Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка  щиро вдячна кандидату історичних наук, ученому секретарю Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Віктору Миколайовичу Ткаченку за подаровані книги.

 

301

   Сімейні звичаї та обряди Південно-Західного Поділля (за експедиційними дослідженнями села Новосілка Заліщицького району Тернопільської області) : монографія / Марія Юрійчук, Віктор Ткаченко. – Київ : Видавець Олег Філюк, 2016. – 246 с.


   У книзі на основі польових записів і низки опублікованих праць та архівних матеріалів розповідається про сімейну обрядовість Південно-Західного Поділля, а саме с. Новосілка Заліщицького р-ну Тернопільської обл., висвітлено історію села. Особливістю монографії є її наповнення здебільшого польовим фактографічним матеріалом авторів та фотоілюстраціями, які вперше вводяться до наукового обігу. Монографія частково заповнює лакуну щодо вивчення традиційної культури українців цього етнографічного району. Призначається для етнографів, фольклористів, українознавців, аспірантів, студентів гуманітарних факультетів та широкого кола читачів.

302

   Ткаченко В. Українське писанкарство кінця ХХ –ХХІ ст. / Віктор Ткаченко. – Київ : Міленіум, 2006. – 77 с.

 

   У книжці розглядається українське писанкарство: розвиток, звичаєво-обрядові та художньо-орнаментальні особливості. Подаються міфологія яйця, крашанки та техніка виготовлення великодніх яєць.
   Для студентів гуманітарних спеціальностей, викладачів мистецьких дисциплін і художньої культури, аспірантів, учителів, учнів навчальних закладів різного типу, а також усіх, хто цікавиться українським писанкарством, культурою і витоками.

303

   Ткаченко В. М. Феномен українського писанкарства кінця XIX - початку XXI ст. (історіографічний і джерелознавчий зріз) : монографія / Віктор Миколайович Ткаченко. – Київ : Міленіум, 2020. – 428 с.


   У монографії прослідковано та проаналізовано історіознавчо-джерелознавчі матеріали кінця XIX – початку XXI ст. з розвитку та побутування писанкарства, використання писанки в обрядово-звичаєвій культурі українців упродовж XI – XXI ст., освіті тощо. На основі широкого кола джерел простежено процес нагромадження та поширення знань про писанкарство у міжкультурному часопросторі.
   Книга розрахована на науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх хто зацікавлений у дослідженні народного мистецтва писанки, проблем, пов’язаних із цим, історії науки, а також української історіографії.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]