Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору історичних наук Іванові Петровичу Куцому за подаровані книги.

 

214

Василик І. Б. Кость Левицький: від адвоката до прем’єра ЗУНР : монографія / І. Б. Василик. – Київ : ВПК "Експрес-Поліграф", 2012. – 176 с.


   У книзі показано місце і роль Костя Левицького у політичній історії Східної Галичини кінця XIX – початку XX ст.; висвітлено основні напрями його громадсько-політичної діяльності та їх взаємозв'язок; зроблено висновки про тогочасну українську політичну еліту, досліджено шляхи, які вона обирала для реалізації завдань національного руху; проаналізовано причини невдач і прорахунків та об'єктивні труднощі, що поставали перед цими діячами, а також відображено їхні заслуги в усіх сферах тогочасного суспільного життя.

200

Ващенко В. Від самопрезентації до методології: психобіоісторіографічний вимір простору історіописання М. Грушевського : монографія / Володимир Ващенко. – Дніпропетровськ : Вид-во Дніпропетровського національного університету, 2007. – 323 с.

 

   Автор монографії «Від самопрезентації до методології: психобіоісторіографічний вимір простору історіописання М. Грушевського» не лише розширює сучасні уявлення про методологічний арсенал видатного українського історика, а й проблематизує теми, які до того залишалися поза увагою української історіографії. У цьому плані він продовжує лінію, започатковану попередньою монографією «Неврастенія: непрочитані історії (Деконструкція одного надпису - сеанс прочитання автомонографії М. Грушевського)», де досліджує соціально-психологічні аспекти наукової творчості провідного історика України. М. Грушевський як людина епохи Fin-de-siecle існував у світі рухливих цінностей та змінних соціокультурних і фахових контекстів, знаходився перед проблемою постійно самовписуватися і самопрописуватися у межах існуючого соціального простору, оволодіваючи відповідними, притаманними епосі, стилями самопрезентації Самі ці модерністські стилі самопрезентації, у межах яких прописувалися «життєві проекти» М. Грушевського-науковця та М. Грушевського-політика, містили антитрадиціоналістські соціальні настанови й визначали універсальні параметри для розуміння методології як засобу руйнації існуючих традицій. Отже, від самопрезентаціїдо методології - такий незмінний вектор та сенсовний простір, в якому розгорталося історичне, політичне, белетристичне письмо М. Грушевського. Дослідження цього простору нарізних етапах життєдіяльності М. Грушевського є інтелектуальним жестом запропонованої книги.

201

Ідея університету : антологія / Упоряд.: М. Зубрицька, Н. Бабалик, З. Рибчинська; відп. ред. М. Зубрицька. – Львів : Літопис, 2002. – 304 с.


   В Антології зібрано тексти видатних мислителів ХІХ-ХХ ст. – Вільгельма фон Гумбольдта, Джона Ньюмена, Хосе Ортеґи-і-Ґассета, Карла Ясперса, Ганса-Ґеорґа Ґадамера та ін. – які формотворчо і критично осмислювали ідею Університету, впливали на його розвиток. Антологія покликана допомогти становленню університетів в Україні в період пошуку їхньої ідентичности в третьому тисячолітті.

   Пропонується увазі широкого кола університетської громади.

212 Історіографічні та джерелознавчі проблеми історії України: історіографія та джерелознавство в часовому вимірі : міжвузівський збірник наукових праць / Дніпропетровський національний університет, Кафедра історіографії та джерелознавства ; редкол.: А. Г. Болебрух, В. В. Підгаєцький, І. І. Колесник. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2003. – 310 с.
211 Історіографічні та джерелознавчі проблеми історії України. Міжпредметний простір історії ідей у вітчизняній науці : міжвузівський збірник наукових праць / Дніпропетровський національний університет, Кафедра історіографії та джерелознавства ; відп. ред. А. Г. Болебрух. – Дніпропетровськ : РВВ ДНУ, 2004. – 264 с.
202

Клименко О. Приватні та місцеві бони на Тернопільщині (Від початку XVIII століття до наших днів) / Олег Клименко. – Харків : Ранок-НТ, 2013. – 256 с. – (Приватні колекції тернополян)

 

   У книзі на тлі загальнодержавного грошового обігу розглядається питання приватних та місцевих емісій на Тернопільщині від початку ХVIII століття до наших днів. Висвітлюється історія та вказується сфера розповсюдження понад 100 замінників грошей. Книга ілюстрована взірцями бон різних періодів та епох.

   Розрахована на колекціонерів бон та монет, істориків, економістів, а також всіх тих, хто цікавиться історією грошового обігу.

203 Коковін О. Товариство «Рідна школа» на Бережанщині (1903-1939) / Олександр Коковін. – Тернопіль : Вектор, 2011. – 260 с.
213 Петербурзька Академія Наук в справі знесення заборони українського слова : реферат академії, з додатком «Історичної записки» / Авт. ст. Костянтин Адамович Воєнский; Вступ. сл. Михайло Сергійович Грушевський; Пер. Володимир Михайлович Гнатюк, Іван Якович Франко. – Львів : Друкарня Наукового Товариства ім. Шевченка, 1905. – 48 с.
204 Підволочиська земля в спогадах емігрантів / упорядники Р. Матейко, Б. Мельничук. – Тернопіль, 1993. – 175 с.
206

Подія на Чернечій і долі людей : про заміну чавунного хреста на могилі Тараса Шевченка / Світлана Брижицька ; Шевченківський національний заповідник. – 2-ге вид., переробл., допов. – Черкаси : Ольга Вовчок, 2013. – 200 с.

 

   У дослідженні викладено матеріал про людей (установлено їхні імена, сфера діяльності кожного), які безпосередньо були причетними до ухвалення рішення щодо заміни чавунного хреста, встановленого 1884 р. (архітектор Віктор Сичугов) на могилі Тараса Шевченка, на пам’ятник 1923 р. (скульптор Калень Терещенко), а також подано спогади свідків цих подій і відгуки відвідувачів могили 1925-1928 років.
  Вперше проаналізовано ставлення відвідувачів могили Тараса Шевченка до першого радянського пам’ятника (1923) на могилі митця.

205

Скакальська І. Українська еліта Волині першої половини ХХ ст.: нариси життя та діяльності : монографія / Ірина Скакальська. – Тернопіль : Астон, 2012. – 180 с.

 

   Монографія укладена на основі документів, джерел особового походження та історико-біографічної літератури. Автор розповідає про краєзнавців, громадсько-політичних і релігійних постатей Волині першої половини ХХ ст.; засобами біографістики розкриває історію Волині. Праця дає можливість читачам не лише познайомитися з життям відомих краян, а й оцінити їхню діяльність.

   Книга розрахована на всіх, хто цікавиться питаннями краєзнавства.

210

Шпик І. Болгарія і Південно-Західна Русь: релігійно-культурні відносини останньої чверті XIV – першої половини XVI ст. : навчальний посібник зі спецкурсу / Ігор Шпик. – Львів : ПАІС, 2014. – 236 с.


   У посібнику висвітлені релігійно-культурні відносини Болгарії та Південно-Західної Русі останньої чверті XIV – першої половини XVI ст. На широкому суспільно-політичному та релігійно-культурному тлі епохи розглянуто низку взаємопов’язаних явищ і процесів: діяльність руських митрополитів – вихідців з Болгарії, переселення та мандрівки болгар на Русь, болгарсько-руська книжно-літературна взаємодія, а також поширення і рецепція досягнень болгарського книжкового мистецтва та іконопису на південно-західних землях Русі.
   Для студентів історичних факультетів вищих навчальних закладів і всіх, хто цікавиться історією міжкультурних та церковно-релігійних відносин.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]