Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку начальнику відділу у справах молоді Володимиру Любомировичу Брославському за подаровані книги.

 

108

У вогняному кільці: оборона Луганського аеропорту / упоряд.: С. Глотов, А. Глотова, А. Воронова, Ю. Руденко, Д. Путята. – Харків : Фоліо, 2018. – 540 с. – (Хроніка)


   Ця книга – результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців.
   У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень – початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима – весна 2013–2014 років). Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій – військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, – а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.

109

Лазарович М. Українські січові стрільці у боротьбі за волю України / Микола Лазарович. – Ічня : ПП Формат, 2018. – 766 с.


   У монографії на основі опублікованих та архівних матеріалів досліджено причини, передумови і наслідки зародження українського стрілецького руху в Галичині, його мету, ідеологічні та програмні засади, а також форми і методи діяльності товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт», стрілецьких гуртків. Визначено принципи й умови організації легіону Українських січових стрільців на початку Першої світової війни, його завдання, особовий склад, етапи збройної боротьби проти російських загарбників, роль і значення стрілецтва у Листопадовій національно-демократичній революції 1918 р. Проаналізовано процес становлення стрілецького легіону/полку як національної військово-політичної формації, що поряд із воєнними діями активно провадила ідейно-політичну працю. З'ясовано напрямки культурно-мистецької і просвітницької діяльності УСС, їх вплив на формування та поглиблення національної свідомості українського суспільства. Значну увагу приділено подіям, пов'язаним із ворожою окупацією Західної України, та розгляду становища місцевих мешканців у роки воєнного лихоліття.

   У додатках подано документи, пов'язані з зародженням та боротьбою стрілецтва, поіменний список УСС та короткі біографії окремих із них.

   Книга містить значну кількість світлин і розрахована на істориків, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]