Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка  щиро вдячна Академії української преси за подаровані книги.

 

276

Баум Ґ. Врятуйте фундаментальні права! Громадянська свобода проти божевілля безпеки : полемічні нотатки / Ґергарт Баум. – Київ: Центр вільної преси, 2016. – 190 с.


   Найбільш знаменною подією для України останнім часом безперечно стала Революція Гідності взимку 2013-14 рр., причому як всередині країни для самосприйняття громадян, з яких багато хто місяцями стояв на Майдані, так і в її зовнішньому сприйнятті у світі. Українці стали на захист своїх прав, у тому числі прав людини.
   Усі українські Майдани (Революція на граніті 1990 р., Помаранчева революція 2004 р. та Євромайдан) були виступом громадян за свої фундаментальні права, за свої сподівання на оновлення суспільства.
   Україна в цій своїй боротьбі та у цих сподіваннях безумовно не є одинокою в світі. У пропонованій читачеві книзі йдеться саме про необхідність захисту прав людини в усьому світі (Глава 10: Свобода для переслідуваних), у тому числі у провідних демократіях. Там теж фундаментальні права – насамперед після 11 вересня 2001 р. – надалі наражаються на загрози та обмеження (Глава 1: Свобода, яку я маю на увазі).
  У своїй книзі, для якої характерні точність формулювань, численні факти та наочність, Ґ. Баум аналізує окремі центральні сфери, що є важливими для громадянських прав і прав людини, наприклад, умовиводи, пов’язані з впливом цифрової революції (Глава 4-6).
   Інформативними саме для українських читачів є типові теми, які час від часу спричиняють в Німеччині запеклі дискусії: наприклад, про судочинство і практику Конституційного Суду, про роль армії всередині країни, про тортури як (неприйнятний) крайній засіб і про значення саме свободи преси.
Завдяки своїй багатолітній невтомній діяльності в галузі громадянських прав і прав людини Ґергарт Баум вважається в Німеччині одним з вельми шанованих громадських діячів. За свою роботу він отримав безліч відзнак.

269

Вальорска М. А. Діпфейк та дезінформація : практичний посібник / Аґнєшка М. Вальорска ; пер. з нім. В. Олійника. – Київ : Академія української преси ; Центр Вільної Преси, 2020. – 36 с.


   Ця публікація є інформаційною пропозицією Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. Публікація доступна безкоштовно і не призначена для продажу. Вона не може бути використана політичними партіями або активістами під час виборчої кампанії з метою агітації (вибори в Бундестаґ ФРН, ландтаґи та місцеві вибори, а також вибори до Європейського парламенту).

275

Вольфф Ф. Журналістика газет і журналів / Фолькер Вольфф ; пер. з нім. В. Климченко. – 2-е вид., переробл. – Київ : Центр вільної преси, 2017. – 377 с.


   Книжка Фолькера Вольффа «Журналістика газет і журналів» – це сучасний підручник, що створений нещодавно, але вже витримав два видання в Німеччині. Досвідчений викладач, з великим практичним досвідом як у газетній, так і в журнальній журналістиці, Ф. Вольфф детально розповів і показав, як правильно використовувати матеріали різних жанрів та досягати ефектів у різних видах пресової журналістики.
   У підручника є ще одна цікава особливість – це цілком практична книжка. Практицизм Фолькера Вольффа полягає в тому, що всі його положення мають прямий вихід на безпосередні кейси та поради. Він детально роз’яснює корисність того чи іншого способу підготовки та подання матеріалу.
   Загалом ми маємо сучасний класичний підручник практичної журналістики. Він стане в пригоді як викладачам і студентам факультетів журналістики, так і журналістам-практикам.

270

Децентралізація в Україні : збірник журналістських матеріалів. – Київ: Центр вільної преси, Академія української преси, 2018. – 422 с.


   Збірник об’єднав матеріали учасників проекту «Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів». Протягом трьох днів роботи медіашколи журналісти отримували знання з реформи децентралізації та набували вміння доносити їх до цільової аудиторії. Загалом пройшло 25 медіашкіл у всіх областях України (у Донецькій були дві школи). Проект тривав з жовтня 2017 року по квітень 2018 року. За результатами кожного тренінгу учасники створювали матеріали на тему децентралізації, з якими кожен охочий може ознайомитися у цьому збірнику.

273

Ліберальний дискурс мас-медіа: навчальний посібник / за заг. ред. В. Ф. Іванова. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2011. – 168 с.


   Навчальний посібник «Ліберальний дискурс мас-медіа» присвячений основним аспектам роботи медіа при реалізації ліберальної позиції. Читач знайде тут і наріжні, установчі матеріали по ролі людини, держави, політикуму, власне самих медіа у суспільному житті.
   Особливе місце надано опису ліберальної медіа-доктрини.
   Призначено для студентів – журналістів, політологів, соціологів, філософів, аспірантів та наукових працівників.

271

Людвіг Й. Інвестигативний пошук / Йоганнес Людвіг ; за заг. ред. В. Ф. Іванова ; пер. з нім. А. Баканов, В. Климченко. – 3-тє вид., переробл. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2017. – 266 с.


   Ця книжка присвячена насамперед журналістському вимірові. Але опосередковано також і організаційному та управлінському рівневі, бо він дає зрозуміти, як функціонує неупереджене і послідовне розслідування, та яких затрат воно коштує. Адже «інвестигативна», тобто «розслідувальна», а також і така, що «вперто шукає», журналістика, яка не вдовольняється поверховими заявами та офіційними повідомленнями, а намагається заглянути за лаштунки, працює в складних умовах, долаючи бар’єри та опір.
   Й. Людвіг детально описує стратегії розслідування. Це і способи збору та перевірки інформації, її зберігання та охорони, засоби пошуку та реконструкції, психологічні моменти комунікації, пошук джерел і «союзників», робота з документами. Прагматично підходить автор до проблеми прихованих розслідувань та роботи під прикриттям. Основне мірило тут, звичайно, інтерес та потреби громадськості. Значна частина книжки пов’язана з роботою з інформаторами. В ній наголошено, що треба уважно досліджувати та добре усвідомлювати наміри інформаторів.

267

Мой Д. Телевізійна журналістика : практична журналістика, том 62 / Даніель Мой, Мартін Ордольфф ; за заг. ред. В. Ф. Іванова ; пер. з нім. В. Климченка. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2019. – 234 с.


   Даніель Мой (Daniel Moj) та Мартін Ордольфф (Martin Ordolff) пропонують ґрунтовні знання та навички для роботи журналіста на телебаченні або в інших медіа, що використовують рухомі зображення як засоби комунікації. При цьому вони не знецінюють тележурналістику до звичайного ремесла, якого можна навчити за кілька кроків. Вони скорше прагнуть цілісного розуміння креативного, зображувального та творчого процесу телевізійного висвітлення новин. Книжка містить численні приклади, поради, пам’ятки та 50 кольорових ілюстрацій.

272

Прімбс Ш. Соціальні медіа для журналістів. Редакційна робота з Facebook, Twitter & Co / Штефан Прімбс ; за заг. ред. В. Ф. Іванова ; пер. з нім. В. Климченко. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2018. – 198 с.


   Книжка Штефана Прімбса «Соціальні медіа для журналістів» продовжує серію «Журналістська практика», засновник якої – відомий німецький журналіст Вальтер Ла Рош. Ми продовжуємо свою серію «Бібліотека масової комунікації та медіаграмотності» цією книжкою. Це гідне поповнення добірки найкращих німецькомовних посібників та підручників з журналістики, які ми видаємо протягом двох останніх десятиліть.
   «Соціальні медіа для журналістів» Штефана Прімбса – це практичні поради про те, як використовувати медійникам такий відносно новий вид масової комунікації, як соціальні медіа.

277

Шмідт Я. Нова мережа: Ознаки, практики і наслідки веб 2.0 : посібник для вузів / Ян Шмідт ; пер. з нім. В. Климченко ; за заг. ред. В. Іванова. – Київ : Центр Вільної Преси, 2013. – 284 с.


   Користувачам інтернету Web 2.0 допомагає подолати бар’єр при самостійному виході в мережу, оприлюдненні в ній власних інтересів і переживань, підтриманні дружби і контактів або обміні інформацією та знаннями з іншими. Наслідки для традиційних медіа та для політичних, економічних чи цивільно-суспільних організацій проступають лише поступово, так само як і вплив на соціальні стосунки або наше розуміння приватної сфери.
   Ян Шмідт досліджує ці зміни з комунікаційно-соціологічної перспективи. Він аналізує концепцію, значимість та переважаючі практики Web 2.0 і показує, в чому полягає дійсно нове у «новій мережі».

268

Як можна протидіяти «фейковим новинам»?: Аналіз. – Київ : Фонд Фрідріха Науманна за Свободу, Академія української преси, 2019. – 31 с.


   Інтернет – простір свободи. Будь-хто може оприлюднити будь-що будь-якої миті і зробити доступним для всіх інших людей у світі. Це допомагає зміцнювати відкриті суспільства у світі. Але неймовірна свобода вираження та інформації має і темний бік. Вона дозволяє легко поширювати ненависть і дезінформацію, розповсюджуючи їхній згубний вплив через комп’ютерні мережі.
   Тому Фонд Фрідріха Науманна за Свободу замовив дослідникам у галузі комунікацій Філіппу Мюллеру і Норі Деннер проаналізувати вплив цих явищ. У своєму дослідженні вони розглядають, як «фейкові новини» впливають на спосіб формування власної думки у громадян, а потім змальовують різноманітні методи вирішення цієї проблеми. Це друга редакція резонансного дослідження, що містить найсвіжіші дані.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]