаський національний університет ім Б. Хмельницького, 2017. – 300 с.

 

   У монографії на основі критичного аналізу історичних джерел та здобутків історіографії, застосування новітньої методології з’ясовано сутність «великого перелому» на селі, розкрито репресивно-каральну політику радянської влади в українському селі у 1929 - 1933 рр., заходи, спрямовані на формування «нового» селянина. Сталінська «революція згори» була спрямована на придушення селянської революції, нищення селянина-ідеомана, традиційних духовно-культурних цінностей українського селянства. 
   Обгрунтовано, що аграрна політика радянської влади в українському селі наприкінці 1920-х- на початку 1930-х рр. за своєю сутністю була черговим етапом соціально-економічного, суспільно-політичного, культурного комуністичного штурму села зі властивими йому антигуманними методами реалізації. Наслідком стало фізичне і духовне винищення українського селянства, а інструментом - податкова політика, репресії, Голодомор 1932 - 1933 рр. тощо.
   Розрахована на широке коло читачів.
92

Киданюк А. В.Соціально-економічні та культурні процеси у західноукраїнському селі (1944-1950 рр.) : монографія / А. В. Киданюк. - Тернопіль : Осадца Ю.В., 2018. – 214 с.


   У монографії на основі аналізу широкого кола архівних джерел, опублікованих документів і матеріалів, періодичних видань, досягнень вітчизняної та зарубіжної історіографії висвітлено основні соціально-економічні та культурні процеси в західноукраїнському селі у 1944-1950 рр.: проаналізовано особливості та закономірності процесу колективізації сільського господарства, розкрито роль, функції та основні напрямки роботи МТС, досліджено основні соціальні зміни у житті селян та з’ясовано причини та основні форми селянського опору колективізації та радянізації, розкрито загальні тенденції та специфіку відновлення й розвитку мережі освітніх закладів, висвітлено зміст, напрямки, методи, форми роботи сільських культпросвітніх установ, визначено можливості застосування досвіду соціально-економічних та культурних процесів у сучасній Україні.

97

Коріненко П. С. Правові засади земельних відносин в українському селі в першій половині ХХ ст. Історичний аспект : монографія / П. С. Коріненко, Б. М. Баран. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2021. – 250 с.

 

   У монографії на основі широкого кола джерел, зокрема і маловідомих, історичних, юридичних, економічних фахових видань висвітлено правові засади земельних відносин в українському селі в першій половині XX ст. 
   Проаналізовані історіографія та джерелознавча основа, зміни в системі земельних відносин на трьох етапах: дореволюційної доби (1900-1917 рр.), Української революції (1917-1920рр.), радянської доби і німецької окупації (1921-1944 рр.), зумовлені цими історичними етапами особливості напрацювання нормативно-правових документів тогочасними державними структурами та наслідки їх запровадження в українському селі.
87

Коріненко П. С. Трансформації земельнихвідносин в українському селі (ІХ - початок ХХІ ст.). Порівняльний аналіз : монографія / П. С. Коріненко. – Тернопіль : [б.в.], 2015. – 496 с.

 

   У монографії на основі широкого кола опублікованих та неопублікованих джерел, фахових видань висвітлено трансформації в земельних відносинах українського села IX -поч. XXI ст. Проаналізовані історіографія та джерелознавча основа, зміни у землеволодінні та землекористуванні різних категорій населення, зумовлених інкорпоративними процесами та аграрними реформами. Трансформації в земельних відносинах українського села досліджуються із застосуванням порівняльного аналізу. 
88

Корновенко С. В. Селянин-бунтар. Селянська революція в Україні 1902-1917 рр. : монографія / С. В. Корновенко, О. В. Герасименко. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2017. – 204 с.

 

   У монографії досліджено передумови, початок селянської революції та й розвиток у 1902 - 1904 рр. На основі аналізу широкого кола історичних джерел вивчено форми та зміст революційної активності селян у 1905 - 1907 рр. Предметно розкрито таке явище, зумовлене селянською революцією, як селянські республіки. З’ясовано розвиток селянської революції за умов реалізації Столипінської аграрної реформи. Висвітлено революційну активність селянства під час Першої світової війни.
   Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться аграрною історією.
93

Корновенко С. В. Селянське республікотворення періоду Української революції 1917 -1921 рр. : монографія / С. В. Корновенко, А. І. Берестовий, О. В. Компанієць [та ін.]. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2019. – 220 с.

   У монографії розкрито, що активним учасником національного державотворення періоду Української революції 1917—1921 рр. стало селянство. Зумовлено було це тим, що українське суспільство на початку XX ст. носило аграрний за своїм змістом характер. Селянство у роки Української революції мало власну «політичну програму», запропонувало власний варіант соціально-економічної та суспільно-політичної моделі, прийнятної для нього. Одним із виявів селянської революційності було становлення селянських республік.
   На підставі аналізу історичних джерел селянську республіку розуміємо як форму суспільно-політичної та громадської самоорганізації селян, об’єднаних спільними духовно-культурними, суспільно-політичними і соціально-економічними цінностями/ідеалами для вирішення спільних духовно-культурних, суспільно-політичних, соціально-економічних питань. Ключовим для розуміння селянської республіки є спільна справа.
   Як соціокультурне, цілісне історичне явище селянська республіка була результатом селянської революції, виявом селянської революційності, селянського бунту, реалізацією політичної програми селянства. Вона переконливо засвідчила появу на тогочасній історичній арені нового активного суб’єкта історії - селянина.
   Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів, а також на широкий загал читачів, усіх, хто прагне повніше осягнути особливості національного державотворення періоду Української революції 1917-1921 рр.
90

Лозовий В. Аграрна революція в Наддніпрянській Україні : ставлення селянства до влади в добу Центральної Ради (березень 1917 р. - квітень 1918 р.) : монографія / В. Лозовий. – Кам′янець-Подільський : ПП Мошак М. І., 2008. – 480 с.

 

   Монографію присвячено висвітленню та аналізу процесу формування та функціонування владних структур на селі, змісту владних рішень, їх відповідності настановам та стереотипам селянської свідомості, визначенню масових настроїв, що призводили до наростання соціального радикалізму та екстремізму, а також мотивації суспільної поведінки селянства.
   Видання адресується історикам, студентам, усім, кого цікавить історія України.
98

Падалка С. С. Аграрна історія України у трьох частинах. Частина І : Від найдавніших часів до початку ХХ століття / С. С. Падалка, І. Г. Кириленко, В. А. Вергунов. – Київ : Аграрна наука, 2019. – 332 с.

 

   У першій частині навчального посібника на основі аналізу документальних джерел, напрацювань вітчизняних і зарубіжних дослідників розкрито аграрні відносини в Україні від найдавніших часів до початку XX ст. Особливу увагу приділено питанням змін у сільському господарстві, у соціально-економічному житті села та середовищі селянства. Знання досвіду минулого аграрного ладу може стати надійною основою свідомого вибору оптимальних шляхів подальшого поступу України як демократичної і заможної держави. 
   Розраховано на студентів і викладачів навчальних закладів, економістів, істориків, спеціалістів, широкого загалу читачів, котрих цікавить історія України.
99

 Падалка С. С. Аграрна історія України у трьох частинах. Частина ІІ : Радянська доба (1917-1991 рр.) / С. С. Падалка, І. Г. Кириленко, В. А. Вергунов. – Київ : Аграрна наука, 2019. – 458 с.

 

   У другій частині навчального посібника на основі аналізу документальних джерел, напрацювань вітчизняних і зарубіжних дослідників розкрито аграрні відносини в Україні упродовж радянської доби. Особливу увагу приділено питанням змін у сільському господарстві, у соціальному благополуччі селянства. Знання досвіду минулого аграрного ладу може стати надійною основою свідомого вибору оптимальних шляхів подальшого поступу України як демократичної і заможної держави.
   Розраховано на студентів і викладачів навчальних закладів, економістів, істориків, спеціалістів, широкий загал читачів, котрих цікавить історія України.
89

Рекрут В. Нариси життя Гайсинщини. Українська революція (1917-1921 рр.) : Події. Особи. Роздуми. Книга І.: Доба Української Центральної Ради. (4 березня 1917 - 29 квітня 1918 рр.) / В. Рекрут. – Вінниця : ТОВ "Меркьюрі-Поділля", 2018. – 420 с.

   У нарисах з історії Гайсинщини під час діяльності Української Центральної Ради (4 березня 1917 - 29 квітня 1918 рр.) висвітлено перебіг революційних подій та повсякденне життя населення краю. Простежено суспільно-політичні й соціально-економічні зміни, показано особливості громадського життя різних національних та соціальних верств населення, відображено настрої й очікування мешканців краю. Окрему увагу приділено виборам до органів місцевого самоврядування та розвитку національно-культурної й освітньої сфери Гайсинщини, участі у цих процесах кооперативів і земських організацій.
   Видання розраховане на науковців, краєзнавців, викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться історією України, Поділля й Гайсинщини початку XX ст.
94

Селянство Черкащини в добу Української революції 1917-1921 рр.: збірник документів і матеріалів / Упоряд.: Т. А. Клименко, С. В. Корновенко, В. М. Мельниченко, Ю. Г. Пасічна. – Черкаси : Чабаненко Ю.А., 2017. – 180 с.


   У збірнику вміщено документи і матеріали, що висвітлюють участь селянства – найчисельнішої верстви людності Черкащини, у революційних процесах 1917-1921 рр., розкривають особливості аграрної політики тогочасних урядів та ставлення до неї сільського населення краю. Опубліковані документи відображають опір селян політиці «воєнного комунізму», їх участь у повстанському' русі та боротьбі за українську державність.
   Книга розрахована на науковців, викладачів, учителів та студентів, а також широкий загал читачів, які прагнуть повніше пізнати історію рідного краю і України. Збірник підготовлено згідно з держбюджетною темою «Селянство України за умов суспільно-політичних потрясінь та соціально-економічних трансформацій першої третини XX ст.» (номер державної реєстрації 0115U000636).

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]