Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подякукандидату медичних наук, доценту кафедри фізичного виховання та реабілітації Людмилі Олексіївні Вакуленко за подаровані книги.

 

5 

   Вакуленко Л. О. Лікувально-реабілітаційний масаж у педіатрії : навч. посібн.  / Л.О. Вакуленко, Д.В. Вакуленко. – Тернопіль : ТНМУ, 2023. – 340 с.

 

   У посібнику висвітлено анатомічні, фізіологічні основи та види масажу; техніку та методику виконання прийомів масажу та окремих ділянок тіла; правила призначення, побудови, проведення процедури і курсу лікування з масажу. Звернено увагу на правила вибору, техніку проведення заспокійливого та збуджувального масажу при індивідуалізації масажних впливів, економізацію праці масажиста. Детально описано техніку сегментарно-рефлекторного масажу 8 педіатричній практиці: масаж здорової дитини і дітей з відхиленнями у стані здоров'я; масаж груді матері для корекції лактації при грудному вигодовуванні; застосування логопедичного, точкового масажу, його поєднання з фонаційною гімнастикою; точково-склеромірного масажу при дитячому церебральному паралічі.
   Описано принципи, правила, методи алгоритмічного моделювання процесу призначення, формування програм і проведення масажу, приклади алгоритмічного вирішення ситуаційних задач (із їх теоретичним обґрунтуванням), пов'язаних з окремими синдромами та захворюваннями. Наведено приклади їх реалізації в інформаційній системі фізичної реабілітації.
   Навчальне видання призначене для підготовки фахівців фізичної терапії, ерготерапії, ортопедагогіки та інших спеціальностей з навчальної дисципліни «Лікувальний масаж» («Реабілітаційний масаж»). Буде корисним при підготовці магістрів (лікарів із фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, ортопедагогів), для педіатрів, фахівців сімейної медицини та всіх, хто цікавиться масажем.
6

   Основи реабілітації фізичної  терапії, ерготерапії : підручник / за заг ред. Л.О. Вакуленко, В.В. Клапчук. – Тернопіль : ТНМУ, 2023. – 372 с.     

 

   У підручнику висвітлено соціально-економічні та медико-біологічні аспекти здоров’я, організаційні основи, засоби реабілітації, функціональні обов’язки та юридичну відповідальність осіб, причетних до фізичної та реабілітаційної медицини. Детально описано основи лікувальної фізичної культури як основного засобу активної фізичної терапії: зміст, завдання, види, класифікація, механізм позитивного впливу; методи обстеження хворого, визначення його функціональних можливостей; режими рухової активності, форми та методи застосування; правила підготовки і проведення процедури та оцінки її результатів; поєднання з іншими засобами реабілітації. Подано застосування інформаційних технологій у фізичній та реабілітаційній медицині. Висвітлено принципи, правила, методи алгоритмічного моделювання процесу призначення, формування програм та проведення реабілітації, запропоновано приклади їх реалізації в інформаційній системі фізичної та реабілітаційної медицини.
   Підручник призначений для підготовки фахівців із фізичної реабілітації (фізичної терапії) І рівня вищої освіти з навчальної дисципліни «Основи практичної діяльності у фізичній реабілітації» («Основи фізичної терапії», «Основи фізичної реабілітації»). Може бути використаний при підготовці магістрів: лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, ерготерапевтів, фізичних терапевтів. Буде корисним для лікарів різного фаху, насамперед - лікарів загальної практики-сімейної медицини.

  

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]