Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору медичних наук, професору Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського Арсенові Арсеновичу Гудимі за подаровані книги (понад 200 примірників).

 

35 Арсен Річинський і проблеми помісної Української Церкви : науковий збірник Міжнародних Річинських читань / за ред.: А. Колодного і А. Гудими. – Тернопіль : Редакційно-видавничий відділ, Галицький інститут ім. В. Чорновола, 2008. – 104 с.
42 Арсен Річинський і сучасний стан духовного поступу українського народу : науковий збірник / за ред.: А. Колодного та П. Мазура. – Київ : Кременець : [б.в.], 2011. – 104 с.
39

Арсен Річинський. Проблеми української релігійної свідомості / Упорядники А. Колодний, О. Саган. – Київ : Світ Знань, 2000. – 432 с.

 

   Ця книга у свій час викликала велике незадоволення польської влади. Це видно навіть із тієї значної кількості купюр, з якими вона була видрукувана в 1933 р. у Володимирі-Волинському. Більшовицька влада у 1939 р. взагалі характеризувала працю як антирадянську. Книга постала головним пунктом звинувачення вченого. Характерно, що будучи своєрідною відповіддю на проблеми часу - тридцяті роки двадцятого століття в Україні, розвідка, як на нашу думку, не втратила своєї актуальності й нині. Написана з використанням великої кількості джерел, книга піднімає “вічні” питання відносин між народами, народом і Богом, етносом і релігією, формування сакральності народної культури, мови тощо. Автор очищає Українську церкву від привнесених московством плевел обрядовірства й ідолопоклонства, викристалізовує особливості української релігійності, Українського православ’я. Цікавими є міркування А.Річинського з питань екуменізму, зокрема поєднання Українських церков.
   Для науковців, викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться питаннями етноконфесійного, релігійно-церковного життя в Україні, проблемами етнології релігії.

40

Гудима А. З іменем твоїм… : до 220-річчя освячення новобудови церкви Св. Архистратига Михаїла в Новому Селі (1790-2010) / Арсен Гудима. – Тернопіль : Нове Село : [б.в.], 2010. – 28 с.

 

   Ця книжка - плід мого дитинства і наукової діяльності. В дитинстві від рідних та старожилів Нового Села, що збиралися в хаті Володимира Веселовського, багато чув про минулі часи села, якими можна було б значно розширити рукопис. Але випала б осьова лінія - духовне життя парафіян церкви Св. Архистратига Михаїла в об'ємі книжки, яку пропонуємо читачу.
   ІЦо стосується моєї наукової діяльності, то я не подарував би собі щасливої можливості на основі історичної пам’яті та документально - архівного матеріалу, хоча б частково увіковічити благословенну роль церкви Св. Архистратига Михаїла в життєдіяльності односельчан. У цьому зв’язку хочу добрим словом помянути книжку Степана Шкільняка «Мистецькі обрії Нового Села», яка разом із запропонованою розширює кругозір нашого буття в ім ’я Бога і України.

37

Гудима А. Лікар Арсен Річинський – Святий Сповідник Українського православ’я / Арсен Гудима. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – 28 с.

 

   Узагальнено головні віхи на шляху життя лікаря Арсена Річинського - святого сповідника Українського Православ’я, виділено національні та духовні чинники формування благословенного борця за церкву, віру і волю України. Крім доступних джерельних матеріалів використано напрацювання вчених і богословів, спогади доньки Людмили Річинської, похресника Юрія Паєвського з Червонограда, політв’язня Володимира Геруна зі Старої Винівки, друга сім’ї на станції Жосали (Південний Казахстан) Лідії Сибіркіної, старожилів Володимир-Волинського.

38

Гудима А. Мої обереги : спогади / Арсен Гудима. – Тернопіль : Астон, 2013. – 240 с.

 

   Роки, що прожив автор книжки, - це не лише факти з його буднів і свят й, водночас, роздуми над соціальними процесами, свідком та учасником яких він був. Описані події, конкретні ситуації, аж до окремих висловів тих чи інших людей відповідають реальній дійсності.
   Про все інше нехай судить читач...

36

Українську святиню – українському народові : матеріали міжнародних наукових конференцій / за ред. Арсена Гудими. – Тернопіль : Терно-граф, 2012. – 108 с.

 

  Вибрані матеріали міжнародних наукових конференцій «Почаївський монастир в контексті історії та духовності українського народу» (1995), «Християнство і культура» (1998) та «Християнство і національна ідея» (1999) тематично об’єднані у збірнику «Українську святиню українському народові». Названі форуми ініціював Тернопільський осередок Української асоціації релігієзнавців під егідою Відділення релігієзнавста Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України за участю вчених і богословів. У збірнику вміщено аналіз стану релігії і церкви в Україні 2010-2011 pp.
   В організації конференції взяли участь: Тернопільське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г.Шевченка (голова Чубата Д. Д.); Тернопільський обласний державний архів (директор Хаварівський Б. В.), в якому зберігаються архівні матеріали Почаївської Свято-Успенської Лаври з 1557-1939 pp.

19

Мессорі В. Гіпотези про Ісуса / Вітторіо Мессорі ; пер. з італ. Л. Гайдуківського. – Львів : Свічадо, 1998. – 296 с.

 

   У своїй книзі В.Мессорі пропонує читачеві власний погляд на одне з ґрунтовних питань в історії людства-походження християнства. Яка таємниця захована в імені Ісус? В чому полягає Його наука? Нарешті, чи Він справді Бог?

11 Рожко В. Є. Чудотворні ікони Волині і Полісся : історико-краєзнавчий нарис / В. Є. Рожко. – Луцьк : Медіа, 2002. – 352 с.
20

Рощенюк Ф. Перша Тернопільська церква християн віри євангельської / Федір Рощенюк. – Тернопіль : [б.в.], 2002. – c.

13

Шевців І. Християнська Україна / Іван Шевців ; упоряд. А. Колодний. – Київ : Дрогобич : Коло, 2003. – 468 с.


   Отець Іван Шевців - відомий священик і церковний діяч не лише Австралії, де пройшла більшість років його діаспорного життя, а й всього українського греко-католицького світу. Друкована продукція отця привертає увагу насамперед оригінальністю і чіткістю думки, актуалізацією важливих проблем християнського життя України.
   Упорядник творів о. Івана Шевціва вибрав до збірки насамперед ті з них, які історіософськи з'ясовують природу важливих віх історії українського християнства, роль останнього в духовному житті українського народу.

14

Жеребкін В. Є. Логіка : підручник / В. Є. Жеребкін. – 9-те вид., стер. – Київ : Знання, 2006. – 255 с.


   Ця книга витримала вісім видань і по суті е одним із базових підручників з логіки для студентів юридичних спеціальностей. Найважливіші переваги підручника: чітка побудова матеріалу; автору вдалося навіть найскладніші розділи подати доступно і зрозуміло; теоретичний матеріал органічно поєднується з практикою судового пізнання, особливостями правового дослідження. За змістом підручник повністю відповідає програмі навчальної дисципліни “Логіка” для студентів юридичних спеціальностей.
   Розраховано на студентів юридичних спеціальностей, фахівців, які цікавляться питаннями застосування логіки у практиці юриста.

15 Дерій Б. Розбудіте думки й мислі : п’єса / Богдана Дерій. – Тернопіль : Воля, 2005. – 56 с.
16

Горбач Н. Невідомий Григорій Сковорода / Назар Горбач. – Львів : Логос, 2002. – 152 с.


   У праці вперше розкривається справжній зміст та спрямованість творчості Г. Сковороди в контексті суспільно-політичних реальностей другої половини XVIII ст. Сковородинівська концепція духовного визволення української суспільної еліти з диявольських лабет підступного завойовника залишається актуальною до сьогодні.

17 Кондратик Л. Українське християнство Михайла Грушевського : монографія / Леонід Кондратик, Ольга Кондратик. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2006. – 168 с.
18 Грабовський Б. О. Оцвітина. Піднивки : художньо-публіцистичне видання / Б. О. Грабовський. – Тернопіль : Терно-граф, 2004. – 192 с.
12

Горелов М. Є. Цивілізаційна історія України : монографія / М. Є. Горелов, О. П. Моця, О. О. Рафальський. – Київ : ТОВ УВПК "ЕксОб", 2006. – 632 с.

 

   Автори монографії простежили розвиток протоцивілізацій та цивілізацій, які існували на території сучасної України, з античних часів до виникнення давньоруської цивілізації Київської Русі, її трансформації у складі Литовсько-Польської держави та Речі Посполитої, створення козацької цивілізації і держави доби Богдана Хмельницького, функціонування української цивілізації у складі Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини, Радянського Союзу та виникнення сучасної української цивілізації доби незалежності.

 

41 Gorzałczyńskiego A. J. Przekłady pisarzów małorossyjskich. Taras Szewczenko (z portretem). T. I / A. J. Gorzałczyńskiego. – Kijów : Nakładem T. Maracewicza, 1862. – 149 s.

21    25

 

22  24

 

23  27

 

28    26

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]