Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору геологічних наук, професору відділу дендрології та паркознавства ІЕЕ НАН України Юліану Геннадійовичу Тютюннику за подаровані книги.

 

242

Тютюнник Ю. Г. Виробничий ландшафт і його демутація / Ю. Г. Тютюнник ; під заг. ред. Н. В. Заіменко. Київ : ІЕЕ НАН України, 2021. – 142 с.

 

   Розроблено засади індустріального ландшафтознавства відносно нової галузі ландшафтознавчої науки. Запропоновано класифікацію ландшафтів, утворених в межах промислових майданчиків і зон. Охарактеризовані основні типи виробничих ландшафтів цукрових заводів України. На основі досліджень цукроварень, закинутих в різні часові періоди (від 1830-х до 2010-х рр.), виявлені закономірності процесів руйнування техногенного покриву, формування посттехногенного рельєфу та самовідновлення грунтів в колишніх виробничих ландшафтах. Виділено 4 фази демутації виробничих ландшафтів цукроварень, 7 стадій трансформації їх техногенного покриву і 8 станів демутації ґрунтів. Охарактеризовані екзогенна геодинаміка та ґрунтоутворення в різних типах виробничих ландшафтів на різних фазах демутації.Розроблено засади індустріального ландшафтознавства відносно нової галузі ландшафтознавчої науки. Запропоновано класифікацію ландшафтів, утворених в межах промислових майданчиків і зон. Охарактеризовані основні типи виробничих ландшафтів цукрових заводів України. На основі досліджень цукроварень, закинутих в різні часові періоди (від 1830-х до 2010-х рр.), виявлені закономірності процесів руйнування техногенного покриву, формування посттехногенного рельєфу та самовідновлення грунтів в колишніх виробничих ландшафтах. Виділено 4 фази демутації виробничих ландшафтів цукроварень, 7 стадій трансформації їх техногенного покриву і 8 станів демутації ґрунтів. Охарактеризовані екзогенна геодинаміка та ґрунтоутворення в різних типах виробничих ландшафтів на різних фазах демутації.
   Для фахівців в галузі ландшафтознавства, ґрунтознавства, геоморфології, екології. Може бути корисною для студентів та аспірантів цих наукових напрямків.

241 Тютюнник Ю.Г. Ландшафт и ландшафтность / Ю. Г. Тютюнник. – Киев : ИЭЭ НАНУ, 2019. – 124 с.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]