Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Національній асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців за подаровані книги в кількості 16 одиниць.

 

163

   Петрів В. Військово-історичні праці. Спомини / Всеволод Петрів ; редкол.: О. Біланюк, В. Лозицький, С. Петрів, В. Сергійчук, Л. Яковлева. – Київ : Поліграфкнига, 2002. – 640 с.

 

   До збірника військово-історичних праць Військового міністра і начальника Генерального Штабу армії Української Народної Республіки генерал-хорунжого Всеволода Петріва (1883–1948) увійшли його численні розвідки про розвиток військової справи українського та інших народів світу, більшість з яких публікується вперше. Велику цінність мають плани різних курсів з історії українського війська та історії України, що раніше також не публікувалися. Суттєвим доповненням до військово-історичних матеріалів автора є його спогади про події 1917–1918 років, котрі невідомі сучасному читачеві. Перше видання праць Всеволода Петріва, яке здійснюється в Україні до 120-річчя від дня його народження, розраховане на всіх тих, хто цікавиться історією військового мистецтва і минулим України.

162

   Сергійчук В. Українські державники : Всеволод Петрів / Володимир Сергійчук. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2008. – 296 с.

 

   Книга присвячена життю і діяльності видатного українського воєначальника й авторитетного дослідника історії Збройних Сил України генерал-хорунжого Армії УНР Всеволода Петріва – скандинава за походженням, котрий став справжнім патріотом нашого народу.

   Видання розраховане на широке коло читачів.
161

   Сергійчук В. Неусвідомлення України. Ставлення світу до Української державності : погляд у 1917-1921 роки з аналізом сьогодення / Володимир Сергійчук. – 2 вид., доповн. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2012. – 872 с.

 

   Використовуючи велику кількість невідомих досі для широкого загалу документів, у книзі розповідається про ставлення країн світу до відродженої Української держави в 1917-1921 роках. Аналізуючи байдуже ставлення більшості з них до підтримки українського національно-визвольного руху, пропонована праця вказує, що однією з причин такої позиції демократичного Заходу було неусвідомлення необхідності боротьби за волю України певною частиною самих українців. І сьогодні ось це неусвідомлення ролі України самими українцями витворює відповідне ставлення до неї світового співтовариства.
   Видання розраховане на всіх, хто хоче глибше зрозуміти здобутки й втрати українського національно-державного будівництва.
165

   Сергійчук В. Поляки на Волині у роки Другої світової війни : документи з українських архівів і польські публікації / Володимир Сергійчук. – Київ : Українська видавнича Спілка, 2003. – 576 с.

 

   Документи з українських архівів дають можливість зрозуміти всю ту складну і трагічну ситуацію, в якій опинилися поляки Волині в роки Другої світової війни насамперед з вини свого уряду, який, не рахуючись з прагненням корінного тут українського народу до створення власної державності, віддав наказ боротися за відновлення на цих теренах Речі Посполитої в довоєнних кордонах.
   Підштовхуваний гітлерівцями і більшовицькими партизанами збройний конфлікт приніс великі жертви обом народам.
   Розрахована на всіх, хто хоче глибше пізнати проблеми українсько-польських відносин у роки Другої світової війни.
166

   Сергійчук В. Соборна пам′ять України : календар-альманах 2023 / Володимир Сергійчук. – Вишгород : ПП Сергійчук М. І., 2022. – 288 с.

 

   У пропонованому календарі-альманасі наводяться найзнаменніші події української історії та згадуються найвизначніші постаті нашого народу, яких ушановуємо в 2023 році. Календар розрахований на широке коло читачів.
167

   Сергійчук В. Симон Петлюра і єврейство / Володимир Сергійчук. – 2 вид. доповн. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2006. – 152 с.

 

   Тривалий час нашого уярмлення чужинцями ми не мали можливості обстоювати перед світом свою правду. Користуючись нашою бездержавністю, за нас писали нашу історію, діяльність провідників національно-визвольної боротьби за незалежність України оцінювали її вороги. Зокрема, й досі противники української державності продовжують знеславлювати одного з найбільших державників нашого народу – Голову Директорії та Головного Отамана військ УНР Симона Петлюру, звинувачуючи його в єврейських погромах у 1919-1920 роках. На основі великої кількості невідомих досі архівних матеріалів автор відкидає ці наклепи, стверджуючи документально, що Симон Петлюра був насправді захисником єврейства у важкі для нього часи.
   Праця розрахована на всіх, хто цікавиться постаттю Симона Петлюри та українсько-єврейськими відносинами.
164

   Сергійчук В. Тавруючи визвольний прапор : діяльність агентури та спецбоївок НКВС-НКДБ під виглядом ОУН-УПА / Володимир Сергійчук. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2011. – 240 с.

 

   У пропонованій праці вміщуються документи з колишніх спецхранів комуністичної системи, які розповідають про методи компрометації українського національно-визвольного руху спецслужбами більшовицької влади. Читач має можливість переконатися, що багато з тих злочинів проти мирного населення, які перекладалися комуністичною пропагандою на ОУН-УПА, насправді були вчинені спецслужбами СРСР.
160

   Сергійчук В. Українські державники : Митрополит Андрей Шептицький / Володимир Сергійчук. – Вишгород : ПП Сергійчук М. І., 2015. – 440 с.

 

   У книзі розповідається про державницький здвиг Митрополита Андрея Шептицького, подвижництво якого вселило впевненість українства в боротьбі за волю. 

   Розрахована на широке коло читачів.

168

   Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки. 1939-1987. У 2 т. Т. І / ред.рада : Г. Боряк, С. Кокін, В. Сергійчук [та ін.]. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2012. – 656 с.

 

   Уперше публікуються документи радянських спецслужб, в яких зафіксовано сторінки життя і діяльності Патріарха Йосифа Сліпого, глави Української греко-катольцької церкви.
168

   Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки. 1939-1987. У 2 т. Т. ІІ / ред.рада : Г. Боряк, С. Кокін, В. Сергійчук [та ін.]. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2012. – 480 с.

 

   Уперше публікуються документи радянських спецслужб, в яких зафіксовано сторінки життя і діяльності Патріарха Йосифа Сліпого, глави Української греко-катольцької церкви.

172    Геноцид української нації 1932-1933/2022 : свідчення / упоряд. О. Стасюк. – 2 вид. доповн. – Київ ; Харків : Право, 2023. – 352 с. 
170    Геноцид українців 1932-1933 за матеріалами досудових розслідувань / упоряд.: О. Петришин, М. Герасименко, О. Стасюк. – 2 вид. доповн. – Київ ; Харків : Право, 2022. – 664 с.
169    Стасюк О. Геноцид українців : деформація народної культури / Олеся Стасюк. – Київ : Стилос, 2008. – 224 с.
174    Масові штучні голоди: пам′ятаємо, вшановуємо : матеріали Міжнародного форуму (м. Київ, 7 вересня 2021 р.) : пам′яті жертв Голодомору-геноциду українців 1932-1933 рр., до 100-х роковин штучного голоду 1921-1923 рр., 75-х роковин масового штучного голоду 1946-1947 рр. / редкол.: О. Стасюк, В. Сергійчук, В. Малько. – Харків : Право, 2021. – 240 с. – (2 прим.)
171    Стасюк О. Становлення, формування, діяльність тоталітарної інституції уповноважених в УСРР в роки Голодомору-геноциду : монографія / Олеся Стасюк. – Переяслав : Домбровська Я. М., 2021. – 356 с.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]