Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, викладачу кафедри теорії і практики перекладу Наталії Іванівні Пасічник за подаровані книги.

 

423

Даниленко В. Маски Діани Стогодюк : роман / Володимир Даниленко. - Київ : Академія, 2021. - 256 с. - (іМ‘я)

 

   Діана Стогодюк - фатальна жінка. Живе в напружених пошуках свого чоловіка, шукає його всюди, розчаровується і в цих безконечних пошуках перетворюється на жінку абсурду. За нею тягнеться довгий шлейф зруйнованих стосунків, вона захоплює і лякає.

   Це жінка, яка заперечує високі романтичні переживання. Навколо неї хаос і руїна. Вона то наближається до чоловіка, то віддаляється від нього. Викидає його зі свого життя, а потім несподівано з’являється і знову підкорює.

   Вона безконечно змінює свої маски, аби ніхто не побачив її справжнього обличчя. Не думає про наслідки своїх вчинків, роблячи фатальні кроки. Зневажає прив’язаність і почуття, маніпулює чоловіками та знищує їх, одержуючи від цього задоволення.

   Зв’язавшись із нею, чоловіки стрімко рухаються до своєї смерті, навіть якщо виживають фізично. Навіть якщо після стосунків з нею з’являються відчуття, що її не було.

   У Діани Стогодюк немає дверей, через які вона б вирвалася зі свого хворого світу.

208

Місто та люди Іди Фінк / Т. Федорів. – Тернопіль : ГО Вільний світ, 2021. – 32 с.

 

   У буклеті зібрані світлини Збаража різних авторів. Фото доповнені уривками тексту з роману Іди Фінк «Подорож». Зібрані фотографічні та текстові матеріали дадуть змогу зануритися в атмосферу міста, яке описує у своєму романі авторка. Читач побачить ті місцини та тих людей, котрі зустрічаються на сторінках книжки. Це допоможе краще зрозуміти, яким було місто та хто ті люди Іди Фінк.У буклеті зібрані світлини Збаража різних авторів. Фото доповнені уривками тексту з роману Іди Фінк «Подорож». Зібрані фотографічні та текстові матеріали дадуть змогу зануритися в атмосферу міста, яке описує у своєму романі авторка. Читач побачить ті місцини та тих людей, котрі зустрічаються на сторінках книжки. Це допоможе краще зрозуміти, яким було місто та хто ті люди Іди Фінк.
   Для широкого кола читачів.

86

Пасічник Н. 900 метрів над рівнем моря / Наталія Пасічник. – Тернопіль : Принтер-Інформ, 2021. – 32 с.

 

   Нова книга Наталії Пасічник містить вірші, написані вродовж 2018-2020 років. Для широкого кола читачів.

88

Скиба Р. Одіссея – 2000 : поезії / Роман Скиба. – Львів : Сполом, 2005. – 68 с.


   “ОДІССЕЯ-2000" - книга пілігрима. її склали поезії, що з явилися з-під пера поета у законі Романа Скиби після виходу його зібрано-вибраного "Хвороба росту” (“Смолоскип”, 1998). Основна частина збірки створена навесні 2000-го. Хронологія важлива лише для автора і для його біографів, проте образ людини, що шукає чогось у світах, водночас втікаючи від себе, зафіксований у всіх епохах Історії, отож - вічний, як міфічні острівні овни, яким довелося пережити на тисячі літ своїх пастухів Циклопів.
   Ви розгорнули друге доповнене видання збірки.

87

Скиба Р. Йети табачный и чуточка избранного / Роман Скиба. – Киев : Издательский дом Дмитрия Бураго, 2020. – 64 с.


   В книгу известного поэта вошли как оригинальные произведения, так и авторские интерпретации собственных украиноязычных стихов: переводы, свободные переводы, ремейки по мотивам.
   До 2014 года Роман Скиба писал только на украинском…

155

Тютюнник М. Захмарні журавлі : поезії / Микола Тютюнник. – Київ : Талком, 2021. – 76 с.


   До нової книжки сучасного українського поета увійшли вірші пейзажної лірики, з рясними оригінальними метафорами, які з першого прочитання глибоко западають у душу. У творчому доробку поета три історичних віршованих романа, пошанованих високими вітчизняними і зарубіжними літературними преміями. Знайдуть свого читача і ці невеличкі вірші, серед яких і дуже яскраві верлібри.

152

Смирнова А. С тотой и без тебя : поэзия / Алена Смирнова. – Сумы : КП «Міська друкарня», 2019. – 96 с.


   С тобой и без тебя» второй сборник сумчанки Алёны Смирновой. Первый «С чистого листа» вышел в 2016 году в издательстве «Білий птах». Читатель, как правило, ищет в любой книге ответы на вопросы, которые задает сам себе. «С тобой и без тебя» заинтересует того, кто испытывал или испытывает чувство земной любви с его небесными высотами и бездонными глубинами.

153

Смирнова А. С чистого листа… / Алена Смирнова. – Сумы : Білий птах, 2016. – 66 с.


   Алёна Смирнова воспитанница сумской областной литературной студии «Лит-pa.com». Свою первую книгу назвала «С чистого листа...» И это не случайно. Названием поэтесса хочет подчеркнуть то, что поняла и прочувствовала сама начало есть у всего. А как известно: вначале было Слово. И если уж начинать писать стихи то с чистого листа своей жизни.
   Поэтический сборник будет интересен всем любителям словесности.

456

Фінк І. Сад відпливає : коротка проза / Іда Фінк ; пер. з пол. Наталки Римської. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. – 320 с.

 

   Оповідання Іди Фінк – історія за історією, розповідь за розповіддю – немовби розгортають перед читачем звичайність і буденність зла й добра. У книжці не знайдемо слова Голокост – бо це окреслення з’явилося щойно після війни. Авторка повертається в той час, коли ще не було мови, здатної назвати те, що відбувається.

   Тексти Іди Фінк можна читати як хроніку знищення єврейського світу її рідного Збаража й околиць. «Написані пошепки», ці оповідання повертають жертвам Шоа імена й індивідуальні, неповторні людські риси. Тому творчість письменниці – важливе джерело знання про істо­рію наших міст і містечок. Мінімалізм і гранична точність розповіді переростає в універсальний запис людського досвіду в межових ситуаціях, коли доводиться вибирати між життям та смертю.

Pasithnuk

 Хмелевський Ю. М. Декорації змін (лірика) / Ю. М. Хмелевський Вінниця : ТВОРИ, 2018. 88 с.

Філософське осмислення краси природи і людського буття, ніжна інтимна лірика наповнюють загадковими чарами чергову збірку подільського поета з Тульчина Юрія Хмелевського «Декорації змін». Книга розрахована на широке коло читачів, шанувальників української поезії на зламі двох століть.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]