Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку українському і польському літературознавцю, перекладачу, доктору філософії, професору Університету ім. Марії Кюрі Склодовської у Любліні Ігорю Набитовичу за подаровані книги.

 

333

   Набитович І. Дерево життя літературного роду : Іван Федорович, Володислав Федорович, Дарія Віконська / Ігор Набитович. – Київ : Дух і літера, 2018. – 560 с.

 

   Історія трьох поколінь письменників роду Федоровичів тісно переплітається із світовідчуттям, світоуявленням трьох епох: творчість і чин Івана Федоровича закорінені у Романтизм, Володислава Федоровича – у Позитивізм, в «органічну працю», Ліни Федорович-Малицької (Дарії Віконської) – у Модернізм. Відтак кожному з них присвячена тут окрема книга життя – книга творчості і праці на тлі їхніх епох. Мовою творчості Івана та Володислава Федоровичів була польська. Їхня онучка та донька, письменниця й мистецтвознавиця Дарія Віконська творила вже українською. Доля цього письменницького роду – це й історія Галичини ХІХ – першої половини ХХ століття та народження тут двох модерних націй – українців та поляків.
334

   Набитович І. Gloria et sacrum Історична проза української еміґрації / І. Набитович. – Lublin: Wydawnictwo UMCS, 2022. – 230 s.

 

   Нове дослідження Ігоря Набитовича є цілісним і багатоплановим академічним поглядом на художню історичну прозу української еміграції як особливу ідеологічну та історіософську структуру, яка виконувала важливу роль у вихованні національної свідомості «розсипаного» по чотирьох континентах українства та плеканні його переможного візіонерства, йдеться в одному з оглядів книги.

   Свої теоретичні погляди на цю наукову тему автор виклав у вступному розділі «Memoria inter res gestse res fictae: У трикутнику пам’яти, історії та літератури». Зокрема в ньому проаналізовано проблему розвитку історичного мислення в європейській культурі, проблему розмежування між власне історичним і художнім історіософським мисленням. Окремий підрозділ присвячено темі впливу художньої літератури на історичну науку ХХ століття.

   Науковий матеріал монографії згрупований в трьох розділах аналітичного змісту: «Історіософія на маргіналіях белетристики», «Красне письменство на маргіналіях філософії історії», «Художня проза на маргіналіях Святого Письма».

335

   Набитович І. Саґа мистецької родини : Алєксандер Фредро, Софія Шептицька, митрополит Андрей Шептицький / І. Набитович. – Київ : Дух і літера, 2023. – 792 с. – (Постаті культури)

 

   Історія Галичини нерозривно переплелася з долею родів ґрафів Фредрів і Шептицьких. Ця книжка – життєопис трьох знакових постатей польської та української культур: драматурга Алєксандера Фредра, «батька польської комедії», його доньки, малярки й письменниці Софії Шептицької та її сина – митрополита Української греко-католицької Церкви Андрея Шептицького, великого мецената української культури й науки. Відтак кожному з них присвячена тут окрема книга життя – книга творчості і праці на тлі їхніх епох. Доля цього мистецького роду – це й історія Галичини кінця ХVІII – першої половини ХХ століття та народження тут двох модерних націй – українців та поляків.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]