Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору педагогічних наук, професору, декану факультету педагогіки і психології Володимиру Мирославовичу Чайці за подаровані книги.

 

16

Адаптивне навчання студентів професії вчителя : теорія і практика: монографія / В. І. Бондар, І. М. Шапошнікова, Т. Л. Опалюк, Т. Й. Франчук; за заг. ред. В. І. Бондаря. – Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2018. – 308 с.


   У монографії висвітлені теоретичні й практичні питання змісту й способів підготовки вчителя до реалізації адаптивного навчання учнів середньої загальноосвітньої школи з позицій сучасної фахово-особистісної парадигми конкурентоспроможності.

   Адаптивне навчання у ЗВО передбачає формування здатності суб'єкта управління навчанням студентів професії вчителя на рівні прямого й зворотного інформаційно-комунікаційного зв'язку, що здійснюється в умовах оптимального поєднання активних типів навчання залежно від складності зовнішніх вимог та внутрішніх потреб і реально наявних здібностей учасників суб'єкт-суб'єктної педагогічної взаємодії.

   Вперше системно розкрито концептуальні засади та способи реалізації адаптивного навчання студентів професії вчителя. Висвітлено сутність і структуру адаптивного навчання як стратегічної парадигми формування і розвитку адаптивності студента - майбутнього вчителя нової української школи, здатного адекватно реагувати на зміни в соціумі, педагогічній теорії й освітній практиці та приймати продуктивні рішення, корисні для учасників педагогічного процесу, суспільства й української держави.

   Як дидактико-технологічна модель поведінки людини в умовах зміни її соціальної ролі у зв’язку з дією нових норм та вимог до неї адаптивне навчання надає конструктивну допомогу людині, завдяки чому вона стає здатною сприймати і реагувати на нові обставини, які творять її особистість.

   Для вчителів, психологів, викладачів і студентів, магістрів, аспірантів, докторантів педагогічних закладів вищої освіти, системи післядипломної освіти, педагогічних менеджерів різних рівнів управління якістю середньої й вищої освіти.

17

Біницька К. Підготовка майбутніх вчителів початкової освіти у країнах Східної Європи : теорія і практика / Катерина Біницька; за наук. ред. Терещука Г. – Хмельницький : Цюпак А. А., 2018. – 376 с.


   У монографії здійснено порівняльно-педагогічний аналіз тенденцій розвитку підготовки майбутніх учителів початкової освіти у країнах Східної Європи. Висвітлено процеси модернізації систем початкової освіти країн Східної Європи у контексті професійної підготовки майбутніх учителів. Визначено напрями імплементації ідей професійної підготовки майбутніх учителів початкової освіти країн Східної Європи у систему педагогічної освіти України.

   Монографія адресована студентам, магістрантам, науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти, слухачам закладів післядипломної педагогічної освіти.

64

Калаур С. М. Теорія і методика професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до розв’язання конфліктів у професійній діяльності: монографія / С. М. Калаур. – Тернопіль : Осадца Ю. В., 2018. – 456 с.


   У монографії проаналізовано теоретичні та методичні аспекти підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до діяльності з розв’язання професійних конфліктів. Узагальнено наукові підходи до феноменологічної характеристики змісту й типології конфліктів у соціальній сфері, проведено контент-аналіз професіограмп фахівця соціальної сфери компетентного у розв’язанні професійних конфліктів, доповнено теоретичні та методологічні положення про готовність до розв’язання конфліктів, запропоновано концепцію її формування на засадах неперервності, ступенсвості та інтеграції професійної підготовки, схарактеризовано систему професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до розв’язання конфліктів у професійній діяльності та представлено її навчально-методичний супровід.
   Монографія адресована науковцям, викладачам, аспірантам, студентам, а також усім, хто цікавиться актуальними проблемами конфліктології та професійної педагогіки.

121

Нечепоренко М. А. А ти готовий до професійно-особистісного саморозвитку? : методичні рекомендації з навчальної дисципліни «Практичний курс основної мови» / М. А. Нечепоренко. – Миколаїв : Формат, 2018. – 160 с.

 

   Методичні рекомендації з навчальної дисципліни «Практичний курс основної мови» Методичні рекомендації призначені для підготовки фахівців за спеціальністю 014.02 Середня освіта (Німецька та друга іноземна мова).

   Основна мета посібника полягає у ознайомленні студентів із теоретичними аспектами проблематики професійно-особистісного саморозвитку та практичним механізмом його здійснення, використовуючи інтегративний ресурс іноземної мови.

   У посібнику наведено інформаційні блоки із завданнями для самоконтролю та практикуми, що за своєю структурою та організаційною формою представлені у вигляді веб-квесту, тренінга, кейсів та воркшопів. Також у вигляді додатків надаються фрагменти автентичних публіцистичних (газетних й журнальних) і наукових текстів, мультимедійні файли (тематичні відеоматеріали, мультимедійні презентації, наукові публікації та художні твори) в електронному форматі.

18

Опалюк Т. Л. Формування соціальної рефлексії майбутніх учителів у процесі вивчення гуманітарних дисциплін : теоретико-методологічний аспект: монографія / Т. Л. Опалюк. – Київ : Педагогічна думка, 2018. – 296 с.


   Монографію присвячено аналізу й обгрунтуванню тсоретико-методологічних засад формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя у процесі вивчення гуманітарних дисциплін. З позицій компетснтпісного як провідного та за урахування положень сукупності супідрядних методологічних підходів набувають визначення й конкретизації об'єкт, предмет, цілі й завдання, принципи, форми, методи, прийоми та засоби формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя. Визначено зміст і сутність провідного досліджуваного дидактичного феномену, який фактусться як вияв соціально-рефлексійної компетентності як інтегральної єдності розвитку соціальної та рефлексійної компетентностей під час реалізації потенційно можливих видів професійно-педагогічної діяльності, що стосується здатності та готовності сприймали соціум, усвідомлювати свою перетворювальну роль у ньому через субєкт-суб’єктну взаємодію з учнями й іншими учасниками освітнього процесу, а також ефективно на циклічно-рефлексійній основі константно її вдосконалювати. Запропоновано авторське бачення реалізації компетентністю орієнтованої парадигми здійснення цілеспрямованого формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя у процесі вивчення гуманітарних дисциплін.

19

Опалюк Т. Л. Формування соціально-рефлексійної компетентності особистості : методичні рекомендації: для викладачів і студентів педагогічних закладів вищої освіти / Т. Л. Опалюк. – Камянець-Подільський : Аксіома, 2019. – 136 с.


   Методичні рекомендації присвячені одній з актуальних проблем, пов’язаних із забезпеченням розвитку здатності особистості до соціальної рефлексії у процесі професійної підготовки. Методичні рекомендації сформовані в такий спосіб, щоб, обгрунтувавши теоретичний та практичний аспекти проблеми, визначити підхід до діагностики рівня сформованості соціальної рефлексії студента, забезпечуючи подальшу цілеспрямовану роботу над її розвитком. Представлені матеріали є цінними як для викладачів, налаштованих на посилення компетентнісного підходу в організації навчальної діяльності студентів, так і для студентів у процесі їх професійного саморозвитку.

363

Стинська В. Соціально-педагогічна підтримка материнства й дитинства в Україні (XX - поч. XXI ст.) : монографія / Вікторія Стинська ; ДВНЗ Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника. – Івано-Франківськ : Супрун В. П., 2018. – 320 с.


   Монографія присвячена комплексному аналізу проблеми соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства в Україні в XX - на поч. XXI ст. У виданні розглянуто соціально-педагогічну підтримку материнства й дитинства як складову соціальної політики України, що представлена здоров’язберігальним, педагогічним, демографічним та релігійним напрямами; окреслено становлення соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства в Україні в контексті сімейної політики зарубіжних країн.
   Монографія рекомендована науковцям, учителям, студентам, усім, хто цікавиться проблемами соціально-педагогічної підтримки материнства й дитинства.

20

Топузов О. М. Педагогічна майстерність : розвиток професійно-педагогічної адаптивності та соціальної рефлексії майбутнього вчителя: навчальний посібник / О. М. Топузов, О. В. Малихін, Т. Л. Опалюк. – Київ : Педагогічна думка, 2018. – 292 с.


   Навчальний посібник рекомендується студентам педагогічних закладів вищої освіти. Він орієнтований не тільки на теоретичну підготовку майбутніх учителів, а й на розвиток творчого потенціалу особистості педагога.

   Посібник структуровано на п'ять розділів, де висвітлюються відповідні теоретичні питання та пропонуються практико-орієнтовані завдання (картки для самоперевірки рівня засвоєння понятійно-категорійного апарату блоку; завдання для контролю та самоконтролю рівня засвоєння знань з тематичного блоку; соціально-значущі проблемні питання та ситуації для дискусійного обговорення).

   Матеріали навчального посібника можуть бути корисними для студентів, магістрантів, аспірантів і викладачів вищої школи, а також усіх, хто цікавиться питаннями формування педагогічної майстерності майбутнього вчителя в цілому, та розвитку професійно-педагогічної адаптивності зокрема.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах