Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, доценту кафедри журналістики Петрові Степановичу Федиришину за подаровану книгу.

 

234

Федоришин П. Світло і тіні чортківських замків: сторінками історії міста (ХІ –ХVIII ст.). Книга перша / Петро Федоришин. – Тернопіль : Терно-граф, 2019. – 880 с.


   Книжка розповідає про історію Чорткова від княжої доби до першого поділу Польщі (XI-XVIII ст.) Вона змушує кожного задуматися над запитанням, хто ми є: народ зі своїм героїчним минулим чи нація, що хворіє безпам'ятством? Адже знання того, що з нами було, є основою національної свідомості, самоідентичності, генетичної перспективи. Наявність великої кількості архівних матеріалів у книжці обумовлена значною дезінформацією, тенденційними судженнями, а інколи зумисними перекрученнями, що проглядаються в раніше опублікованих на цю тему матеріалах. Тому у виданні подано багато давніх документів (звітів, візитацій, листів, реєстрів, фундацій, грамот й ін.), уперше перекладених українською мовою і винесених на широкий загал. Читач може з ними ознайомитися, проаналізувати і самостійно вибудувати хронологію подій, релігійне, суспільно-політичне та національне тло розвитку Чорткова у сиву давнину та в період пізнього Середньовіччя. Водночас ці матеріали можуть слугувати дослідникам, краєзнавцям, усім небайдужим до історії рідного краю для подальшого опрацювання теми, стати основою нових краєзнавчих пошуків і публікацій.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах