Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку методисту відділу у справах молоді, аспіранту кафедри нової і новітньої історії та методики викладання історії ТНПУ ім. В. Гнатюка Степану Васильовичу Прийдуну за подаровану книгу.

 

427

Бишки – столиця воюючої України. 1943 – 1945 рр. : матеріали Всеукраїнської наукової конференції / упор. Алла Улішак ; Козівський районний краєзнавчий музей. – Тернопіль : Мандрівник. 2017. – 96 с.

 

   Всеукраїнська наукова конференція «Бишки - столиця воюючої України. 1943 1945 рр.» приурочена до 75-річчя Української повстанської армії.
   У наукових статтях, уміщених у збірнику, розглянуто цілий ряд тем, в яких розкрито роль і місце Козівщини у боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу. Ряд наукових статей присвячені видатним постатям ОУН та УПА, які народилися на землях Козівщини або перебували тут в різні періоди національно-визвольної боротьби, окремим подіям, що відбулися на терені нинішнього Козівського р-ну Тернопільської обл. і мали визначальний вплив на розвиток повстанського руху, зокрема, Третьому Надзвичайному Великому Збору ОУН, який відбувся на хуторі Веснівка поблизу Золотої Слободи 21-25 серпня 1943 р., темі УГВР, темі діяльності УГКЦ в контексті визвольного руху, темам зради та діяльності спецгрупи НКВС під виглядом ОУН, УПА на території району. У збірнику уміщено статті, які проливають світло на одну з маловідомих сторінок нашої історії - перебування Штабу Проводу ОУН-УПА на чолі з Романом Шухевичем у 1943-1945 рр. у с. Бишки та навколишніх селах нинішнього Козівського р-ну. Розкриття значення Бережанської округи (криптонім - «Холодний Яр»), до якої входили Бережанський, Зборівський, Перемишлянський, Рогатинський та Підгаєцький повіти під час національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежність, активізація досліджень з даної тематики, залучення науковців для продовження досліджень цього терену, який можна віднести до так званих повстанських «республік», дозволить історикам і краєзнавцям висвітлити роль Бишок як столиці воюючої країни.
   Збірник пропонується до уваги істориків, науковців, викладачів, студентів, учителів, учнів та усіх, хто цікавиться історією боротьби ОУН та УПА.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]