Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку мовознавцю, доктору філологічних наук, професору Тетяні Анатоліївні Космеді за подаровану книгу.

 

85

Космеда Т. Семантика й прагматика дискурсивного слова та його потенціал для діагностики психотипу мовної особистості: аспектуальний опис / Т. Космеда, О. Олексенко, І. Павлова. – Харків : Харківське-історико-філологічне товариство, 2019. – 308 с.


   Монографія присвячена розгляду окремих аспектів теорії і практики дис-курслінгвістики, теорії мовної особистості, психолінгвістики. Увагу сфокусовано на визначенні специфіки функціювання дискурсивних слів і виразів у різних видах українського дискурсу, зокрема побутового, наукового, художнього (драматургічного й поетичного) у проекції на мовлення вишуканих мовних особистостей, у мовному просторі урбанолекту. На матеріалі аналізу поетичного мовлення поетів-шістдесятників докладно схарактеризовано роль форм числівника та займенника в їхньому дискурсі, ідіостилі, актуалізовано гіпотезу щодо визначення психотипу поетів-шістдесятників залежно від особливостей використання ними числівникових і займенникових форм.

   Рекомендовано мовознавцям, літературознавцям, лінгвокультурологам, пси-холіпгвістам і всім тим, хто цікавиться українською лінгвокультурою.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]