Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку просвітянці, випускниці фізико-математичного факультету Тернопільського педагогічного інституту (1972р.) Едіті Мирославівні Позняковій за подаровані книги.

 

296

Околітенко Н. Друга реальність. Паранаука очима науки / Наталя Околітенко. – Київ : Юніверс, 2014. – 240 с.


   Диво не суперечить законам природи - воно суперечить нашим про них уявленням - ці слова одного з Отців Церкви великого Філософа Аврелія Августина (Блаженного Августина) якнайкраще характеризують зміст книжки Наталі Околітенко "Друга реальність. Паранаука очима науки". Поєднуючи в собі письменницький та журналістський хист із званням доктора біологічних наук, авторка з однаковим успіхом працює в царині красного письма й рідкісного для нас жанру наукової популяризації.
   Якщо все суще виживає завдяки тому, що передбачає хід грядущих подій, то чому дар прозрінняя дається тільки обраним? Чи можна побачити власне ефірне тіло і за яких обставин? Що такс матеріалізована примара? Чи існують домовики? Чому дзеркало мають за вікно у інший світ? Що таке творчі сни? Чому людина під гіпнозом розмовляє іншими мовами й чому люди уві сні бродять світами, яких навіч не знають, - на ці та багато інших запитань автор не тільки відповідає, а й пропонує власні гіпотези.
   Можна з певністю сказати, що твору, де б під кутом зору законів природи осмислено незвичайні явища, у нас ще не було.

297

Околітенко Н. Політ на вогненних крилах: науково-фантастична повість та оповідання / Наталя Околітенко. – Київ : Варта, 2005. – 192 с. – (Військово-патріотична бібліотечка).


   Наталя Околітенко - автор двох десятків художніх і науково-художніх книжок, сотень, якщо не тисяч, публікацій в українських і зарубіжних ЗМІ. Її твори перекладалися на різні мови світу. Академік Української Академії Наук, біолог за фахом, Наталія Іванівна Околітенко поєднує, що трапляється рідко, дар письменника і вченого: працюючи в редакції журналу «Жінка», водночас завідує відділом етнокосмічних досліджень Науково-дослідного інституту інформаційно-хвильових технологій. Найфундаментальнішим своїм твором на сьогоднішній день вважає посібник для вузів «Основи системної біології» (у співавторстві з академіком Національної Академії Наук Дмитром Гродзінським), найкраща художня книжка, звичайно ж, попереду.
   Цього разу Наталя Околітенко представляє на суд читачів збірку своєї наукової фантастики «Політ на вогненних крилах».

298

Околітенко Н. Рось – Марія: історичний роман / Наталя Околітенко. – Сімферополь : Доля, 2011. – 440 с.


  «Мій іскрений друже», так Тарас Шевченко звертався в листах до Івана Сошенка, котрий організував викуп нашого Кобзаря з кріпацтва й зіграв велику роль у становленні його особистості. У історичному романі Наталі Околітенко «Рось-Марія» вперше досліджено долю того, хто став Предтечею нашого національного генія, вторувавши його творчі шляхи, а заодне й маловідомі епізоди Шевченкової бографії на тлі зародження епохи науково-технічного прогресу. Зі сторінок цього твору постає яскрава постать Івана Сошенка  винятково благородної людини, котра платячи за любов до мистецтва тяжкими злигоднями, ні в чому не відступилася від внутрішнього закону, записаного на скрижалях душ наших.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]