Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору історичних наук, професору, завідувачу кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук Миколі Валентиновичу Бармаку за подаровані книги.

 

129

Бойцун Л. Тернопіль у плині літ : історико-краєзнавчі замальовки / Любомира Бойцун. – Тернопіль : Джура, 2003. – 392 с.


   Книга розповідає про майже втрачений давній Тернопіль крізь призму історії вулиць і визначних будівель. У них, як у краплині вранішньої роси, віддзеркалюється багатогранне життя міста – розвиток торгівлі, ремесла й освіти, діяльність культурно-освітніх і спортивних товариств, партій. Це – розповідь про архітектурні й історичні пам’ятки Тернополя і тих людей, про чий внесок у життєпис міста нагадують тепер назви вулиць й навчальних закладів. Видання ілюстроване старими поштовими листівками і світлинами, а також знімками острівків минулого у сьогоденні міста.

   Книга розрахована на широке коло читачів, небайдужих до історії малої батьківщини.

130

В'ячеслав Липинський та його доба. Книга 4 / за ред. Ю. Терещенка. – Київ : Темпора, 2015. – 824 с.


  У книзі четвертій завершується публікація тексту політико-публіцистичного трактату В’ячеслава Липинського «Листи до братів-хліборобів» та друкуються його окремі програмові політичні твори, на основі яких набув організаційного оформлення український консервативний рух. Вміщено листи В. Липинського до українських громадсько-політичних діячів та установ за алфавітом від «З» до «М», які зберігаються в колекціях Східноєвропейського дослідного інституту ім. В. К. Липинського у Філадельфії та Українського національного музею в Чикаго, а також Львівській національній науковій бібліотеці України ім. В. Стефаника. Читач має можливість ознайомитися з працями сучасних авторів, у яких аналізується наукова та епістолярна спадщина українського мислителя.
   У додатку публікуються фотографії з колекцій Східноєвропейського дослідного інституту ім. В. К. Липинського у Філадельфії (США) та Меморіального музею В’ячеслава Липинського у с. Затурці Волинської області.
   Видання розраховане на істориків і політологів, усіх, хто цікавиться історією України.

131

В'ячеслав Липинський та його доба. Книга 5 / за ред. Ю. Терещенка. – Київ : Темпора, 2017. – 836 с.


   У книзі п'ятій публікується праця Вячеслава Липинського "Релігія і Церква в історії України". Вміщено листи В. Липинського до українських громадсько-політичних діячів та установ (за алфавітом від "Н" до "С" включно), які зберігаються в колекціях Східноєвропейського дослідного інституту ім. В. К. Липинського у Філадельфії та Українського національного музею у Чикаго, а також Львівській національній науковій бібліотеці України ім. В. Стефаника та інших архівних збірках. Подаються спомини членів родини Липинських. Читач має можливість ознайомитися з працями сучасних авторів, в яких аналізується наукова та епістолярна спадщина українського мислителя, досліджується історія роду та родини Липинських.
   У додатку публікуються фотографії з колекцій Східноєвропейського дослідного інституту ім. В. К. Липинського у Філадельфії (США) та Меморіального музею В’ячеслава Липинського у с. Затурці Волинської області.
   Видання розраховане на істориків і політологів, усіх, хто цікавиться історією України.

132

Ґудзяк Б. Начало обичноє : проповіді / Борис Ґудзяк. – 2-ге вид. – Львів : Український Католицький Університет, 2012. – 200 с.


   У збірці представлено вибрані тексти проповідей о. Бориса Ґудзяка, ректора Українського Католицького Університету, відомого в Україні та поза її межами дослідника церковної історії й богослова, виголошені у 2000-2008 роках у стінах очолюваного ним навчального закладу або пов’язані з його діяльністю.
   У проповідях зацікавлений Читач знайде не лише глибокі й оригінальні рефлексії над головними питаннями буття Людини та її взаємин зі своїм Творцем, а й відображення та осмислення важливих подій новітньої української історії, історичної долі Української Греко-Католицької Церкви, боротьби за відродження та визнання богословської освіти в Україні, викликів сучасного світу та постмодерної культури для релігійної й національної ідентичності, переконливості християнського свідчення в епоху глобалізації.
   Водночас, опубліковані тексти дають змогу відчути й пережити саму атмосферу УКУ, дух і стиль спілкування, міжособистісних стосунків та творчої співпраці, які панують і, значною мірою, формуються завдяки душпастирському служінню й особистій поставі Автора.

133

Родом зі Струсова : розповіді про Цегельських / за ред. Л. Купчик. – Львів : Ліга-Прес, 2002. – 308 с.


   У цьому збірнику зібрано історичні розвідки, мемуарні екскурси, цікаві давні джерела та аналітичні підсумки про життя одного з давніх і розгалужених родів - священичого роду Цегельських, точніше, його Струсівської гілки, започаткованої о.Теодором, який був довголітнім парохом с.Струсова на Теребовлянщині. Ознайомлення з драматичними, часто несподіваними, долями й життєвими перепетіями, в які потрапляли члени цього роду, та споглядання широкої географії їхньої розсіяності по світі, дозволяє краще осягнути всю різносторонність історії України ХІХ - ХХ століть. Адже в історії Галичини важливу роль у її поступі відігравали саме священики, священичі родини та широко розгалужені роди, які тісно перепліталися між собою і спільно творили національно-культурний прогрес. У переважній своїй більшості галицькі священики були просвітителями і духовними вчителями українського народу, а члени священичих сімей жертовно трудились задля блага рідного народу. Яскраві підтвердження того знаходимо у цьому збірнику.

134

Стеців-Тимчук У. Свічка в руках Христових : життя матері Моніки (Марії) Полянської, ЧСВВ / Уляна Стеців-Тимчук. – Львів : Сполом, 2013. – 112 с.

 

   Книга "Свічка в руках Христових" розповідає про життя і служіння матері Моніки Полянської, яка упродовж 1917-1945 рр. була Ігуменею Словітського, Журавнівського та Підмихайлівського монастирів Сестер Чину Святого Василія Великого (ЧСВВ).

   Для широкого кола читачів.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]