Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка щиро вдячна професору, доктору історичних наук Еллі Володимирівні Бистрицькій за подаровані книги.

 

5 Варениця В. М. Історія євангельського руху на Тернопільщині / В. М. Варениця, І. Б. Репета, Ф. С. Рощенюк. – 3-тє вид., перероб. та доп. – Тернопіль : ТБС-ТООУЦХВЄ, 2022. – 842 с. – (2 прим.) 
310

Малеончук Г. Міжвоєнний Луцьк: суспільно-політичний, соціально-економічний, культурний розвиток (1919-1939) / Г. Малеончук, А. Шваб. – Луцьк : Терен, 2022. – 216 с.

 

  Монографія присвячена історії міжвоєнного Луцька (1919-1939 рр.). На основі широкого кола документальних джерел розглянуто трансформацію Луцька у воєводський адміністративний, політичний, економічний та культурний центр в умовах перебування західної Волині у складі Польщі. Висвітлено становлення та функціонування органів польської державної влади і міського самоврядування; характер та особливості етносоціальних, суспільно-політичних, економічних та культурних процесів; повсякденне життя та побут лучан. 
   Для науковців, студентів та широкого кола читачів.
309

Портнов А. Історії для домашнього вжитку : есеї про польсько-російсько-український трикутник пам′яті / Андрій Портнов. – Київ : Критика, 2013. – 344 с. – (2 прим.)

 

   Нова книжка історика Андрія Портнова містить есеї, написані протягом 2002-2013 років й оприлюднені як на шпальтах «Критики» і ще низки вітчизняних часописів, так і в малодоступних тут американських, британських, німецьких, польських, російських, французьких, чеських та інших іноземних друкованих та інтернетових виданнях. Розподілені за п’ятьма розділами з вельми промовистими назвами - «Очікуючи на російського Ґедройця», «Українсько-польські пригоди», «Історії Другої світової», «Поневолена Академія» та «Inter Librorum», - два з половиною десятки есеїв про різні драматичні аспекти польсько-українських, українсько-російських і російсько-польських стосунків і механізми творення окремої та спільної історичної пам’яті утворюють міцно зшитий наскрізним інтелектуальним сюжетом аналітичний текст про те, що в історії Центрально-Східної Европи будь-яка спроба визначити ідентичність того чи того «Ми» конче передбачає звернення до погляду того чи того «Іншого», а також про те, як можлива і чи можлива взагалі відповідальніша й відкритіша до Інших історія.
312

Релігія в контексті суспільної свідомості : колективна монографія / за ред. А. Колодного. – Київ : ТОВ НВП Інтерсервіс, 2015. – 480 с. 

 

   Монографія є продовженням змісту видрукуваної в 2012 році Відділенням релігієзнавства ІФ НАН України колективної праці «Релігія в контексті духовного життя».
   В ній розглядаються особливості релігії як форми суспільної свідомості й аналізуються її взаємодії з філософською, політичною, правовою, моральною та мистецькою свідомістю, спезифіка її відносин в історії й нині з наукою. В книзі дається нове бачення атеїстичної свідомості й процесу постання громадянської релігії як понадконфесійного духовного феномену. Майдан в книзі розглядається як Церква. Розрахована на науковців, вузівських викладачів, аспірантів і студентів релігієзнавчої спеціалізації, всіх, кого цікавлять питання взаємозв’язку і взаємодії релігії з іншими формами суспільної свідомості, її прагнення монополізувати духовне життя особи і суспільства.
311 Арифов С. Шариатская политика / Сейран Арифов. – Киев : Ансар Фаундейшн, 2020. – 362 с.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]