Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, викладачу кафедри теорії і практики перекладу Наталії Іванівні Пасічник за подаровані книги.

 

6

Богуславська В. Земля абеткована: різноманітні вірші / Валерія Богуславська. – Київ : Видавничий дім Бураго, 2018. – 200 с.


   Книга містить оригінальні вірші авторки, а також розділ гумору і вірші для дітей. Ці тексти здебільшого — знову, як і в попередніх книжках, щоденникові записи. Проте, як я вже зазначала, цей жанр, гадаю, не з найгірших, що на шляху авторки трапився.

7

Бут В. Павло Михнович Бут, лицар зрадженої волі / Валентин Бут. – Київ : Гарант-Сервіс, 2014. – 168 с.


   Ця книга про козацтво, його витоки і метаморфози, про боротьбу за волю і першу дієву спробу відділитися від Речі Посполитої, утворивши свою окрему державу, є своєрідним часописом одного з найдавніших козацьких родів Краю. Ця книга є спробою висвітлити напівзабуті сторінки нашої історії, коли Кримське ханство прагнуло об’єднати свої зусилля з козаками задля Здобуття незалежності від османської Порти, а Запорізьке козацтво потребувало тої спілки аби вибитися з-під нестерпного тиску Речі Посполитої. Ця книга про непересічну особу Павла Михновича Бута, - хороброго воїна, зваженого дипломата, мудрого політика, про його роль в тих історичних процесах.

193

Кравчук В. Сивий жайвір висіває пісню : вірші старі і нові / Володимир Кравчук. – Тернопіль : Тернограф, 2018. – 124 с.


   До нової книги українського поета увійшли відомі та мало відомі твори різних років, в основному-лірика. Окремим розділом подані вірші для дітей.
   Для широкого читацького загалу.

194

Левчун Н. Кульбабеня : поезії / Наталка Левчун. – Рівне : Азалія, 1991. – 32 с.


   Перед вами — перша книга поетеси з Рівного Наталки Левчун, вірші якої наповнені щирістю, правдою і добром.

8

Островершенко Ю. Павза. Миттєва юрба / Юрій Островершенко. – Львів : Проман, 2018. – 146 с.


   Нова збірка Юрія Островершенка продовжує Всеукраїнський літературно-художній проект «Захід-Південь-Схід-єдина Україна».

195

Павлюк І. Біографія дерева племені поетів : проезія / Ігор Павлюк. – Львів : Сполом, 2003. – 160 с.


   Це перша, видана на світ Божий, прозова книжка відомого поета. Повість, презентована в ній, повністю публікувалася в журналі "Кур’єр Кривбасу" (2002, червень). Після успішних відгуків на цю апробацію і виникла ідея оприлюднення твору у вигляді книжкової мініатюри.

9

Пасічник Н. Артиклі: збірка есеїв / Наталя Пасічник. – Тернопіль : Принтер Інформ, 2018. – 76 с.


   Нова книга Наталі Пасічник містить літературознавчі (Vita Poeticae) та автобіографічні (Poetica Vitae) есеї, написані впродовж 2007—2014 років. Для широкого кола читачів.


   

196

Пасічник Н. Стрічка контролю / Наталія Пасічник. – Тернопіль : ПП Принтер-Інформ, 2019. – 132 с.


   Нова книга Наталії Пасічник містить вірші, написані впродовж 2014-2018 років. Деякі тексти представлені у новій редакції.

197

Сироїд Д. Птахи старого міста / Дарка Сироїд. – Львів : Сполом, 2001. – 68 с.


   «Птахи старого міста» відтворюють ліричне світобачення молодої львівської поетки Дарки Сироїд.
   Для широкого кола читачів.

198 Скиба Р. Мене назовуть листопадом : поезії / Роман Скиба. – Київ : Український письменник, 1992. – 45 с.
200

Скиба Р. Одіссея – 2000 : поезії / Роман Скиба. – Львів : Сполом, 2005. – 68 с.


   “ОДІССЕЯ-2000" - книга пілігрима. її склали поезії, що з явилися з-під пера поета у законі Романа Скиби після виходу його зібрано-вибраного "Хвороба росту” (“Смолоскип”, 1998). Основна частина збірки створена навесні 2000-го. Хронологія важлива лише для автора і для його біографів, проте образ людини, що шукає чогось у світах, водночас втікаючи від себе, зафіксований у всіх епохах Історії, отож - вічний, як міфічні острівні овни, яким довелося пережити на тисячі літ своїх пастухів Циклопів.
   Ви розгорнули друге доповнене видання збірки.

199

Скиба Р. Осінь на місяці, або Усміх Дракона: поезії / Роман Скиба. – Дрогобич : Відродження, 1993. – 56 с.


    Наступна збірка Того, Хто живе в телефоній буді з сіреньким Котиком і чекає, коли його назвуть Листопадом – ще більш яскраве явище, аніж попередня.
   Отож вдруге побажаймо автору глорії-вікторії, і не обов'язково жартома…

201

Булычева А. Назовите сына апрелем : стихи / Ангелина Булычева. – Москва : Советский писатель, 1982. – 80 с.


   Автор многих стихотворных книг, вышедших на Украине, Ангелина Булычёва с большой любовью пишет о людях разных возрастов и профессий, рассказывает о нелегких человеческих судьбах. Стихи, тематически связанные с событиями минувшей войны, написаны страстно и сдержанно, с глубокой верой в силу советского патриотизма.
   Подкупают по-матерински теплые слова, искренность и чистота чувств в стихах А. Булычёвой о молодой смене — о детях-подростках, об их вступлении в жизнь.

202

Русское слово : литературно-художественный альманах. Выпуск 10. / редкол.: Провозин В. В., Губернский В. Б., Катачин А. В. [и др.]. – Львов : Ахилл, 2018. – 224 с.


   Эта книга появилась на свет благодаря энтузиазму группы единомышленников, ценящих и любящих русское слово. Мы надеемся представить читателю определенный культурный «срез», соответствующий состоянию и умонастроению русскоязычной интеллигенции региона.

203

Русское слово : литературно-художественный альманах. Выпуск 11. / редкол.: Провозин В. В., Петров О. А., Катачин А. В. [и др.]. – Львов : Ахилл, 2019. – 240 с.

 

   Эта книга появилась на свет благодаря энтузиазму группы единомышленников, ценящих и любящих русское слово. Мы надеемся представить читателю определенный культурный «срез», соответствующий состоянию и умонастроению русскоязычной интеллигенции региона.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах