Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидатам філологічних наук Інституту Народознавства НАН України Надії Пастух та Ользі Харчишин за подаровану книгу.

 

235

Фольклор українців півночі Молдови : пісні та речитативи / Записали, упорядкували Надія Пастух та Ольга Харчишин ; Нотні транскрипції Анни Черноус, Христини Попович. – Львів : Інститут народознавства НАН України, 2020. – 800 с.


   Це видання є першим в Україні спеціальним дослідженням, що присвячене фольклорній культурі українців Молдови. До книги увійшло понад 600 зразків народних пісень та речитативів, записаних 2005-2009, 2016 рр. у 43 населених пунктах 10 районів півночі Молдови. Тексти творів подано з нотами. Основний корпус записів доповнюють три вступні аналітичні розвідки та супутні матеріали в додатках (коментарі, примітки, покажчики, словник та ін.).
   У дослідженні виявлено генетичну єдність і спільні риси фольклору українців Молдови із загальнонаціональною українською традицією, передусім її буковинською та подільською складовими. Також відображено іншоетнічні нашарування, які постали упродовж багатовікових контактів українців із молдованами та іншими народами, що проживають компактно на цій землі.
   Призначено для фольклористів, етнологів, етнолінгвістів, культурологів, працівників освіти та культури, а також широких кіл шанувальників народної пісні.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]