Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку українському філологу, педагогу, книголюбю Галині Антонівні Нановській за подаровані книги (в кількості 82 одиниці). 

Галина Антонівна у минулому працювала на підготовчому відділенні ТНПУ, викладала філологічні дисципліни. Є патріоткою України і патріоткою нашого університету. Вболіває за фахову підготовку наступних поколінь, зокрема майбутніх гуманітаріїв. Переконана, що читання книг є надзвичайно важливою складовою формування особистості.

 

256

   Айтманов Ч. Тавро Кассандри (з єресі ХХ століття) / Чингіз Айтманов ; пер. з рос. Н. Куліш. – Київ : Друге дихання, 2018. – 220 с.

 

   У науково-фантастичному романі Чингіза Айтматова "Тавро Кассандри" переплітаються долі вченого-генетика, який працює над створенням штучної людини, і старіючого футуролога. Після наукового тріумфу генетик раптом відмовляється від подальшої кар'єри і поселяється на космічній орбітальній станції, з якої збурює світ відкриттям теорії, яку назвав Тавро Кассандри.
245

   Гримич М. Клавка : роман / Мирина Гримич. – Київ : Нора-Друк, 2019. – 336 с.

 

   Дія роману Марини Гримич «Клавка» відбувається у Спілці письменників України і в київському письменницькому будинку РОЛІТ у 1947 році, коли відбувся сумнозвісний Пленум, відомий в історії розгромом української літератури, зокрема паплюженням Юрія Яновського та Максима Рильського. Але мало хто знає, що розправою над цими двома класиками не обмежилось: українських літераторів  колег по перу, сусідів по дому  нацьковували одне на одного, користуючись їхніми амбіціями. Учасники подій по-різному вийшли з нелегкої етичної ситуації  хто з високо піднятою головою і посмішкою на устах, а хто в ганьбі і досмертних докорах сумління. Клавка, секретарка Спілки письменників, знає про письменників усе, а драматичні події відбуваються на її очах. Паралельно в її досить одноманітному житті старої дівки відбуваються кардинальні зміни: вона опиняється в центрі любовного трикутника  між відповідальним працівником ЦК КП(б)У і молодим письменником, який щойно повернувся з фронту. Літературне життя 1940-х, повоєнний Київ, Євбаз, комунальна квартира  це те тло, на якому розгортається динамічний сюжет.
253

  Дзюба С. Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса : роман / С. Дзюба, А. Кірсанов. – Харків : Фабула, 2019. – 176 с.

 

   Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.
224

   Дочинець М. Зряче перо : роман із аркушем / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Картапська вежа, 2017. – 289 с.

 

   "Поспішай до мене, а до себе - насамперед", - казали давні мудреці.

   Отся книжка письменника духовного наративу, лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - особливого роду. Це плід пересівання насінин для дерева Життя, збирання леліток світла, пильнування над чарами письма. Це - щоденник духовної виправи, сповідь перед самим собою, занурення в таїни письма. Одним словом це - роман Зрячого пера з Аркушем. Освячений любов'ю до людини, до світу, до слова, до Бога. А ще це - книжка, що читається з будь-якої сторінки і в будь-якому керунку...

225

   Дочинець М. Руки і душа та інші невигадані жіночі історії / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2012. – 180 с.

 

   Жінки здатні на все. А декотрі навіть на більше. Це реальні історії про реальних жінок. Історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу.
243

   Жадан С. Ворошиловград : роман / Сергій Жадан. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 320 с.

 

   За версією конкурсу "Книга року Бі-бі-сі" роман "Ворошиловград" став кращою книгою десятиліття!

   Пил доріг, іржаві бензоколонки, втомлені автобуси, старі "хрущовки"... Місто, що залишилось десь поза часом. Дивні люди, які займаються дивними справами. Абсурд - та водночас "справжність" існування... Герман повертається до містечка свого дитинства у степах Донбасу, щоб знайти зниклого брата і врятувати його бізнес. Проте реальність виявляється хиткою, майбутнє - невизначеним, а минуле викликає надто гостру ностальгію... Лірична і жорстка, соціальна і метафізична, меланхолійна і реалістична історія, сповнена безмежних просторів, спогадів, сновидь, мрій, джазу та духу справжньої дружби.

252

   Забужко О. Після третього дзвінка вхід до зали забороняється : оповідання та повісті / Оксана Забужко. – Київ : Комора, 2017. – 416 с.

 

   Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття – від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління – «покоління відкладеної війни».

244

   Заставна К. STECK. Мережива життя : роман / Ксенія Заставна. – Київ : Український пріоритет, 2016. – 304 с.

 

   Дія роману "STEK. Мережива життя" починається в наші дні в Одесі. Головна героїня, купуючи старовинне піаніно фірми "STEK", випадково розкриває чужу таємницю.
254

   Капоте Т. Інші голоси, інші кімнати / Трумен Капоте. – Харків : Vivat, 2017. – 224 с.

 

   Напівавтобіографічний роман "Інші голоси, інші кімнати" Трумена Капоте, одного з найвідоміших прозаїків ХХ століття, – це історія тринадцятирічного хлопчика, котрий, дорослішаючи, намагається розгадати таємниці любові і смерті. Після втрати матері Джоел вирушає в маєток батька, якого ніколи не бачив. Натомість він знайомиться з мачухою та її кузеном. Також доля зводить його із сестрами Айдабель і Флорабель – такими однаковими і такими різними… В оточенні старих стін і нових людей минають Джоелові дні, упродовж яких він пізнає себе й світ, дні між дитинством і юністю…

226

   Корсак І. Завойовник Європи : роман / Іван Корсак. – Київ : Ярославів Вал, 2011. – 160 с.

   «Завойовник Європи» Івана Корсака – то роман про те, що завойовувати землі та країни можна не тільки військами.В книзі йдеться про українського князя Ростислава Михайловича, який породичався з усією Європою, бо вмів плести матримоніальні сіті, в яких опинялися не тільки сильні світу цього, а й цілі держави.
227

   Корсак І. Перстень Ганни Барвінок : роман / Іван Корсак. – Київ : Ярославів Вал, 2015. – 248 с.

   Ті імена світять нам крізь мліч далеких років, і то не байдуже світло, що вихолонуло у більш ніж столітнім путі, воно зігріває й досі наші серця. Саме ці імена ставили українську літературу в один ряд з кращою європейською. Святі і грішні, великі в подвижництві своєму й кумендні у дріб'язку буднів, - мають перед нами постати такими, якими насправді були. І це не применшить їх величі.
255

   Країна жіночого роду / укладач Вахтанг Кіпіані. – Харків : Vivat, 2021. – 304 с.

   Видатні українки XX століття часто лишаються непомітними. Про долю деяких жінок цієї книжки хтось, можливо, почує вперше, однак їхню роль в українській історії не варто применшувати. Це лікарки, вчительки, учасниці національно-визвольного руху, політув’язнені, журналістки, культурні діячки… Без них – сильних, активних, відданих – сторінки нашого роду були б зовсім інакшими.
   У цій книжці зібрано інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про визначних жінок України, які з’являлися на ресурсі «Історична правда». Серед них – і унікальне інтерв’ю Квітки Цісик, і статті про докторку медицини Розалію Ліфшиць-Винниченко, підпільницю Ірину Тимочку «Христю» й письменницю Олену Телігу; і розмова з Валентиною Шевченко, яка очолювала Президію Верховної Ради УРСР під час аварії на ЧАЕС.

   Укладачем збірки є український журналіст, історик, головний редактор інтернет-видання «Історична Правда», укладач книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані.

234    Лепкий Б. Не вбивай ; Батурин : історичні повісті / Богдан Лепкий. – Львів : Червона калина, 1991. – 450 с. – (Історична бібліотека "Дзвона", Ч. 8)
235    Лепкий Б. Полтава : історичні повісті / Богдан Лепкий. – Львів : Червона калина, 1991. – 408 с. – (Історична бібліотека "Дзвона", Ч. 10)
236     Лепкий Б. С. З-під Полтави до Бендер ; Крутіж : історичні повісті / Б. С. Лепкий. – Львів : Червона калина, 1991. – 336 с. – (Історична бібліотека "Дзвона", Ч. 5)
242

   Лис В. Країна гіркої ніжності : роман / Володимир Лис. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 368 с.

   Три жінки, три нелегкі долі, три шляхи до кохання...

   У неї було дивне ім’я і дивовижна доля. Даза, дочка радянського чиновника, у 30-х роках пройде пекло дитбудинку, а після війни опиниться у вирі повстанської боротьби. Її донька Віталія, витончена естетка, покохає кримінального авторитета. Онуці Олесі в наш буремний час теж доведеться боротися за кохання...
250

Листопад А. Соловки = Solovky : поетична епопея / Антоніна Листопад. – Київ  : Смолоскип, 2009. – 568 с.

   Цю Книгу варто прочитати всім. Книга ''Соловки'' видатної письменниці Антоніни Листопад - визначна подія в українській літературі. Поезія одухотворила документалі-стику. Справжні імена - у справжній поезії. Книга ''Соловки'' - це Україна на Соловках.
   ''Соловки'' - не просто поетична епопея довжиною в 600 років. Книга ''Соловки'' - це цілий Світ на одному острозькому човні, де начебто третина Людства - Українці.
   Прочитаєш — осягнеш найголовніший закон життя. Закон бумеранга. Що посилаєш уперед, те неодмінно отримаєш назад. Як не до себе, то до своїх поколінь...
Україна на Соловках — це наша незагойна рана, це наші не знайдені ще могили. Україна на Соловках - це мощі Святого Петра Калнишевського, найбільшого великомученика 19 століття, канонізованого в 2008 році разом із Ярославом Мудрим і Острозьким князем Костянтином. Це мощі, які ще засвітяться. У розтерзаній соловецькій землі!
   Україна на Соловках - це наші щорічні прочанські прощі на Дні Пам'яти. В твоє серце, як у Біле море, впадуть великі і малі імена Українських в'язнів-соловчан.
   Ти, може, вперше почуєш слово Сандармох, здригнешся і перехрестишся, щоб ніколи ніде таке не повторилося.
   Ця Книга - це попередження про наслідки.
   Ця Книга - це Українська Пам'ять-Тризна.
   Ця Книга - це Український Реквієм-Вречевлення.
   На усі Вічні Віки! Негаснуча свічка по соловецьких в'язнях!
   Цю Книгу варто прочитати кожному...
231

   Матіос М. В. ... Майже ніколи не навпаки : сімейна сага в новелах / М. В. Матіос ; худож. С. Іванов. – Львів : Піраміда, 2007. – 176 с.

   Історія кількох гуцульських родин часів Першої світової війни. Великі пристрасті звичайних людей, легке марево містики, вічні дилеми Любові-Ненависті, Гріха-Спокути... Закони честі вступають у суперечку із законами серця, бо так було споконвіку, і майже ніколи не є навпаки.
232

   Матіос М. В. Москалиця ; Мама Маріца - дружина Христофора Колумба / М. В. Матіос ; худож. С. Іванов. – Львів : Піраміда, 2016. – 116 с.

   Москалиця. Немає межі жіночій винахідливості в час смертельної небезпеки. Немає страху, який позбавив би жінку волі чинити опір. Немає людини, здатної розгадати жінку, що тримає свою таємницю впродовж життя, як тримає власну честь… Кожна жінка могла би створити свою галерею подібних істин. Проте Марія Матіос у повісті «Москалиця» відстоює саме таку філософію.

   Мама Маріца - дружина Христофора Колумба. Марія Матіос укотре не щадить свого читача: більш трагічного сюжету, ніж той, що його пропонує письменниця в повісті «Мама Маріца – дружина Христофора Колумба», мабуть, важко буде відшукати в світовій літературі. Цього разу вона вдалась до однозначно татуйованої теми, яка проте, не викликає й тіні відрази чи неприйняття. Письменниця викладає сюжет так, ніби балансує лезом бритви, боячись поранитись самій і боячись поранити читача. Проте без сліз тепер не обійдеться. Оповідь Марії Матіос про бездонність материнської любові співмірна хіба що з грецькою трагедією чи народним епосом.

233

   Матіос М. В. Приватний щоденник. Майдан. Війна... / М. В. Матіос. – Львів : Піраміда, 2015. – 354 с.

   "Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей".

   У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" - боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...

230

   Матіос М. В. Чотири пори життя / М. В. Матіос ; худож. С. Іванов. – Львів : Піраміда, 2009. – 264 с.

   Упродовж усього життя людину поборюють пристрасті. Та надходить мить – і чуттєва людина навіть у пристрасті стає філософом.
   Таким є лейтмотив ранніх творів Марії Матіос, представлених у книзі «Чотири пори життя».
237  Пагутяк Г. Зачаровані музиканти : роман-феєрія / Галина Пагутяк. – Київ : Ярославів Вал, 2010. – 224 с.
239    Пагутяк Г. Сни Юлії і Германа : роман ; Кенігсберзький щоденник / Галина Пагутяк. – Київ : Ярославів Вал, 2011. – 304 с. 
238    Пагутяк Г. Слуга з Добромиля : роман / Галина Пагутяк. – Львів : Піраміда, 2012. – 200 с.
241

Саліпа О. Будинок на аптекарській / Ольга Саліпа. – Харків : Фоліо, 2021. – 318 с.

   У Хмельницькому за дивних обставин помирає антиквар. Його донька, яка багато років не бачила батька, мимоволі опиняється у вирі кримінальних подій: викрадення людей, обшуки у батьковій квартирі й магазині, навіть вбивства. Усі ниточки злочинів ведуть до старого будинку аптекаря Деревоєда, що жив у місті понад століття тому. Багато років стіни цього будинку приховують таємницю, яка колись змінила хід історії. А той, хто її розгадає, володітиме світом.

   Проскурівський істеблішмент, масони, влади, що змінювали одна одну, вбивства євреїв, поляків-націоналістів, відомі історичні постаті... І будинок, який знає про все...

240

   Саліпа О. Оля / Ольга Саліпа. – Харків : Фоліо, 2020. – 218 с. – (Мистецькі біографії)

   Поки одні співчувають її самотності, інші на пальцях перераховують її чоловіків…

   З дитинства Ольга розуміє, що вона «не така». Її сила лякає і притягує, її почуття і пристрасть горять вогнем. Але вона сама — згоряє чи гартується?

   Ось він, ідеал: розумний, інтелігентний Маковей. Негідник чи рятівник? Злочинець чи жертва? Чи витримає кохання сильної жінки? Бо ж власні «скелети в шафі» не дають про себе забути. На шляху їхнього спільного щастя багато тіней з минулого.

   Кобилянська. Про неї знають все, але її не знає ніхто. Щоденники, листи, твори... Найбільша містифікація української літератури, створена нею самою. Роман «Оля», володар Гран-прі «Коронації слова-2020», не про письменницю, а про жінку. Пристрасну, вперту, але з власними комплексами та помилками, живу...

   Це дебютний роман Ольги Саліпи, що відома як поетка і авторка малої прози.

251

   Фольварочний В. Розчахнута душа : роман-сповідь / Василь Фольварочний. – Тернопіль : Джура, 2014. – 588 с.

   "Розчахнута душа" — це роман-сповідь, але на широкому тлі, зокрема, ідейних борінь, переборювання тисків, провокацій, якими були 50-ті — 70-ті роки минулого століття в Україні.Це не просто віяння, це — домінанта часу: як люди порядні, чи ті які намагалися бути порядними, виборювали себе, свою душу з ідеологічних пазурів у ті часи. Були деякі відмінності між так званими "західняками" і "східняками", перші менше прожили за радянського ладу, їхні батьки були знайомі з підпільною літературою, дещо переказувалось нам, бо вони бачили боротьбу УПА і дехто брав у ній участь.

   "Східняки" ж довше були зазомбовані, їм доводилося кожному самотужки вириватися з отруєної трясовини більшовизму. Роман потрібний, він і цікавий, і застережний. Молоде покоління мусить знати, як жили їхні старші брати та батьки. Аби собі неповторити їхні шляхи, аби правильно збудувати своє житття і бути гідними синами свого народу, своєї України. Любов до України, її землі, її людей — важлива тема роману, яка робить його вельми актуальним.

220

   Шкляр В. Елементал / Василь Шкляр. – 2-ге вид. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 224 с.

   Українець, вояк Французького іноземного леґіону, отримує завдання вивезти із заблокованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби. Ця надзвичайно напружена авантюрно-містична еротична історія гіпнотизує і приголомшує. Однак, попри всі зовнішні принади роману, Василь Шкляр – визнаний майстер сюжету, як завжди, б’є у «больові точки». В «Елементалі» – це насамперед анатомія тероризму, невимірна ціна любови, життя, смерти. 
221

   Шкляр В. Ключ : роман / Василь Шкляр.  – 3-тє вид., стер. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 256 с.

   Гостросюжетний роман-таємниця від автора романа-вибуху «Залишенець»! Журналіст Андрій Крайній — справжній ерудит, вільно володіє живими й мертвими мовами, але з матеріальними цінностями якось не склалося: доживши до віку Христа, не має даху над головою. Заповітний ключ простягнув йому дивакуватий незнайомець, а номер квартири навіює забобонний страх. Що ж це було: манна небесна чи прикра помилка? Незабаром Крайньому знадобляться ще два ключі: до таємниці зникнення господаря квартири номер 13 і до серця фатальної жінки, до якого не так легко достукатися... «Одні назвуть цей роман детективом. Другі добачать у ньому твір еротичний. Треті вважатимуть його містичним, окультним або й ритуальним.» 
222

    Шкляр В. Ностальгія : роман / Василь Шкляр.  – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 256 с.

   Що ти знайдеш у минулому – силу чи згубу? За день до того, як сталася аварія на ЧАЕС, Микола покинув роботу у видавництві. Тепер він вільний митець. Але чи вільна його душа? У дивному сні він бачить, як дружина стріляє йому в серце... Через кілька днів він зустрічає жінку, яка змогла витягти ту кулю з його душі, але їм не судилося бути разом...
223

    Шкляр В. Чорnе Соnце : збірка / Василь Шкляр.  – 3-тє вид., стер. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 304 с.

   Російсько-українська війна очима бійця полку "Азов".

   Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни?    Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.

   До видання ввійшли твори "Чорне Сонце", "Танець під чортову дудку", "Крук - птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії".

229  Довженко О. Твори в п′яти томах / Олександр Довженко. – Київ : Дніпро, 1983.
228 Тичина П. Зібрання творів у дванадцяти томах. Художні твори томи 1-7 / Павло Тичина. – Київ : Наукова думка, 1983

 246   247

 

  248    249

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]