Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філософських наук, професору, ректору Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдану Богдановичу Буяку за подаровані книги.

 

164 Безрутченко Б. Ми честь своєю кров′ю зберегли / Борис Безрутченко. – Тернопіль : Терно-граф, 2017. – 72 с.
165

Біловус Л. І. Україномовна періодика у національно-культурному житті української діаспори США, 1991-2017 рр. : монографія / Л. І. Біловус. – Тернопіль : ТНЕУ, 2017. – 608 с.


   У пропонованій монографії зосереджено увагу на надзвичайно розгалуженій мережі різнопрофільної україномовної періодики США, що є не тільки своєрідним виразником і презентатором українства за океаном, а й умовою становлення національної спільноти, самоствердження українців. Досліджувані матеріали підкреслюють важливі проблеми українців як етнічної групи на американському континенті, зв’язки з історичною батьківщиною та українцями в інших країнах, власне, дають надзвичайно цінний матеріал щодо історії української еміграції, її національно-культурного життя. Узагальнений досвід щодо збереження своєї національної ідентич-ності українською діаспорою в полікультурному та іншомовному середовищі США, презентований через її україномовну періодику, вважаємо, може стати важливим та корисним і для самої України, зокрема для формування світогляду прийдешнього покоління.

166

Верховенство права : традиція доктрини і потенціал практики : монографія / за заг. ред. М. Г. Патей-Братасюк. – Київ : Видавництво Європейського університету, 2010. – 536 с.


   Монографія присвячена актуальній проблемі юридичної науки і практики - принципу верховенства права як одному з провідних ідеалів державно-правового і політичного розвитку сучасного демократичного світу. Зміст наукової праці відображає характеристику! філософських та теоретико-методологічних основ вчення про верховенство права, розвиток, принципу верховенства права як основоположної засади діяльності державного апарату її органів місцевого самоврядування, його ролі у справі захисту пріїв і свобод людини і громадянина, місця і значення у розвитку окре мих інститутів права та законодавства. Досліджено полемічні питання, пов'язані з методологічними труднощами визначення ефективності реалізації даного принципу. Простежено деякі тенденції розвитку вітчизняних правовий інститутів у напрямі їх адаптації до правової системи Європейського Союзу. Наголошено на необхідності докорінних змін у правовій доктрині і юридичній практиці.
   Видання розраховане як на фахівців-науковців, так і юристів-практиків, а також може бути корисним для студентів юридичних навчальних закладів і факультетів.

167

Вільні з вільними, рівні з рівними… : до річниці підписання Гадяцького Договору 1658 року / перекладачі : Ткачук Ю., Влодек Х. – Ужгород, Рік –У, 2018. – 164 с.


   Проект був реалізований за фінансової підтримки Міністерства закордон¬них справ Республіки Польща в рамках програми «Співпраця в сфері громадської дипломатії 2018»
   Виконавцем проекту є Сондецький фонд у співпраці зі Студіум Східної Європи Варшавського університету, Варшава, Фундацією Інститут Східноєвропейських Досліджень, Варшава, Центром польських та європейських студій Національного Університету Києво-Могилянської Академії, Київ, Польського Інституту, Київ.

168 Інноваційні підходи до фізичного виховання і спорту студентської молоді : матеріали четвертого регіонального науково-методичного семінару, приуроч. 180 річниці народж. О. Бутовського та 145 річниці народж. І. Боберського, 21–22 грудня 2018 р. / ТНПУ, Нац. олімпійський комітет України, Олімпійська академія України : [за заг. ред. А. В. Огнистого, К. М. Огнистої]. – Тернопіль : [ТАЙП], 2018. – 178 с.
169 Кузишин А. В. Економічна географія Україна (Регіональна частина) : методичні рекомендації для проведення практичних занять для студентів географічного факультету / А. В. Кузишин. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2013. – 58 с.
170

Мешко Г. М. Теорія і практика підготовки майбутніх учителів до збереження і зміцнення професійного здоров'я : монографія / Г. М. Мешко. – Тернопіль : ТНПУ, 2018. – 438 с.


   У монографії розкрито теоретичні і практичні аспекти проблеми підготовки майбутніх учителів до збереження і зміцнення професійного здоров’я. Представлено модель системи підготовки студентів закладів педагогічної вищої освіти у зазначеному напрямі, а також комплексну програму і технологію її упровадження. На основі експериментальної перевірки доведено ефективність розробленої автором системи підготовки майбутніх учителів до збереження і зміцнення професійного здоров’я.
   Адресована науковцям, викладачам закладів вищої освіти, усім, кого цікавлять проблеми педагогіки і психології здоров′я, підготовки майбутніх фахівців до здоров’ятворчої діяльності.

171

Мистецька діяльність у сучасному соціокультурному просторі : 25-літній творчий внесок факультату мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка : колективна монографія / за заг. ред. Б. О. Водяного, О. С. Смоляка, З. М. Стельмащука. – Тернопіль : Шкафаровський Ю. М., 2018. – 440 с.


   У монографії розглянуто творчий доробок колективу факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету їм. В Гнатюка, висвітлено питання теорії, практики та перспективи розвитку художньої творчості на сучасному етапі, виявлено загальні підходи до організації мистецької діяльності в контексті історії становлення факультету мистецтв.
   Розкрито форми мистецької творчості факультету мистецтв серед яких: концертна діяльність художніх колективів факультетського та університетського рівнів, організація і проведення фестивалів-конкурсів, культурно-просвітницька творчість викладачів та студентів факультету мистецтв у музичному, театральному, образотворчому та дизайнерському напрямах, та мистецька діяльність окремих персоналій.
   Видання адресоване викладачам та студентам вищих навчальних мистецьких закладів та усім тим, хто займається мистецькою діяльністю.

172 Міждисциплінарні інтеграційні процеси у системі географічної та екологічної науки : матеріали міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 25-річчю відкриття спеціальності "Екологія" у ТНПУ ім. В. Гнатюка, 7-8 травня 2019 р. / редкол.: Л. П. Царик, М. Я. Сивий, А. В. Кузишин [та ін.]. – Тернопіль : Тайп, 2019. – 208 с.
173 Олімпійський рух на теренах Західної України - минуле та сьогодення : матеріали регіонального науково-методичного семінару приуроченого 70 річчю кафедри фізичного виховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка / ТНПУ ім. В. Гнатюка ; [за ред. А. В. Огнистого, К. М. Огнистої]. – Тернопіль : [ТАЙП], 2019. – 148 с.
174 Патей-Братасюк М. Антропоцентрична теорія права / Марія Патей-Братасюк. – Київ : [б.в.], 2010. – 396 с.
175

Підготовка майбутніх учителів фізики, хімії, біології та природничих наук у контексті вимог Нової української школи : матеріали міжнародної науково-практичної конференції (20-21 травня 2019 р., м. Тернопіль) / редкол.: А. В. Степанюк, С. В. Мохун, О. М. Федчишин, Н. Й. Міщук. – Тернопіль : Вектор, 2019. – 258 с.


   У матеріалах висвітлені результати наукових досліджень з проблем, дотичних до реалізації концепції Нової української школи та концепції розвитку педагогічної освіти: фахова підготовка вчителя фізики в умовах реформування загальної середньої та вищої освіти; актуальні проблеми підготовки вчителів біології та хімії; інтеграція природничих наук у змісті освіти основної та старшої школи; підготовка майбутніх учителів до реалізації інтегрованого підходу в освітній галузі; європейський досвід упровадження інтегрованого навчання та перспективи його використання в новій українській школі.

176

Релігійний туризм : термінологічний словник-довідник / автор-упорядник Т. Божук. – Львів : Український бестселер, 2010. – 152 с.


   У термінологічному словнику-довіднику зібрано та систематизовано понад 500 понять і термінів, які вживаються у релігійно-туристичній діяльності. Сюди належать терміни, пов’язані з віровченням світових і національних релігій, ігрархічною організацією та визначними представниками Церкви, класифікацією релігійного туризму описом сакральних центрів, методикою обліку та оцінки релігійних об’єктів для потреб туризму тощо.
   Це науково-навчальне видання призначене для науковців, спеціалістів, здобувачів. аспірантів, студентів, та для усіх, хто цікавиться питаннями релігійного туризму.

177

Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience – 2019 : матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конференції, присвяч. 80-річчю від дня народження д. б. н., проф. Явоненка О. Ф. та 75-річчю від дня народження д. б. н. , проф. Яковенка Б. В., 4–5 лист. 2019 р., Тернопіль / редкол.: В. В. Грубінко, Н. М. Дробик, М. М. Барна [та ін.]. – Тернопіль : Вектор, 2019. – 324 с.


   У матеріалах висвітлені результати наукових досліджень з проблем біохімії, фізіології та морфології організмів, біорізноманіття рослинного та тваринного світу, молекулярно-генетичних особливостей адаптації організмів та екотоксикології, екології та біотехнології, методики навчання природничих дисциплін у середній школі та ЗВО, історії сучасної біології.

178

Тиліщак В. Готи над Гнізною : таємниця давнього Некрополя / Володимир Тиліщак. – Київ : Смолоскип, 2018. – 144 с.


   Давні племена готів, що зруйнували Римську імперію, певний час мешкали на українських просторах. Вони разом з іншими етносами залишили по собі археологічну черняхівську культуру, а також багато таємниць і загадок. Сучасні археологи, розкопуючи давні пам'ятки, намагаються їх розгадати. Звідки готи примандрували і коли та чому покинули ці благословенні землі? Хто навчив їх виготовляти високоякісний гончарний посуд? Чому вони руйнували могили своїх родичів? Зрештою, як вони виглядали і скільки їх було? А також: чи міг римський центуріон сгати готським вождем і коли на Поділлі з'явилися перші християни? Про ці та інші загадки, що розкрилися археологам у ході досліджень давнього некрополя на берегах річки Гнізни на Поділлі, і йдеться у книзі.
   Для широкого кола читачів, передусім тих, хто цікавиться минулим України.

179

Zasztowt L. Melting Puzzle : The Nobility, Society, Education and Scholarly Life in East-Central Europe (1800 s – 1900 s) / Leszek Zasztowt. – Warsaw : Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2018. – 367 s. – (Bibliotheca Europae Orientalis, vol. XLIV, Studia 7)

180  Levoča : a okolie and vicinicy und Umgeòung I okolice / Preklad Darina Paveleková, Soňa Polláková, Izabela Zając. – Bambow, 2018. – 96 p.
181  

Ыбирай Алтынсарин атындағы Ұлттык білім академиясы : тарих тағылымы мен жаңа заман үндесуі / Бас ред. Ж. О. Жылбаев. – Астана, 2014, 392 б.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]