Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату педагогічних наук, доценту кафедри педагогіки та менеджменту освіти Галині Михайлівні Груць за подаровані книги.

 

214 Благовісник Верховного Архиєпископа візантійсько-українського (греко-руського) обряду = Litterae-Nuntiae Archiepiscopi Maioris Ritus Byzantino-Ucraini (Graeco-Rutheni). Рік VI. Кн.1-4 / відп. ред. І. Хома. – Кастельґандольфо : [б.в.] 1970. – 88 с.
215

Бучко Д. Походження назв населених пунктів Тернопільщини / Д. Бучко, В. Котович ; наук. ред. Г. Бучко. – Дрогобич : Посвіт, 2017. – 316 с. 

 

   У книзі на великому фактичному матеріалі досліджено походження назв усіх міст, селищ міського типу, сіл теперішньої Тернопільської області. Здійснено етимологічний, семантико-словотвір-ний аналіз ойконімів краю.У книзі на великому фактичному матеріалі досліджено походження назв усіх міст, селищ міського типу, сіл теперішньої Тернопільської області. Здійснено етимологічний, семантико-словотвір-ний аналіз ойконімів краю.
   Для науковців, краєзнавців, освітян, аспірантів, студентів, для широкого кола читачів.

 

216

Гаврилишин, Б. Д. Залишаюсь українцем : спогади / Б. Д. Гаврилишин ; передм. Л. Гузар. – Київ : Пульсари, 2011. – 288 с. – (Українці у світовій цивілізації).

 

   Професор Богдан Гаврилишип – один із відомих у світі вчених, радників і консультантів з питань управління та міжнародних відносин. До його думки дослухаються політики й економісти багатьох країн. Він змінив кілька професій, набувши багатого практичного досвіду з функціонування різноманітних організацій, а також з аналізу ефективності суспільств. Серед найяскравіших прогнозів розвитку різних націй-держав – його передбачення про розпад СРСР більш ніж за 10 років до події. Професор Богдан Гаврилишип – один із відомих у світі вчених, радників і консультантів з питань управління та міжнародних відносин. До його думки дослухаються політики й економісти багатьох країн. Він змінив кілька професій, набувши багатого практичного досвіду з функціонування різноманітних організацій, а також з аналізу ефективності суспільств. Серед найяскравіших прогнозів розвитку різних націй-держав – його передбачення про розпад СРСР більш ніж за 10 років до події.
   У цій книжці Богдан Гаврилишин розповідає про свій цікавий і надзвичайно насичений життєвий шлях, перед читачем постають виливові особистості й важливі події, активним учасником яких був автор.

217 Глушко Є. Інтелектуальна мішень / Євген Глушко, Владислав Циліцький, Степан Беднарчук, Володимир Якимчук. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2006. – 96 с. – (Гармонійний розвиток, книга 6).
218 Дидик Б. Іду до Вас / Богдан Дидик. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2000. – 36 с.
219

Косів М. Вернімося до джерел. Кн. 2 / Михайло Косів. – Львів : Логос, 2004. – 302 с.

 

   У другу книжку “Вернімося до джерел” увійшли різноманітні за своїм жанровим спрямуванням матеріали, які стосуються важливих подій у публічному діянні Української Церкви останніх десяти років. Багато що з того, про що писалося і гостро, і з болем, у що активно втручався автор і як мирянин, і як політик-законодавець, знайшло сьогодні своє позитивне вирішення. Таким чином, у книжці відображені згустки конкретних жштєвих явищ. Одначе, вона може зацікавити не лише істориків Церкви. Адже однією з основних її ідей є заклик повернутися до джерел нашої духовності, витоків християнської віри українського народу, до єдиної помісної Української Церкви, яка утвердилася на наших землях через хрещення Руси-України київським князем Володимиром Великим.У другу книжку “Вернімося до джерел” увійшли різноманітні за своїм жанровим спрямуванням матеріали, які стосуються важливих подій у публічному діянні Української Церкви останніх десяти років. Багато що з того, про що писалося і гостро, і з болем, у що активно втручався автор і як мирянин, і як політик-законодавець, знайшло сьогодні своє позитивне вирішення. Таким чином, у книжці відображені згустки конкретних жштєвих явищ. Одначе, вона може зацікавити не лише істориків Церкви. Адже однією з основних її ідей є заклик повернутися до джерел нашої духовності, витоків християнської віри українського народу, до єдиної помісної Української Церкви, яка утвердилася на наших землях через хрещення Руси-України київським князем Володимиром Великим.
   Князь Володимир став для нас святим, рівноапостольним. От тільки єдиної Церкви Свято-Володимирового хрещення в Україні сьогодні немає. Чи можливо її відродити, утвердити? Про це, як і про стосунки віруючих та Церкви, мовиться у цій книжці.

220

Ладика Р. Феномен любові Федора Тютчева / Роман Ладика. – Тернопіль : Лілея, 2005. – 96 с.

 

   В полі зору автора складна і суперечлива історія любові великого російського поета світової слави Федора Тютчева. Роман Ладика пропонує своє бачення впливу жінок на поетові життя і творчість, деіцо відмінне від узвичаєного в літературі про Тютчева, та органічно пов’язані з ним власні переклади найвищих зразків тютчевських поезій.

221 Мак-Дауелл Дж. Не залишайте свої мізки біля входу або Інтелектуалам вхід НЕ заборонено : свідчення на користь християнства / Джош Мак-Дауелл, Боб Гостетлер ; пер. з англ. О. Чулій. - Рівне : Обітниця миру. - 168 с.
222

Насипаний, Віктор Краєм вуха : віршовані гуморески / Віктор Насипаний ; ред. В. Кравчук ; худож. оформл. Л. Поворозник. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2013. – 80 с.

 

   У новій книжці гумору автора з Тернополя Віктора Насипаного ви знайдете чимало веселих мініатюр та гуморесок для душі. Добрий галицький гумор завжди є запорукою гарного настрою і чудового самопочуття. У новій книжці гумору автора з Тернополя Віктора Насипаного ви знайдете чимало веселих мініатюр та гуморесок для душі. Добрий галицький гумор завжди є запорукою гарного настрою і чудового самопочуття.
   Для широкого кола читачів.

223

Кодлюк Я. П. 120 розповідей про письменників : довідник для вчителя початкових класів / Я. П. Кодлюк, Г. С. Одинцова. – Київ : Наш час, 2006. – 203 с. 

 

   Довідник знайомить з життєвим і творчим шляхом відомих вітчизняних та зарубіжних поетів і прозаїків, твори яких увійшли до чинних читанок для початкової школи. У ньому наведено цікаві факти, пов’язані особистим життям майстрів слова та основними етапами їхньої письменницької діяльності.Довідник знайомить з життєвим і творчим шляхом відомих вітчизняних та зарубіжних поетів і прозаїків, твори яких увійшли до чинних читанок для початкової школи. У ньому наведено цікаві факти, пов’язані особистим життям майстрів слова та основними етапами їхньої письменницької діяльності.
   Книга адресована вчителям початкових класів, абітурієнтам, студентам педагогічних навчальних закладів, може бути використана вчителями-словесниками, вихователями груп продовженого дня.

224 Олесницький Є. Сторінки з мого життя. Ч. 1/2 / Є. Олесницький ; відп. за вип. П. Маковський. – Передрук вид. 1935 р. з дод. матеріалами. – Стрий : Щедрик, 2007. – 384 с.
225

Патріарх Йосиф Сліпий як визначний український ієрарх, науковець та патріот : матеріали Міжнародної наукової конференції (20 вересня 2002 року, м. Київ) / ред. П. Орленко. – Київ : Українська Видавнича Спілка, 2003. – 176 с.

 

   Матеріали Міжнародної наукової конференції присвячені постаті видатного релігійного та громадського діяча України, Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого. Доповіді науковців та виступи в обговоренні їх показують титанічну працю Йосифа Сліпого на ниві служіння рідній йому Церкві, характеризують його багатогранну педагогічну та наукову діяльність.Матеріали Міжнародної наукової конференції присвячені постаті видатного релігійного та громадського діяча України, Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого. Доповіді науковців та виступи в обговоренні їх показують титанічну працю Йосифа Сліпого на ниві служіння рідній йому Церкві, характеризують його багатогранну педагогічну та наукову діяльність.
   Розрахована на усіх тих, хто цікавиться минулим Української Греко-Католицької Церкви та видатними постаттями в історії України.

226 Чуйко І. Євген Олесницький: сторінки життєпису : іст.-біограф. нарис : до 145-річчя від дня народж. / І. Чуйко ; наук. ред.: Р. М. Матейко, В. Д. Шепетюк. – Тернопіль : Принтер-Інформ, 2005. – 206 с.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]