Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, доценту Західноукраїнського національного університету Лілії Миколаївні Штохман за подаровані книги.

 

82

Агеєва В. Жіночий простір : феміністичний дискурс українського модернізму / Віра Агеєва. – Київ : Факт, 2003. – 320 с.


   У книзі розглянуто процеси модернізації української літератури XX століття в контексті феміністичної й тендерної проблематики. Акцентується криза патріархальних цінностей у модерній культурі, конфлікт традиційних і нових трактувань фемінності й маскулінності. Специфіка жіночого письма пов’язується з репрезентацією жінки в публічному просторі, розкриттям тілесного досвіду.

81

Баррі П. Вступ до теорії: літературознавство і культурологія = Beginning theory / Пітер Баррі ; пер. з англ. О. Погинайко. – Київ : Смолоскип, 2008. – 358 с. – (Пролегомени)


   Книга «Вступ до теорії: літературознавство та культурологія» це своєрідний компас, котрий дасть змогу студентам-гуманітаріям зорієнтуватися серед різноманіття інтерпретаційних методик XX сторіччя. Пітер Баррі, викладач англістики Уельського університету, запрошує розібратися у головних постулатах літературних теорій: від ліберального гуманізму та структуралізму до новітніх «модних» методів на кшталт ґей-лесбійських студій чи екокритики. Автор фокусує увагу на найбільш каверзних моментах теорії, пропонує конкретні приклади аналізу текстів за допомогою того чи іншого методу, надає анотовані бібліографії. Цей блискучий і доступний підручник прекрасна нагода як уперше підступити до осмислення сучасних теорій гуманітаристики, так і впорядкувати вже наявні знання з культурології та літературознавства.

80

Зборовська Н. В. Психоаналіз і літературознавство : посібник / Н. В. Зборовська. – Київ : Академвидав, 2003. – 392 с. – (Альма-матер)


   У посібнику розглянуто становлення і розвиток класичного (фройдівського) психоаналізу як дослідження сфери неусвідомленого, формування різних версій постфройдизму як нових тлумачень феномену неусвідомленого, а також вплив фройдизму та постфройдизму на модерністську мистецьку практику й авангардну літературну теорію XX ст. сюрреалізм, нетрадиційну герменевтику, структуралізм, постструктуралізм, феміністичну літературну критику тощо. Простежено синтез психоаналізу з філософією та лінгвіс¬тикою на основі найновішого повороту гуманітарних наук до мови, а також постструктуралістський критицизм логоцентризму. Проаналізовано вплив психоаналітичної парадигми на руйнування традиційної патріархальної культури та моделювання нового культурного простору. Західна деконструкція класичних моделей культурного світу пов’язана з українським літературознавством.
   Подано зразок аналізу художнього твору з використанням структурного аналізу і психоаналітичної інтерпретації, короткий термінологічний словник.

76

Інтернаціоналізація українських університетів у розрізі англійської мови : проект «Англійська мова для університетів» = The internationalization of Ukrainian universities : the English language dimension / Род Болайто, Річард Вест. – Київ : Сталь, 2017. – 134 с.


   В цьому звіті представлено результати об’ємного та інтенсивного допроектного дослідження, проведеного від імені Британської Ради та Міністерства освіти і науки України в 2014-16 роках, щодо ролі та статусу англійської мови в п’ятнадцятьох вищих навчальних закладах України. Звіт включає в себе опис використаної для збору даних методології, презентацію основних результатів дослідження та низку рекомендацій для подальших дій.

83

Література. Теорія. Методологія / Пер. з пол. С. Яковенка ; упор. і наук. Ред.. Д. Уліцька. – 2-ге вид. – Київ : Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 543 с.


   Книга становить добірку статей сучасних польських літературознавців, присвячених найбільш помітним теоріям, концепціям і школам світового літературознавства XX ст. Хронологічно вони охоплюють період від антипозитивістського зламу наприкінці XIX ст. до постструктуралізму і деконструкції. Читачам будуть цікавими також статті про риторику і компаративістику. Кваліфікований аналіз ключових теоретико-літературних тенденцій приверне увагу філологів, філософів, культурологів, студентів-гуманітаріїв.

84

Літературознавча компаративістика : навчальний посібник / за ред. Р. Т. Гром'яка ; упоряд. Р. Т. Гром'як, І. В. Папуша. – Тернопіль : Редакційно-видавничий відділ ТДПУ, 2002. – 334 с.


   Перший в Україні навчальний посібник з порівняльного літературознавства. Містить відомості з теорії, історії літературознавчої компаративістики, а також порівняльні студії.
   Для студентів, аспірантів, викладачів.

75

Павличко С. Фемінізм / Соломія Павличко. – Київ : Основи, 2002. – 322 с.


   У книжці вперше зібрано статті, дослідження, бесіди та інтерв’ю 1990-х років відомого літературознавця Соломії Павличко, присвячені проблемам фехмінізму в суспільному житті та в літературному дискурсі. Дослідниця сміливо, а часом і ризиковано аналізує складні явища та духовні феномени сучасності й недавнього минулого.
   Для широкого кола читачів.

79

Стід К. 10 помилок добрих батьків : як їх уникнути / Кевін Стід. – Львів : Свічадо, 2009. – 168 с. – (Порадник для батьків)


   Цю книжку написано для тих батьків, що обрали активне виховання. Вона дуже проста, а її мета допомогти батькам оминути ті пастки, які найчастіше чигають на них.
   У книжці розглянуто типові проблеми батьків, з якими автор досвідчений психолог щоденно стикається у своїй професійній практиці. Тут запропоновано ефективні, розсудливі методи подолання цих проблем.
   Усі ми можемо бути чудовими батьками. Треба тільки захотіти перетворити виховання на свій життєвий пріоритет. А допоможуть у цьому методи й навички, описані в цій книжці.
   Для широкого кола читачів.

78

Шимчишин М. Творчість Лесі Українки в англомовному світі (Великобританія, Канада, США) / Марія Шимчишин. – Тернопіль : Принтер-Інформ, 2003. – 150 с.


   Досліджуються підстави й особливості сприймання творчості Лесі Українки у Великобританії, Канаді і США. Особлива увага звертається на англомовні дослідження творчості української письменниці вченими української діаспори і літературознавцями англо-сакського походження.
   Для студентів-філологів і всіх тих, хто цікавиться українсько-зарубіжними літературними зв’язками.

77 Вавренюк Р. Тайны секса / Руслан Вавренюк. – Харьков : Книжный клуб семейного досуга, 2005. – 352 с.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]