Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору Національного університету "Києво-Могилянська академія" Борису Борисовичу Шалагінову за подаровані книги.

 

175

   Шалагінов Б. Зарубіжна література від античності до початку ХІХ сторіччя : історико-естетичний нарис : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Б. Шалагінов. – 3-тє вид., випр. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2013. – 368 с.

 

   В історико-естетичному нарисі розглянуто основні літературні явища античності середніх віків Відродження, XVII і XVIII ст., розкрито їх естетичну основу, ідейно-тематичний зміст і поетику, встановлено зв’язки із світоглядним життям епох.

177

   Шалагінов Б. Класики і романтики: штудії з історії німецької літератури ХVIII-XIX століть / Борис Шалагінов. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2013. – 440 с.

 

   Веймарські класики Ґете і Шиллер, ранні романтики Новаліс, Ф. Шлеґель, Тік, Гельдерлін, Клейст, Гофман та ін. розглядаються як фундатори «модерністичного проекту», суть якого – ардинальне оновлення літератури і всього мистецького життя, а також створення нового суб’єкта культури, нової інтелектуальної раси в Європі. Простежується доля «модерністичного проекту» в естетичному житті ХІХ і ХХ ст., розкриваються у романтичному мисленні витоки модерних і постмодерних теорій.
   Для студентів-філологів, викладачів зарубіжної літератури.

178

   Шалагінов Б. Романтики і модерністи: нариси з історії німецької літератури та естетики ХІХ-ХХ століть / Борис Шалагінов. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2020. – 224 с.

 

   Видання є тематичним продовженням попередньої праці проф. Б. Б. Шалагінова «Класики і романтики. Штудії з історії німецької літератури XVIII–ХІХ століть» (2013) і містить статті, кожна з яких, будучи присвяченою окремому літературному явищу або конкретному твору, підпорядкована спільній ідеї: розкрити німецьку літературу ХІХ та ХХ століть як єдиний історико-естетичний процес, що йому притаманні постійний культурно-естетичний діалог з попередніми епохами, незмінна орієнтація на постулати ідеалістичної філософії, синтез літератури, філософії та інших видів мистецтва, гостре відчуття національно-культурної самобутності, віра в незмінність принципів гуманності.

   Для студентів-філологів, викладачів зарубіжної літератури.
176

   Шалагінов Б. Б. "Фауст" Й. В. Гете: Містерія. Міф. Утопія: до проблеми духовної сутності людини в німецькій літературі на рубежі 18-19 ст. : монографія / Б. Б. Шалагінов. – Київ : Вежа, 2002. – 280 с. 

 

   До проблеми духовної сутності людини в німецькій німецькій літературі на рубежі 18-19 ст. Монографія. В монографії здійснено синтетичне дослідження «Фауста» Гете, в плані кантіанської філософської парадигми. Розглядається спорідненість твору з магістральними пошуками в гносеологічній, етичній, естетичній царині доби. Робиться спроба по-новому розкрити «складні місця» твору. Дається аналіз поетики, твору. Для наукових співробітників, викладачів-філологів, студентів.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]