Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку п. Горніцькому Владиславу Михайловичу за подаровані книги в кількості понад 350 одиниць.

 

73

27 регіонів України / [голов. ред. Є. В. Мєзєнцева] ; худож.-оформл. Д. О. Самойленко. – Харків : Фоліо, 2012. – 442 с.


   «27 регіонів України» — збірка, в якій сучасні українські письменники (І. Роздобудько, Ю. Винничук, С. Жадан, М. та С. Дяченки, Н. Сняданко та ін.), дуже різні за віком і літературним стилем, спробували — іноді співчутливо, а іноді з іронією — розповісти про Україну. До того ж, кожен автор пише не про ті місця, де він народився, а про той регіон, куди за власним бажанням чи проти нього його закинула доля. Експеримент виявився досить неочікуваним…

74 Брехуненко В. Козаки на степовому кордоні Європи: типологія козацьких спільнот ХVI – першої половини XVII ст. / Віктор Брехуненко. – Київ : ЗАТ Віпол, 2011. – 504 с.
75

Гадяцька унія 1658 року / редкол.: П. Сохань, В. Брехуненко, Д. Бурім [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2008. – 342 с.

 

   Збірник містить наукові праці сучасних вчених, присвячені різним аспектам Гадяцької унії 1658 року. Укладена між Гетьманщиною та Річчю Посполитою, ця унія, попри те, що так і залишилася на папері, була знаковим явищем ранньомодерної української історії, та й східноєвропейської також. Гадяч 1658 року був прямою альтернативою Переяславу 1654 року й пропонував зовсім іншу модель існування Гетьманщини та цілком інакший геополітичний порядок у Східній Європі, ніж це передбачала переяславсько-московська система. У збірнику з’ясовуються такі проблеми, як: тексти Гадяцького договору та його ґенеза, Гадяч 1658 у світоглядних імперативах українського козацтва та еліт Речі Посполитої, турецька альтернатива для України в часи Гадяча 1658, Гадяцька угода в українській інтелектуальній традиції, історіографічна спадщина в ділянці дослідження Гадяцької угоди.

   Для науковців, студентів, викладачів та всіх, хто цікавиться історією.

76

Гнатюк О. Прощання з імперією: українські дискусії про ідентичність = Pożegnanie z imperium: ukraińskie dyskusje o tożsamości / Оля Гнатюк. – Київ : Критика, 2005. – 528 с.


  Польська дослідниця аналізує дебати українських інтелектуалів навколо національної та культурної ідентичности на зламі XX і XXI ст. Ті дискусії розглянуто в ширшому контексті центрально-східноєвропейських дебатів про ідентичність. Аналіз дискурсу ідентичності дає змогу розглядати різні рівні та виміри українських дискусій і, водночас, застосовувати інтердисциплінарний підхід.

77

Корона або cпадщина Королівства Руського / За заг. ред. Л. Івшиної. – Київ : Українська прес-група, 2017. – 696 с. – (Бібліотека газети «День» Україна Incognita)

 

   Без сумніву, книга стане відкриттям навіть для заглиблених в історичні контексти. Не варто боятися закидів, що історію «переписують». Важливо те, що її треба «передумувати»... Чому корона, а не «ярлик»? Республіка чи монархія? Звідки йде наше державне «літочислення»? Можливо, від київського князя Святослава, який у 971 році уклав мирний договір з візантійським імператором Іоанном Цимісхієм? Або ж від Ярослава Мудрого, тисячоліття утвердження якого на престолі будемо відзначати у 2019 році? Корона Данила Романовича. Чому саме проголошення цього володаря Королем Руським є однією з ключових, знакових подій нашої історії? В Україні надто довго домінувала радянська «народницька» історіографія, в якій не було місця еліті й загалом там, хто своїми вчинками, моральними й інтелектуальними якостями, підіймався над загальною масою. Ми ж пропонуємо принципово нову оптику.

78

Мак-Ніл В. Піднесення Заходу: історія людського суспільства = The Rise of the West: A History of Human Community / Вільям Мак-Ніл. – Київ : Ніка-Центр, 2002. – 1110 с. – (Зміна парадигми).


   "Піднесення Заходу" - головна праця відомого сучасного історика В.Мак-Ніла. У книзі всесвітня історія розглядається як єдине ціле й робиться спроба її інтерпретації на грунті концепції взаємопроникнення культур. Мак-Ніл дослідив розвиток індивідуальних суспільних і культурних традицій, але особливу увагу зосередив на процесах, за допомоги яких навички та технології поширювалися від однієї культури чи одного народу до іншої (іншого), що в такий спосіб вело до змін у структурі влади й у соціальній організації. При цьому контакти між різними культурними традиціями не завжди були однозначно позитивними для всіх учасників процесу, оскільки часто відбувалися в контексті воєнних зіткнень чи загарбань.

   Розрахована на всіх, кого цікавлять проблеми всесвітньої історії.

79

Плохій С. Брама Європи: історія України від скіфських воєн до незалежності / Сергій Плохій; пер. з англ. Романа Клочка. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 496 с.


   Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.
   «Брама Європи» — це правдива історія нашої країни, наших прагнень та життя! Пориньте у спогади предків та їхні долі, що вирішили наше сьогодення!

80

Страсті за Бандерою: статті та есеї / упоряд.: Т. С. Амар, І. Балинський, Я. Грицак. – Київ : Грані-Т, 2010. – 400 с. – (De profundis).


   Жодна фігура в українській історії так глибоко й так безкомпромісно не розділяє сучасну Україну, як Степан Бандера. Ба більше: жодна українська історична постать не викликає такої бурі почуттів у найближчих сусідів України – Польщі, Росії та, меншою мірою, Ізраїлю й Німеччини; а також у тих країнах, де є чисельна українська діаспора, – у Канаді й США. У цій книжці зібрані матеріали трьох фахових дискусій про феномен Бандери, які в останні роки провадили українські та іноземні історики й есеїсти. Важливо те, що упорядники не надавали тут переваги жодному з численних поглядів на місце й роль провідника ОУН в українській та європейській історії, а всі матеріали дискусій подали максимально повно. Тож яка позиція кому буде ближча – вирішувати самому читачеві.

81

Україна крізь віки у 15-ти т. – Т. 1: Бунятян К. П., Мурзін В. Ю., Симоненко О. В. На світанку історії / За заг. ред. В. Смолія; НАН України; Інститут археології, Інститут історії України. – Київ : Альтернативи, 1998. – 335 с.


   Перший том 15-томного видання "Україна крізь віки" розкриває найдавніший період історії України - часи від кам`яного віку до початків писемності. Висвітлюються найважливіші моменти життя предків сучасних українців.
   Книга призначена для широкого кола читачів.

82

Україна крізь віки у 15-ти т. – Т. 6: Русина О. В. Україна під татарами і Литвою / За заг. ред. В. Смолія; НАН України; Інститут історії України. – Київ : Альтернативи, 1999. – 320 с.


   Шостий том 15-томного видання "Україна крізь віки” присвячений одній із найменш висвітлених у літературі епох української історії ‒ часові од Батиєвої навали (1239-1241 рр.) до Люблінського сейму (1569 р.).
   Всім, хто цікавиться історією України.

83

Україна крізь віки у 15-ти т. ‒ Т. 7: Смолій В. А., Степанков В. С. Українська національна революція (1648-1676 рр.) / За заг. ред. В. Смолія; НАН України; Інститут історії України. – Київ : Альтернативи, 1999. – 352 с.


   Сьомий том присвячений Українській національній революції (1648-1676 рр.) – одній із найяскравіших і найтрагічніших сторінок історії українського народу.
   Всім, хто цікавиться історією України.

84

Аджи М. Тюрки и мир: сокровенная история / Мурад Аджи. – Москва : АСТ, 2008. – 649 с. – (Историческая библиотека).


   В книге рассказывается о малоизвестных событиях, связанных со становлением духовной культуры Евразии, а также Северной Африки. При этом особое внимание уделяется традиции Единобожия и истории Великой Степи.

   Для широкого круга читателей.

85

Каныгин Ю. М. Пояс мира (Украина – Казахстан: фундамент Евразийского единства) / Ю. М. Каныгин. – Киев : МАУП, 2001. – 240 с.


   Поводом для написания этой книги послужила выдвинутая Президентом республики Казахстан Нурсултаном Назарбаевым и получившая широкую известность идея Евразийского единства, а также его книга «В потоке истории». Актуальность идеи Евразийского единства, ее масштабность, историческая глубина раскрываются четче, если подойти к проблемам Евразии с позиций исторического прошлого Украины и Казахстана и будущего мироустройства.
На примере двух великих этносов казахов и украинцев автор прослеживает общность исторических миссий этих народов.

86

Покровский М. Русская история: в 3 т. Т. 1 / Михаил Покровский. – Санкт-Петербург : Полигон, 2002. – 346 с. – (Историческая библиотека).


   Перед вами один из самых монументальных научных трудов в мировой истории и вне всякого сомнения, самый капитальный из классических трудов по истории России.
   «Русская история» М.Н. Покровского не только поистине уникальная попытка систематизации прошлого России с древнейших, почти мифологических, времен и до конца XIX столетия, но и не менее интересная попытка оригинального осмысления былых эпох во всем нх многообразии и своеобразии.
   Эта книга, о которой совершенно справедливо говорилось: «Можно с ней не соглашаться, но нельзя ее обойти». Книга, по-новому освещающая самые темные, самые туманные моменты истории нашей страны...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах